29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Tekirdağ'da yılda 1 milyon bitki üretme hedefi

Tekirdağ'da yılda 1 milyon bitki üretme hedefi -Tekirdağ NKÜ Rektörü Prof.

29.04.2019 - 17:40
Dr. Mümin Şahin: - "(Biyoteknoloji) laboratuvarında yılda tohumlama yöntemi ile yaklaşık olarak bir milyon bitki üretimi hedefleniyor"

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan zirai üretim biyoteknoloji laboratuvarında tohumlama yöntemi ile yılda 1 milyon bitki üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

NKÜ Rektörlük Toplantı Salonu'nda Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü tarafından düzenlenen "5. Biyoteknoloji Günleri" etkinliğinde konuşan, Şahin, biyoteknoloji ile doğadaki tüm ürünlerin iyileştirilmesinin ve geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Naip Mahallesi'nde oluşturulan Ziraat Biyotek Laboratuvarı ile bitki üretimi gerçekleştirileceğini hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Biyoteknoloji canlıların iyileştirilmesi, ürünlerin geliştirilmesi için modern teknolojinin doğa bilimine uygulanmış halidir. Naip Mahallesi'nde Ziraat Biyotek adıyla bir laboratuvar oluşturuldu. Bu projede TRAKYA Kalkınma Ajansı'nın desteği çok büyük. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu laboratuvarda yılda tohumlama yöntemi ile yaklaşık olarak bir milyon bitki üretimi hedefleniyor. Bu tür faaliyetlerin üniversitemizde artması çok önemli. Bu tür çalıştaylarımızın, etkinliklerimizin ve konferanslarımızın artmasını diliyoruz."


- "Katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke olmamız lazım"

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat da biyoteknolojinin yaşamın her alanında olduğunu aktardı.

Üreten bir toplum olmanın önemine dikkati çeken Arat, şunları kaydetti:

"Biyoteknoloji gerçekten yaşamın her alanında karşılaştığımız bir teknolojiler bütünü. Bizim bu teknolojilerin sadece ürünlerini tüketen bir toplum olmak yerine bu ürünleri üreten, özellikle biyoteknolojik yöntemleri kullanarak katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke olmamız lazım.

Bu düşünceyi gençlerimizin beynine daha üniversiteye gelmeden yerleştirmemiz lazım. O nedenle biz son iki yıldır etkinliklerimize lise öğrencilerini de davet ediyoruz. Gittikçe artan bir ilgi var etkinliklerimize, bu da bizi mutlu ediyor."

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Pabuçcuoğlu da biyoteknoloji ve klonlama yöntemleri ile ilgili öğrenciler sunum yaptı.

Program soru - cevap bölümü sonrası tamamlandı.