29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Iğdır'ın kıraç dağları ceviziyle anılmaya başladı

Iğdır'ın kıraç dağları ceviziyle anılmaya başladı - Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen proje kapsamında ceviz ağaçlarıyla yeşillendirilen dağlardan elde edilen ürün, yöre halkının gelir kaynağı haline geldi - Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün: "Yöreye uygun ceviz türünü vatandaşlarımıza ilettik.

3.10.2018 - 11:34
Fidanlardan hem onlar aldı, hem biz destek verdik, şimdi verim ortada" - Üreticilerden İsa Karabulut: "Orman Müdürlüğünün bize çok desteği oldu, biz de gayret ettik, elimizden geleni yaptık. Şimdi güzel ürün almaya başladık. Burası kıraç bir arazi, hiçbir üründen verim alamazdık"

IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin en kurak toprakları arasında yer alan Iğdır Ovası'nda kuraklık ve erozyonla mücadele için ekilen ceviz ağaçları, köylünün gelir kaynağı oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan projeyle önceki yıllarda Iğdır'ın yüksek rakımlı köylerindeki kurak arazilere ceviz ağacı dikildi.

Toplam 5 bin fidanın toprakla buluşturulduğu araziler bir süre sonra yeşillenerek hem kuraklıktan kurtuldu hem de ceviziyle anılan bir alan haline geldi.

Yaklaşık 500 dönüm arazide yapılan fidan dikiminin ardından büyüyen ağaçlarda hasat yapan köylülerin elde ettiği cevizler, yavaş yavaş yayılan ünüyle köylülere gelir kaynağı oluşturdu.

Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviz fidanı dikiminin erozyona maruz kalan ve kurak olan alanlarda yapıldığını söyledi.

Elde edilen başarının köylülerle yapılan istişareler sonucu alındığını belirten Tazegün, "Biz genelde erozyon kontrol çalışması yaptığımız köylerdeki vatandaşı proje kapsamına almayı çok istiyoruz, alınca da çok başarılı oluyoruz. İşte onlardan bir tanesi, burada erozyon kontrol çalışması yaptık, köylünün bu kıraç arazileri değerlendirme noktasında köylüyle konuştuk, buralara ceviz dikilmesi noktasında fidan dağıtımı yaparak ve teknik destek vererek destek olduk." dedi.

Neredeyse hiç yeşillik bulunmayan alanların dahi bu sayede kazanıldığını aktaran Taner Tazegün, "Buralar geçmişte kıraç alanlardı, şimdi yemyeşil. Bunun için vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Yöreye uygun ceviz türünü vatandaşlarımıza ilettik. Fidanlardan hem onlar aldı, hem biz destek verdik, şimdi verim ortada. Bunu il geneline yaymak istiyoruz. Buradaki insanların yerleri burada ama kendileri büyük şehirlerde. Büyük şehirlerden gelip bunu yapmaları bizi ayrıca mutlu etti." diye konuştu.

- "Ovadakinden daha iyi bir verim alıyoruz"

Hadımlı köyündeki üreticilerden İsa Karabulut ise yıllar önce çalışmak için İstanbul'a göç ettiğini, fakat köyündeki kurak arazileri kazanmak için Iğdır'a gelerek böyle bir çalışma yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Emekli olduktan sonra buradaki çorak arazimizi verimli hale getirmek için elimizden geleni yapalım dedik. Toprağımız cevize uygun, biz de ceviz ektik. Orman Müdürlüğünün bize çok desteği oldu, biz de gayret ettik, elimizden geleni yaptık. Şimdi güzel ürün almaya başladık. Burası kıraç bir arazi, hiçbir üründen verim alamazdık. Şimdi ovadakinden daha iyi bir verim alıyoruz."

Üreticilerden Halil Turan da bugün hasat yapılan arazilerin geçmişte çorak olduğunu dile getirerek, "Şu anda yapacağımız tek şey çevremize ve toplumumuza faydalı olmaktır. Uzun yıllar başka şehirlerde yaşadık daha sonra köyümüze geldik, baktık, bağ ettik. Bizden sonrakilere de tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.