FETÖ’nün yeni hedefi Faslılar

Şahin Yıldırım / Yazar, Hollanda
25.03.2017

Türklerin, Avrupa’daki beş ülkede FETÖ’ye bağlı dernek, vakıf, okul, gazete ve televziyonlarından yardımını çekmesi ve çocuklarını okullarından alması örgütü kan kaybını durdurmak için yeni bir stratejik hamleye itti. Türklerin yüz çevirdiği FETÖ’nün Avrupa’daki yeni hedefi Faslılar.


FETÖ’nün yeni hedefi Faslılar

17-25 Aralık ve 15 Temmuz kanlı darbe girişimleri başarız olan Fetullahçı Terör Örgütü’yle Türkiye’nin başlattığı topyekün mücadele tüm hızıyla devam ederken AB’deki FETÖ elemanları da boş durmuyor. Peki FETÖ AB’de şu anda neler yapıyor? Yeni stratejileri neler ve bunları nasıl uygulamaya koyuyor?

FETÖ’nün Avrupa Birliği’nde, Türkiye’ye ve hükümete karşı olan herkesle ittifak içinde olduğu ve aleyhte lobi faaliyetleri yürüttüğü, taşeron PKK terör örgütüyle beraber çalıştığı artık herkesçe bilinen bir gerçek. Yanlız FETÖ’nün AB’nin beş güçlü ülkesi Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya ve Holllanda’da Türk milletinden sonra çoğunluğu oluşturan Faslılar ile yakından ilgilenmesi ve kendisine buradan bir taban oluşturma çabası, örgütün bu alandaki çalışmaları arasında yeni sayılabilecek bir gelişme. Özellikle Türklerin Avrupa’daki beş ülkede FETÖ’ye bağlı dernek, vakıf, okul, gazete ve  televziyonlarından yardımını çekmesi ve çocuklarını okullarından alması örgütü kan kaybını durdurmak için yeni bir stratejik hamleye itti. Türklerin yüz çevirdiği FETÖ’nün Avrupa’daki yeni hedefi Faslılar.

Neden Faslılar?

FETÖ’nün neden Faslıları tercih ettiği sorusunun tek bir yanıtı yok. Ama en önemli tercih sebebi Mağribi nüfusun çokluğu. AB’nin gelişmiş beş ülkesi olan Almaya, Fransa, Belçika, Avusturya ve Hollanda’da en fazla yabancı nüfusa sahip millet Türklerden sonra Faslılar. Beş ülkedeki 4 milyon 500 bin nüfus, Avrupa genelinde 6 milyonu geçiyor. Bu da FETÖ gibi bir örgüt için çok büyük ve kullanışlı bir kitle demek.

Üstelik Faslılar ile tarihi bağımız var, aynı dine mensubuz ve kültürel benzerlikler taşıyoruz. Faslıların Avrupa’ya geliş sebepleri de şimdiki zamanda yabancı ve Müslüman olmaktan kaynaklı yaşadıkları mevcut sorunlar da Türk göçmenlerle ortak.

Avrupa’nın sömürgecilik tarihi ve Fas milletinin bu konudaki mağduriyeti nedeniyle Faslıların Avrupalılarla hiçbir zaman tam anlamıyla bir birliktelik sağlayamayacağının da farkında Fetullahçı Terör Örgütü. faslıların dernek ve platform alanlarında iyi organize olamayışları, bu alandaki boşluğu doldurma gayretindeki örgüte yarıyor. Özellikle ticaret ve girişimcilik alanında Türklere nazaran çok geride olmaları onları FETÖ için hazır lokma haline getiriyor. Faslıların Türkiye’ye tarihten gelen sevgisini ve dini mensubiyet nedeniyle insanlarına duydukları güven ve yakınlığı kullanıyor ve bu şekilde kendine yeni taban oluşruyorlar.

Faslıların geçmişlerindeki sömürge ülkesinde yaşama travması, onları bugün bile bireysel yaşamı benimsemeye yöneltiyor. FETÖ ise yan yana gelmeyen küçük oluşumlarla irtibat sağlıyor, onları biraraya getiriyor.

Bunun yanı sıra Faslıların dernek ve platformlarına ‘diyalog’ adı altında, tanınan siyasetçi, akademisyen, sanatçı, gazeteci ve farklı iş kollarındaki  kilit isimleri davet ediyor, birebir görüşmelerle destek veriyorlar. Siyasetçileri markaja alıyor, Fas asıllı millet vekilleri aracığlığla parti içinde ağırlık kurmaya çalışıyorlar. Bu siyasetçilerin aynı zamanda FETÖ’ye bağlı gazetelerde Hollandaca yazılarının yayınlanmasını sağlıyorlar. Tanınmış iş adamlarıyla ticaret anlaşmaları imzalıyor ve Fas’a yatırımlar yapıyorlar.

Güven aşıladıkları bu yeni kitlenin çocuklarını kendi okullarına yönlendirererek eksilen öğrenci açığını kapatıyorlar… Yeni kadrolarını bu alan üzerinden yükselterek siyasetten, eğitime kadar her alanda yeni sızma faaliyetlerini temellendiriyorlar.

Başarılı olabilirler mi?

Gelinen nokta itibariyle FETÖ’nün özellikle Hollanda’da bu hususta başarılı olduğunu açıkça görmek mümkün. Bundan üç dört ay öncesinde FETÖ, PKK ve Faslıları yanına alarak Hollanda’nın Amsterdam şehrinde, tutuklanan sözde gaceteciler için bir miting düzenledi. Miting esnasında FETÖ’cülerin ön saflarda, PKK sempatizyanları ikinci safta ve Faslılar en son sırada pankart kaldırıyordu. Böylelikle Hollanda medyasında FETÖ’cüler kendilerine bağlı çok kurum ve kuruluşun bulunduğu ve büyük bir kitleye hitap ettikleri imajını yerel medya aracılığıyla 17 milyona ulaştırmayı başardı.  

[email protected]