28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Mardin'de bayram bereketi

Mardin'de bayram bereketi - Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, kültür ve inanç turizmindeki potansiyeliyle turizmde önemli bir ivme yakalayan hoşgörü şehri Mardin, Kurban Bayramı tatilinde yüzde 100 doluluk oranıyla misafirlerini ağırladıMARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - Farklı dil ve dinlerin bir arada yaşadığı, camileri, medreseleri, kiliseleri ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle ilgi gören Mardin'de Kurban Bayramı bereketi yaşandı.

27.08.2018 - 11:25

Tarih boyunca Sümerler, Akadlar, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapan, dar sokaklarıyla, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunan Mardin, Kurban Bayramı tatilini geçirmek isteyenlerin gözdesi oldu.

Farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı, Anadolu'nun engin hoşgörüsünü yaşatan Mardin'in, zengin kültürel yapısına, bölgede oluşan huzur ve güven ortamı eklenince ziyaretçiler Kasımiye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı gibi tarihi mekanları neredeyse günün her saatinde gezerek tarihe yolculuk yapma imkanı buldu.

"Gündüz seyranlık gece gerdanlık" olarak nitelendirilen Mardin'e gelen misafirler, şehri huzurla gezmenin keyfini çıkardı.

Kurban Bayramı tatilinde Mardin'deki otellerin doluluk oranının yüzde 100'e ulaşmasıyla bazı ziyaretçiler çevre illerde konaklamak zorunda kaldı.

Turizm Seyahat Acentesi yetkilisi İsmail Sincar AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatili dolayısıyla Mardin'de yoğunluk yaşandığını söyledi.

Huzurun sağlanması ve gerekli turizm alt yapısının hızla iyileştirilmesinin turizme önemli bir değer kattığını kaydeden Sincar, "Mardin'in tarihi kültürel yapısını herkes merak ediyor. Terör olaylarını sona ermesiyle insanlar artık akın akın bölgemize geliyorlar." dedi.

- "Talebi yetiştirmekte zorlandık"

Bayramdan önce uçak ve otobüs doluluk oranlarının yüzde 100'e ulaştığını, bu nedenle çalışan, tur ve araç sayılarını iki katına çıkardıklarını anlatan Sincar, şöyle dedi:

"Turlarımız, gezilerimiz dolu geçti. Turizm seyahat acentesi olduğumuz için Mardin'e ilginin olduğunu ve yoğun geçeceğini ön gördük. Uçakların doluluk oranlarından bu belliydi. Bir hafta kala uçaklarda ve otobüslerde yer kalmamıştı. Bu da Mardin'de aşırı bir yoğun geçeceğin göstergesiydi. Bizler de ona göre tedbirlerimizi aldık. Personel sayımızı iki katına çıkardık. Araç sayılarını ikiye katladık. Buna rağmen yetersiz kaldı. Talebi yetiştirmekte zorlandık. İnsanımız gezmeyi seviyor."

Mardin Büyükşehir Belediyesi Bilgi Kültür ve Tanıtım Merkezi görevlisi Gülistan Şen de bayram dolayısıyla yoğun bir süreç yaşadıklarını anlattı.

Merkezde yerli ve yabancı misafirlere kent hakkında bilgi verdiklerini ve yardımcı olduklarını aktaran Şen, şöyle konuştu:

"Gece gündüz yoğun bir şekilde misafir ağırlıyoruz. Özelikle Kurban Bayramı'nda yoğunluk arttı. İnsan yoğunluğundan oluşan bir trafik var. Mardin artık insanların korkmadan gelebileceği bir şehir haline geldi. Her geçen gün insanların buraya gelme istek ve arzuları artıyor. Mardin artık hak ettiği konuma ulaşmaya başladı. Bütün sokaklar, tarihi mekanlar tıklım tıklım."

- Günde 10 binden fazla ziyaretçi

Tarihi Kasımiye Medresesi görevlisi Fahri Taş, inanılmaz bir yoğunluğun yaşandığına dikkati çekerek, günde ortalama 10 bine yakın kişinin medreseyi ziyaret ettiğini söyledi.

Tarihi şehri gezmeye gelenlerin mutlu ayrıldığını ve beklentilerinin fazlasıyla karşılandığını kaydeden Taş," İlk defa böyle bir şey yaşıyorum ben. Özellikle bu bayramda muazzam bir kalabalık vardı. 4 kuşaktır buradayız. Ben ömrümde ilk defa böyle bir yoğunluk görüyorum. Daha önce böyle bir yoğunluk görmedim." ifadelerini kullandı.

Keldani Katolik Kilisesi Vakıf Yöneticisi Adnan Sağlamoğlu da bayram tatilini hoşgörü şehrinde geçiren misafirlerin gönül rahatlığıyla kültür ve inanç merkezlerini ziyaret ettiğini aktardı.

Sağlamoğlu, şunları dile getirdi:

"Mardin'imiz tarih kokan bir şehrimiz. Camileri, kiliseleri, medreseleri ve manastırlarıyla her yeriyle tarih kokan kadim bir şehrimiz. Dolayısıyla bütün dünyanın ilgisini çektiğini görmekteyiz. Terörün tamamen bitmesiyle daha da güzel olacak inşallah. Geçmişte yaşanan bazı olumsuzluklar yöreyi etkilemişti. Turizm durma noktasında gelmişti."

Yöresel sabun satan işletmeci Funda Aksan, özellikle son iki bayramda çok güzel bir yoğunluk yaşadıklarını, kente gelen misafirlerin özellikle bıttım sabunu, badem şekeri ve telkariye ilgi gösterdiğini anlattı.

Esnaf Mehmet Yertüm, şehrin yerli ve yabancı turist akınına uğradığını ve ciddi bir potansiyelinin olduğunu vurguladı.

Otellerin doluluk oranların yüzde 100'e ulaştığını, yoğunluğun yorucu ama mutluluk verdiğini aktaran Yertüm, "Turizm daha da ivme kazanacak, ona inanıyoruz. Mardin'in manevi bir huzuru var. Dillerin ve dinlerin bir arada iç içe yaşamasının verdiği huzur bütün misafirleri büyülüyor." dedi.

- "Turistler tarihi şehre hayran kalıyor"

Amasya'dan gelen Nuri Eken de bayramı tatilini Mardin'de geçirdiğini, ilçelerini ve tarihi yerleri gönül rahatlığıyla gezmenin keyfini yaşadığını söyledi.

Şehrin genelinde hareketliliği gözlemlediklerini anlatan Eken, şöyle dedi:

"Yaklaşık 2 yıl önce gelmiştim. O zaman çok daha insanların olmadığı bir ortam görmüştük. Ama şu anda güvenlik bakımından da sunulan hizmet bakımından da güzel bir noktaya geldiğini gördüm. Türkiye'nin her yerinden insanlar bu tarih, kültür ve medeniyetler şehrine akıyor."

Mersin'den gelen Ali Özkan da deniz yerine tarihi şehri görmeye geldiklerini söyleyerek, "Tura çıktık. Herkese tavsiye ediyorum. Pişman olmazlar, gerçekten çok güzel bir yer. Gezilecek çok yerleri var. Ailece gönül rahatlığıyla herkes gelip gezebilir. Herkesin ömründe bir sefer gelip görmesi gereken bir yer." diye konuştu.

Antalya'dan gelen emekli öğretmen Sevim Kardan, Mardin ve Şanlıurfa'yı gezdiğini, şehirlerin tarihi ile büyülendiğini kaydederek, "İlk defa geldim, çok mutlu oldum. İnsanları çok yakın, çok beğendim. Herkese tavsiye edeceğim." dedi.