Son 20 yılın siyasi hafızası

MURAT GÜZEL / Açık Görüş Kitaplığı
17.06.2017

Mehmet Erdoğan’a göre Türkiye’de son 20 yılın tarihi Cunhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi mücadelesinin de tarihidir. Bundan dolayı siyasi hafıza notlarının başkahramanını Erdoğan’dır.


Son 20 yılın siyasi hafızası

“Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür” denmiş. İnsanların hayatlarını sürdürebilmek için anlık heyecan, sevinç, üzüntü gibi yaşantılarını unutarak geride bırakıp önlerine bakmaları tavsiye edilir. Geçmişteki sevinç ve üzüntü anlarını geleceği yaşamak adına unutabilmek belki de her insan için bir meziyet olarak görülür.

Peki, ama durum toplumlar için de böyle midir? Toplumsal anlamda geçmişin acılarını da sevinçlerini de unutmamak, hatta ibret almak önemsenir. Toplumların kendi biyografilerindeki önemli olayları hatırlaması ve geleceğe dönük adımlarını geçmişten edindiği tecrübeler, çıkardığı dersler muvacehesinde atmasının daha sağlıklı bir yol olduğu düşünülür.

Mehmet Erdoğan’ın 1996 ila 2016 yılları arasında tuttuğu siyasi hafıza notlarından müteşekkil kitabı Siyasi Hafıza günümüz Türkiye’sinin oluşum sürecine dair fikirlerimizi geliştirecek birçok önemli hatırlatmada bulunuyor. Notların merkezinde önemli siyasî/tarihî olaylar ve gelişmeler olmakla birlikte siyaseti dolaylı olarak ilgilendiren, ona arka bahçe ve zemin oluşturan ekonomik olaylar, hukukî davalar, terör ve güvenlik olayları, dış politika olayları, bazı sosyal ve kültürel olaylar; büyük doğal afetler, intiharlar, cinayet ve kazalar ile 1980’den günümüze siyasî ve düşünce hayatımızı etkilemiş önemli şahsiyet ve olaylarla ilgili gelişmeler yer alıyor.

Yeni Türkiye’nin temelleri

28 Şubat 1997’de toplanan MGK ile başlayan postmodern darbe sürecinden 2002 Kasım’ında AK Parti’nin büyük bir çoğunlukla iktidara gelerek siyasi alanı postmodern darbenin vurduğu kelepçelerden kurtarmasına, 27 Nisan e-muhtırasına, FETÖ’nün 17-25 Aralık yargı-polis darbesine, 15 Temmuz başarısız darbe girişimine kadar Türkiye için birçok kritik olayın meydana geldiği son 20 yılın en önemli siyasi liderinin de Recep Tayyip Erdoğan olduğunu vurguluyor Mehmet Erdoğan.

15 Temmuz 2016’daki meş’um ve hain darbe girişiminin eski Türkiye’nin defterinin kapandığı bir tarih olduğuna işaret eden Mehmet Erdoğan, eski Türkiye’de siyasete başlayan ve milletten aldığı destekle Yeni Türkiye’nin temellerini atan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte anılması gerektiğini de ifade ediyor son 20 yılın.

Mehmet Erdoğan’a göre Türkiye’de son 20 yılın tarihi Cunhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi mücadelesinin de tarihi, bu mücadele tarihi de Türkiye’nin tarihi olmuştur. Bundan dolayı siyasi hafıza notlarının başkahramanını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak belirliyor Yazar Mehmet Erdoğan.

Anadoluculuk akımı ve  toprağın kültürel özü

Cumhuriyetin ilk yıllarında yayınlanmaya başlayan “Anadolu” dergisinde oluşan Anadoluculuk akımının başlangıcında yer alır Hilmi Ziya Ülken. O, kültür tarihimize getirdiği dönemine göre yeni ve taptaze bir bakışla Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen ve burada yerleşen Türk boyları, Türkmen obalarının Anadolu’da oluşturdukları yeni kültürel sentez ve kimliğin niteliklerini araştırdı. Mevlâna, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evren, Gülşehrî, Âşık Paşa, Sadreddin Konevî, Davud Kayserî, Molla Fenarî, Geyikli Baba, Barak Baba, Sarı Saltuk vb. isimlerine kitapta en çok atıf yapılan düşünür ve pirler.

Anadolu Kültürü Üzeri̇ne Makaleler, Hilmi Ziya Ülken, Doğu-Batı, 2017

Diyar-ı Rum neresidir, Rumîlik nedir?

Vatan, il, yurt, ulus, kavim, millet, soy gibi kavramların mazisinin hepimiz için sürprizlerle yüklü olduğunu savlayan Cemal Kafadar, Osmanlı devletinin şemsiyesi altına girmiş insanları ve onlara ait toprakları anlayabilmek için önemli saydığı anahtar kelimelerin başında gelen diyar-ı Rum ve Rumîlik etrafında düşünüyor. Kafadar, bu deyimlerle birlikte gündeme gelen “Diyar-ı Rum neresidir? Bir tür vatan mıdır? Anadolu mudur, Roma mıdır? Kimlere Rumî denmiştir? Roma kimliğinin ve kültür mirasının tapusu Bizans’tan Batı’ya mı geçmiştir?” gibi soruların siyasi ve sosyal muhayyilemizdeki cevaplarını da soruşturuyor.

Kendine Ait Bir Roma, Cemal Kafadar, Metis, 2017