20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tunus'taki medrese tartışması

Tunus'taki medrese tartışması - Tunus'un kırsalında Kur'an-ı Kerim eğitimi verilen bir medresede "öğrencilere psikolojik ve fiziksel kötü muamele yapıldığı" ihbarıyla düzenlenen baskın, ülke genelinde tartışmaya neden oldu - Ülkede medreselerin kapatılması ya da daha sıkı denetlenmesi çağrıları yükselirken, bazı kesimler ise yaklaşan seçimler nedeniyle konunun istismar edildiğini savunuyorTUNUS (AA) - YAMİNE ES-SALİMİ - Tunus'un kırsalındaki bir Kur'an-ı Kerim kursuna "öğrencilere psikolojik ve fiziksel kötü muamele yapıldığı" gerekçesiyle düzenlenen baskın, ülkenin dini eğitiminde merkezi rol oynayan medreseleri tartışmaya açtı.

17.02.2019 - 15:29

Tunus İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Derneği, geçen ay Tunus'un Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığına, Sidi Buzid bölgesinin er-Rukab beldesindeki İbn-i Ömer medresesinde "26 çocuğun zararlı ve radikal fikirler aşılanarak istismar edildiğini" ihbar etti.

Bunun üzerine, psikologlar eşliğinde medreseye gelen bakanlık yetkilileri, 42 çocuk ve çalışanlarla görüşerek kötü muameleye maruz kalıp kalmadıklarını araştırdı.

Medrese sahibi ve öğretmenlerin aralarında bulunduğu 18 ila 35 yaşlarındaki 27 kişi tutuklandı, çocuklar ise başkent yakınlarındaki bir sığınmaevine yerleştirildi.

Söz konusu olay sonucunda, medrese konusu sosyal medya, kamuoyu, basın ve siyasetin gündemine oturdu.

Kimileri Kur'an kurslarının radikalizme neden olduğu için kapatılması çağrısı yaparken, kimileri kursların kısıtlanmasını ve ihlallerin cezalandırılmasını istiyor. Diğer bir grupsa meselenin siyasi çıkarlar uğruna istismar edildiğini savunuyor.

- Konu meclise taşındı

Televizyonlarda, yazılı basında ve sosyal medyada konuyla ilgili tartışmalar sürürken Tunus meclisi son gelişmeleri değerlendirmek üzere geçen hafta hükümetle özel bir oturum yaparak konuyu ele aldı.

Oturum esnasında çok sayıda milletvekili, Kur'an medreselerinin ve derneklerinin sıkı bir şekilde denetlenmesini talep etti.

Başbakana yakınlığıyla bilinen Ulusal Koalisyon grubu, "devlet otoritesi dışında veya devlet haricinde eğitim veren medreseler, kreşler ve enstitülerin kapatılması" çağrısında bulundu.

Sol görüşlü muhalefet partilerinden Halkçı Cephe ve Demokratik Cephe, olayları şiddetle kınayarak çocukların psikolojik şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını ifade etti.

Nahda Hareketi Şura Konseyi de yaptığı yazılı açıklamada, "kanunlara aykırı ve çocuklara zarar veren tüm suçluların yargılanması" gerektiğine işaret etti.

İçişleri Bakanı Hişam el-Furati, oturumda yaptığı konuşmada, er-Rukab'daki medresenin kapatılmasının ardından, 6 vilayette bulunan 11 medresenin de benzer iddialarla kapatılmasına karar verildiğini belirtti. Dört medresenin daha denetim altına alıldığını, kapatılmasının gündemde olduğunu söyleyen Furati, ülke genelinde 8 vilayette 15'i Kur'an eğitimiyle uğraşan 259 derneğin bulunduğunu açıkladı.

- Dini eğitim alanının kısıtlanması endişesi

Diğer yandan, Tunus'ta toplumun çeşitli kesimlerinden olayın istismar edilerek Tunus'ta Kur'an eğitimi konusunda özgürlüklerin daraltılmasına yönelik endişeler yükseldi.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı er-Rukab'daki "medrese hadisesinin bir savaşa dönüştüğü, Kur'an medreselerine ve din eğitimine darbe vurma amacı taşıdığını" savundu.

Bazıları ise "2019'da yapılacak başkanlık ve milletvekili seçimleri öncesinde, olayın istismar edilerek siyaset malzemesi yapıldığı" görüşünü paylaştı.

Tunus'ta devrim sonrasındaki özgürlük ortamında, 24 Eylül 2011'de çıkarılan derneklere ilişkin yeni kararnameyle dini yapılanmaların sayısında ciddi artış olmuştu.