Sözde demokrasi savunucularının kahramanı Navalniy kimdi?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
-
18.03.2024
Panslavizmi çağrıştıran Rus birliği görüşlerinin yanında aslında Aleksey A. Navalniy sözde demokrasi savunucuları tarafından üzerinde pek durulmayan karanlık yönlere de sahipti. Rusya'nın Rus olmayan toplumlarla ilişkilerine çekinceler koyan, örgütlü suçlarla ilgili olarak Müslüman azınlıkları ve göçmenleri suçlayan, “Müslüman göçmen” karşıtı, ırkçı, Putin'in Çeçenistan'da ve başka yerlerdeki siyasetini yumuşak/tavizkar bulan, Rus toplumunun daha milliyetçi olması gerektiğini düşünen bir figürdü.
Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak/ Kütahya Dumlupınar Üniv
-
18.03.2024
Bugün Hamas'ın askeri kanat ismi olan Lazkiyeli İzzetin el Kassam, Osmanlı adına önce Libya ardından Çanakkale savaşına destek vermek için 250 gönüllü toplarken, İsrail ordusunun çekirdeği olan Yahudi katır birliği Çanakkale'de Osmanlı karşısında savaşmıştı.
Hısımlık hukuku nasıl işler?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
-
18.03.2024
Hiçbir ebeveyn çocuğunun kriminal bir olay içerisinde olmasını istemez. Mevzuatın da bu durumu gözeterek yazıldığını görüyoruz. Fakat bir ebeveynin evladını saklama ve yardım etme eylemini ülkesinde yapması ile Eylem Tok olayındaki gibi bir organizasyonla yurt dışına kaçırarak yapması arasında bir fark olması gerekmez mi?
Küresel sistemin getirdiği çözümsüzlük açmazı ve bölgesel işbirliği fırsatları
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi
-
15.03.2024
Gelişen yeni bölgesel işbirliği inisiyatifleriyle Irak ve Suriye'deki terör ve istikrarsızlıkla mücadele edilerek zemin ve koşulların hazırlandığı görülmektedir. Türkiye'nin dış politika ve güvenlik gündeminin, seçim sonrasında, bölgesel işbirliğine dayalı kriz çözümü uygulamaları kapsamında oldukça hareketli geçeceği beklenebilir.
Bölgesel güçten küresel alana istikrar diplomasisi
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
-
15.03.2024
Dış politikada bölgesel sorunların çözümü, uluslararası alanda sorunsuz bir tablonun ilk aşaması olarak düşünülmelidir. Bu açıdan Türk dış politikasında diplomatik girişimlerin her bölge ve kriz bağlamında odağı istikrardır. Türkiye'nin Antalya Diplomasi Formu ile başlattığı süreç iyi okunmalıdır
14.03.2024
Ahlak ve ün
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
Bireyler, tükenmişlik duyguları ile görülme ve fark edilme isteğinden kaynaklanan depresyon odaklı şiddet durumunu, internet ve sosyal medya aracılığıyla içinde bulunduğu topluma çok rahat bir şekilde bulaştırabilir ve böylelikle toplumsal kodlara zarar verebilirler. Bu bağlamda, rahmetli Alev Alatlı'nın ‘her yasal hak, helal değildir' sözünün ne kadar geniş kapsamlı olduğunun altını bir kere daha çizmekte fayda var.
13.03.2024
Kripto varlık piyasalarının düzenlenmesi sorunu
Prof. Dr. Güven Delice/Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Kripto para birimlerine yönelik düzenlemelerin olmaması, kayıt dışılık başta olmak üzere önemli risklere kaynaklık etmektedir. Spekülasyonların beslediği volatilite piyasaların bariz bir özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Bilgilenme düzeyinin yetersizliği bilinçli yatırımları zorlaştırmakta; herhangi bir varlık tarafından desteklenmemeleri (sabit coinler hariç), bu varlıkların değerini aşırı değişken hale getirmekte; anonim yapıları nedeniyle de yasa dışı işlemlerde kullanılma olasılıkları bulunmaktadır.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
7.03.2024
Tarihi bir fırsat
Ufuk Batum/ Yönetim Danışmanı, Giri
28.02.2024
CHP ve DEM seçmenine çağrı
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
10.03.2024
İran'ın ŞİÖ üyeliği ve yeni küresel denklem
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak/Küta
27.02.2024
Mustafa Kemal'in askerleri yer değiştirirken
Emin İleri / Gazeteci, Siyasal İlet
12.03.2024
Muhafazakar devrimcinin son seçimi
Emin İleri – Gazeteci, Siyasal İlet
22.02.2024
İran'ın istihbarat zaafları
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak/ Küt
23.02.2024
Tarımsal istihdamda neler oluyor?
Doç. Dr. Nusret Yazıcı
6.03.2024
Gazze ve İngiltere iç siyaseti
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
Bir dönem gözden düşmüş ve fena biçimde marjinalleşmiş Galloway'in parlamentoya geri dönüşü yaşanacak başka gelişmelerin öncülerinden olabilir. Öngörülebilir bir gelecekte Corbyn'in geri döndüğü veya onun gibi birisinin yükseliş yakaladığı senaryoyla da karşılaşılabilir. İsrail medyasında da pek endişeyle kaleme alınan yazılarda, genç nesillerdeki yükselen İsrail karşıtlığı, Amerikalı Evanjelist gençliğin bile İsrail'den yüz çevirmekte olduğu konu ediniliyor.
6.03.2024
Boşa geçirecek zaman yok
Faruk Önalan/ Yazar
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas üç günlük bir ziyaret kapsamında Türkiye'ye geldi. Ziyaretin en önemli gündemi, Gazze'deki vahşeti sonlandırmak ve Filistin halkına gönderilen yardımların- İsrail'in iznine gerek duyulmadan- sorunsuz bir şekilde ulaştırılması oldu. Bu noktada öne çıkan ülke, hiç şüphesiz Mısır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyaretinde bu konunun gündeme geldiği bilinmekte. Bugüne kadar söz konusu teklife mesafeli olan Kahire yönetimi, artan İsrail vahşeti ve Refah'a yönelik saldırılardan dolayı daha esnek bir tutum sergilemekte.
5.03.2024
Cezasız kalan şiddet her geçen gün artıyor
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
BM İnsan Hakları Komisyonu'na göre Filistin'de sonu gelmeyen şiddet sarmalının temel nedeni, İsrail'in bitmek bilmeyen işgalinin neden olduğu hukuksuzluklardır. Şiddet sarmalının bu denli artmasının en önemli nedenlerinden birisi de şiddetin cezasız kalmasıdır.
1.03.2024
Seçim ittifakları ve PKK'nın siyasete müdahale çabası
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi
Mustafa Karasu, Murat Karayılan ve Duran Kalkan gibi teröristlerin açıklamaları, PKK'nın, siyasi bir partiyi aparat haline getirerek seçim sürecine dâhil olmak için verdiği çabasının bir göstergesidir. Ne PKK terör örgütü ne de kendine müzahir siyasi partiler programlarındaki demokratik özerklik hedefinden vazgeçmiştir. PKK terör örgütünün ayrılıkçı hedefiyle tasarlanmış demokratik özerklik dilini benimseyen herhangi bir siyasi hareketin ülke bütünlüğünün faydasına hareket etmesini beklemek mümkün değildir.
1.03.2024
28 Şubat Türkiye'nin geleceğine yapılmış bir ihanettir
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
1.03.2024
Netanyahu giderse sorun çözülür mü?
Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş/ Siyaset Bilimci
Netanyahu'nun gidip yerine bir başkasının gelmesi bundan sonra izlenen politikaların radikal şekilde değişmesini getirmeyecek. Burada asıl yapılması gereken, Müslüman ülkeler başta olmak üzere uluslararası kamuoyunun adil ve barışçıl bir çözüm bağlamında birlikte hareket etmesi ve İsrail'in üzerinde bu yönde bir baskı oluşturması.
Savaşı değil Avrupa'nın güvenliğini konuşalım
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
CHP ve DEM seçmenine çağrı
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
Ahlak siyasetin nesi olur?
Murat Güzel
Öziçe'den geriye bir tek taş köprü kaldı
Mustafa İsen/ Yazar