29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Evinin bodrumunda yaptığı ekskavatörü duvarı yıkarak çıkardı

Evinin bodrumunda yaptığı ekskavatörü duvarı yıkarak çıkardı - Gümüşhane'de yaşayan 38 yaşındaki PVC ustası Fatih Dener, evinin bodrumunda 3 yılda yaptığı ekskavatörü evin duvarını yıkarak faaliyete geçirdi - Motor hariç tüm parçalarını kendisi toparlayan ve piyasa değeri yaklaşık 200 bin lirayı bulan iş makinesini 30 bin liraya mal eden Dener, soyadından esinlenerek isim verdiği ekskavatörü geliştirmek için destek bekliyor - Fatih Dener: - "Evimizin bodrum katında çalışmalarımız biraz kısıtlıydı.

1.08.2019 - 12:17
İki tavan arasında zorluklarla 20 metrekarelik bir alanda ekskavatör yaptım" - "Projeye başlarken yüksekliğini ve çıkışını hesapladım. Üretimin ardından bodrumun duvarını yıkarak ekskavatörü dışarı çıkardım ve bu yöntemle de gücünü test etmiş oldum"

GÜMÜŞHANE (AA) - VEYSEL KARA - Gümüşhane'de yaşayan 38 yaşındaki PVC ustası Fatih Dener, evinin bodrumunda 3 yılda yaptığı mini ekskavatörü evin duvarı yıkarak çıkarabildi.

Gümüşhane merkez Karaer Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk babası Dener, evinin 20 metrekarelik bodrum katını atölyeye dönüştürerek boş zamanlarında iş makinesi yapmak için çalışmalara başladı.

Kısa bir süre sonra küçük bahçe işlerinde ihtiyaç duyduğu ekskavatörü kendi yapmaya karar veren Dener, fırsat buldukça bu iş makinesine ait parça topladı.

İş çıkışı, hafta sonu ve boş zamanlarında kendisini adeta bodrumdaki atölyeye kapatan Dener, iş makinesinin motoru hariç tüm parçalarını kendisi topladı, bir kısmını da kendisi üretti.

Piyasa değeri yaklaşık 200 bin lirayı bulan iş makinesini 3 yıllık çalışma sonucu 30 bin liraya mal eden Dener, soyadından esinlenerek isim verdiği ekskavatörü geliştirmek için destek bekliyor.

Dener, AA muhabirine, yaklaşık 20 yıldır kapı pencere sektöründe PVC ustası olarak çalıştığını söyledi.

Küçük yaşlardan bu yana elektrik, motor, makine gibi işlere ilgi duyduğunu anlatan Dener, ekskavatör dışında yayık ve pratik işlerde kullanmak için çeşitli küçük makineler yaptığını belirtti.

- İki tavan arasındaki 20 metrekarelik alanda üretim

Yaklaşık 3 yıl önce gördüğü mini ekskavatörün benzerini üretmek için harekete geçtiğini ifade eden Dener, "Küçük, minyatür bir makine görmüştüm. Bunu yaparım dedim. Yapmaya başladım. Bu makineye sadece 2,5 kamyonet motoru aldım. Şasi vesaire her şeyini kendim hazırladım ve yaptım. Yürür aksamı dahil motor hariç her şeyini ben yaptım. Zaman zaman Trabzon'dan da önemli parçaları bularak toparladım. Yaklaşık 3 yılda tamamladım. Kendi evimizin bodrum katında çalışmalarımız biraz kısıtlıydı. İki tavan arasında zorluklarla 20 metrekarelik bir alanda ekskavatör yaptım." dedi.

Dener, projeye başlarken yüksekliğini ve çıkışını hesapladığını, üretimin ardından bodrumun duvarını yıkarak ekskavatörü dışarı çıkardığını ve bu yöntemle de gücünü test etmiş olduğunu dile getirdi.

Makinesini geliştirmek ve daha ucuza mal etmek için desteğe ihtiyacı olduğunu anlatan Dener, "Destek olursa projelendirebiliriz. Desteklenirsek seri üretim yapıp ülkemize kazandırabiliriz. Maddi imkansızlıklardan dolayı ufak tefek ihtiyaçları da olabilir. Geliştirebiliriz." diye konuştu.

Dener, ekskavatörüne soy isminden esinlenerek "DNR Mak" ismini verdiğini söyledi.

Ekskavatörü yaklaşık 30 bin liraya mal ettiğini anlatan Dener, "Bu makineler genelde yurt dışından geliyor ve 200 bin lira civarında satılıyor. Yurt dışından büyük maliyetle gelen bir makineyi biz burada kendimizce ucuza mal ettik. Komşumun iş makinesi var, 70-80 bin avrodan bahsediyor. Bağda bahçede kullanabileceğimiz bir ürünü ucuza mal etik." ifadelerini kullandı.

Projeye başladığında çevresinden ilginç tepkiler aldığını ve insanlar görmesin diye bodrum katının pencerelerini kapattığını aktaran Dener, "Çevremdeki insanlar ilk başlarda böyle bir makineyi yapabileceğime inanmadılar." diye konuştu.

- Kendisine inanmayan komşusundan takım elbise kazandı

Komşusu Lokman Cebe de Dener'in yetenekli olduğunu, bu nedenle de bu makineyi yapacağına inandığını söyledi.

Oğlunun ekskavatör operatörü olduğunu ve Dener'in böyle bir iş makinesini yapacağına inanmadığını belirten Cebe, şöyle devam etti:

"Oğlum Ali Cebe inanmadı ama ben onun bunu yapacağına inandım. Ali benim oğlum ama sürekli bize muhalefet oldu. O muhalefet oldukça ben destek oldum. Sonunda biz kazandık. Ali, Fatih'e ekskavatörü yaparsa bir takım elbise alacağına söz verdi. Benim oğlum sözünde durup takım elbiseyi alacaktır."

Ali Cebe ise, "Bu kadarını yapacağını tahmin etmiyordum. İddiaya girdik. Arkadaş da makineyi yaptı, bir takım elbise borcumuz oldu." dedi.