28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"İzmir'in arıtması yok hükmündedir"

"İzmir'in arıtması yok hükmündedir" - AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci: - "Katı atığımızı dağlara, ovalara atıyoruz ve bunlar denizlere kadar gidiyor.

12.02.2019 - 18:49
Yüz metre yüksekliğinde katı atıklar oluşmuş. Bu korkunç bir tehlikedir. Bu şehir maalesef yağmur sularını olduğu gibi kanalizasyona veriyor. Bu yüzden bu şehrin arıtması yok hükmündedir"

İZMİR (AA) - AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, İzmir'in arıtmasının yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneğinde (ESİAD) düzenlenen toplantıda konuşan Zeybekci, sözlerine İstanbul Çekmeköy'de askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 4 askere rahmet dileyerek başladı.

Artık kentlerde yönetimin değil yönetişimin gerçekleşmesi gerektiğini belirten Zeybekci, yönetime gelmesi halinde İzmir'i kentin tüm paydaşlarıyla yöneteceklerini vurguladı. İzmir'in tarihsel ve coğrafi öneminden bahseden Zeybekci, gelişen ve değişen dünyaya İzmir'in ayak uydurmakta zorlandığını savundu.

Geçen hafta projelerini İzmir ve Türkiye ile paylaştığını dile getiren Zeybekci, "Projeleri hazırlarken tüm sivil toplum kuruluşları, esnafı, vatandaşları kısacası bütün İzmir'i dinleyerek hazırladık." dedi.

Katılımcılara projelerinden bahseden Zeybekci, şunları kaydetti:

"İzmir'in kente yakışmayan meseleleri var. Sabit nüfusu yaklaşık 4,5 milyon bu şehirde katı atık gibi yüz kızartıcı bir problemimiz var. Katı atığımızı dağlara, ovalara atıyoruz ve bunlar denizlere kadar gidiyor. Yüz metre yüksekliğinde katı atıklar oluşmuş. Bu korkunç bir tehlikedir. Bu şehir maalesef yağmur sularını olduğu gibi kanalizasyona veriyor. Bu yüzden bu şehrin arıtması yok hükmündedir. Metrekareye 5 litrelik yağmur yağdığı andan itibaren sizin arıtma tesisine giden debiniz bir anda katlanıyor. Bu şehirde hava, gürültü kirliliğiyle ilgili ve trafik sorunları negatif anlamda İstanbul ve Ankara'nın çok üzerinde."

Yağmur suyunu ayrıştırmak zorunda olduklarına değinen Zeybekci, şehir içinde bir damla yağmur suyunun bile kanalizasyona girmemesi gerektiğini söyledi.

- "İzmir tarımda marka olacak"

Seçilmesi halinde kentteki tüm tarımsal üretimin garantörü olacaklarını belirten Zeybekci, "Türkiye'de süt üretiminde 1 numarayız. Süs ve süs bitkileri, tohum, tarım dendiği zaman Türkiye'de bir marka olacağız." diye konuştu.

İzmir'in turizm anlamında da kapasitesinin çok altında olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu kapsamda da projelerinin olduğunu dile getirdi. Zeybekci, seçilmesi halinde İzmir'i bir hava kargo merkezi yapacağını da sözlerine ekledi.

Vatandaştan kendisi için oy istemediğinin altını çizen Zeybekci, İzmirlilerin oylarını İzmir'e vermesi gerektiğini kaydetti.

ESİAD Başkanı Fadıl Sivri de kentlerin altyapı, tarih, coğrafyalarıyla değil içerik üretme, bilime ve inovasyona katkılarıyla da ön plana çıkmaya başladığını belirtti.

Bu anlamda yeni kent kavramının katılımcılık ve iyi yönetişimcilik kararlarının çok öneme sahip olduğunu dile getiren Sivri, "Rekabetçi bir ekosistem bu anlamda en önemli konulardan biri. İzmir'e tek bir elbise biçmek mümkün değil. İzmir sadece tarihi, doğası değil birçok unsurla ön plana çıkmaktadır." ifadesini kullandı.

Sivri, İzmir adaylarının somut projelerini çok önemsediklerini de vurguladı.

Muhabir : Yusuf Şahbaz
Yayınlayan : Murat Kaban