28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç:

- "Bizim arzumuz ve isteğimiz Türkiye, özellikle Cumhuriyetimizin 100.

10.07.2019 - 17:39
kuruluş yıl dönümünde dünyada her alanda hak ettiği yere gelsin. Bunun temeli vatandaş memnuniyetidir"

ORDU (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Bizim arzumuz ve isteğimiz Türkiye, özellikle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde dünyada her alanda hak ettiği yere gelsin. Bunun temeli vatandaş memnuniyetidir." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Malkoç, Ordu Valisi Seddar Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Malkoç, Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu'nun idarenin eylem ve işlemlerini, tutum ve davranışlarını inceleyen, denetleyen halkın avukatlığını yapan aynı zamanda da kararlarıyla idarecilere yol gösteren, bir nevi danışmanlık yapan bir kurum olduğunu söyledi.

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu'nun anayasal bir kurum olduğunun altını çizen Malkoç, vatandaşla devlet arasında önemli bir köprü, adeta devlet millet kaynaşmasını temin etmeye çalışan bir kurum olduğuna dikkati çekti.

Malkoç, kurumun uluslararası çalışmalarının yanı sıra Türkiye'de kamu hizmetlerinin artırılmasına, hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, devlet vatandaş memnuniyetinin daha da gelişmesine katkıda bulunmaya çalışan bir kurum olduğuna işaret ederek, vatandaşların isteği ve arzusu üzerine inceleme ve araştırma yaptıklarını belirtti.

Bütün bu çabaların, Türkiye'de kamu hizmetlerinde, Türkiye'nin dünyadaki insan haklarında, hukukun üstünlüğünde ve gelişmişlik noktasında en iyisi olması için sarf edildiğini vurgulayan Malkoç, "Türkiye'miz vatandaşlarla yöneticilerimiz arasında diyalogda dünyanın en iyisi olsun, üniversitelerimiz Almanya ve İspanya'daki üniversitelerle yarışsın. İşte bu anlamda Kamu Denetçiliği Kurumu da idarenin işleyişine ve vatandaşın memnuniyetine katkıda bulunmaya çalışıyor." diye konuştu.

"Bizim arzumuz ve isteğimiz Türkiye, özellikle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde dünyada her alanda hak ettiği yere gelsin." ifadesini kullanan Malkoç, şöyle devam etti:

"Bunun temeli vatandaş memnuniyetidir. Devletin kamu kurumlarının, idarenin vatandaşa sunmuş olduğu hizmetler kalitesiyle değerlendirilir. İşte vatandaşa devletin sunduğu, kamunun sunduğu hizmetlerin bir bakıma mihenk taşı Kamu Denetçiliği Kurumudur. Kamu Denetçiliği Kurumu Türkiye'de hak ve hukukun yaygınlaşması, vatandaşın adalete idari açıdan daha kolay erişmesi, demokrasimizin güçlenmesi noktasında katkıda bulunmaya çalışıyor."

Malkoç, Türkiye genelinde hangi sorunlar varsa kuruma da bunların yansıdığının altını çizerek, insanlar sokakta dert olarak neyi konuşuyorsa aynen kuruma yansıdığını, bunu istatistiki olarak da kayıt altına aldıkları aktardı.

- "Kararların önemli kısmı dostane şekilde çözülüyor"

Kararlarının önemli kısmının dostane şekilde çözüldüğüne değinen Malkoç, böyle yaparak vatandaşla devlet arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırdıklarını dile getirdi.

Malkoç, bir gazetecinin, hangi illerden daha çok şikayet geldiği yönündeki sorusu üzerine, nüfusun daha çok yoğun olduğu illerde şikayetlerin birinci sırada olduğunu söyledi.

Bu illerin İstanbul, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandığını anlatan Malkoç, "Ordu ise şikayet sıralamasında Türkiye ortalamasının altında. Vatandaşlarımız buradaki yöneticilerden memnunlar. Biz 'Bu memnuniyetin kaynağı nedir, diğer illere örnek çıkabilir mi?' diye bunları yakından gözlemlemeye geldik." dedi.

Malkoç, kuruldukları günden bu yana kuruma 70 bin müracaat yapıldığını da ifade ederek, "Bunun sadece 450 tanesi Ordu'dan. Ordu hem asayiş, huzur yönünden hem de insanlarının çalışkanlığı yönünden Türkiye'mize örnek bir şehir. Bu açıdan başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Ordu Valisi Yavuz da Kamu Başdenetçisi Malkoç'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.


Muhabir : Hayati Akçay
Yayınlayan : Sefa Salantur