Tüm Yazarlar
Zeliha Eliaçık Yazıları
Alman İslamı ve Almanya’nın yaklaşan 28 Şubat’ı
Zeliha Eliaçık
Geçen hafta İç İşleri Bakanı Horst Seehofer başkanlığında toplanan Alman İslam Konferansı, katılımcıları, tartışılan konular ve açık büfede yer alan domuz eti ikramıyla pek çok tartışmaya yol açtı.
Operasyonlar Husileri masaya oturtabilir mi?
Zeliha Eliaçık
Yemen Türkiye Büyükelçisi Abdullah Ali Fadhel Al Saadi: “Resmi hükümetin önünde  izleyebileceği iki yol var. İlki barışçıl ve siyasi yol. Diğeriyse askeri yol. Husiler askeri olarak kaybettiklerini hissederlerse görüşme masasına dönecek, uzlaşı ve tavizlere yanaşacaklardır. Hudeyde’deki askeri operasyon da Husileri görüşmelere zorlamak ve artık donma noktasına gelen görüşmelerde bir yere varmak için önemli ve etkin bir adımdır.”
Göçmen oylarının belirleyicisi ideoloji değil psikoloji
Zeliha Eliaçık
Bugünkü seçimlerde, Almanya’daki toplumsal gerçekliğinin kendisine yüklediği psikoloji ile hareket edecek olan Türk kökenli muhafazakâr seçmenin sandığa gitmemesi ya da küçük partilere oy vermesi beklenmektedir. Hâlbuki Türk seçmen sandığa gitmeli ve oy oranlarına dâhil olarak özellikle kimi seçmediği noktasında Alman siyasetine ciddi bir mesaj vermelidir.
Alman seçimlerinin kazananı aşırı sağ, kurbanı Türkiye
Zeliha Eliaçık
Tüm siyasi partilerce göçmenler üzerinden normatif bir düzlemde yürütülen kültürel olarak dışlayıcı, ötekileştirici ve güvenlik odaklı seçim vaatleri ve söylemler, ırkçılık ve ayrımcılığa dayalı bir siyaset yürüten aşırı sağın elini kuvvetlendirmekte ve Alman kamuoyunu aşırı sağcı söylemlere karşı duyarsızlaştırmaktadır.
Avrupa İslam projesinin yeni aktörü Ednan Aslan mı?
Zeliha Eliaçık
Avusturya’da 36 bin Euroluk bir bütçeyle hazırlanan İslami Kreşler Araştırma Raporu’nun sonuçları Kurz’u tatmin etmeyince, rapor masa başında yeniden yazıldı. Avrupa’da yeni bir İslam ve Müslüman modeli öngören çalışmalar analiz edildiğinde ne Ednan Aslan’a bu raporun hazırlatılmasının ne de daha sonra raporda yapılan değişikliklerin masum ve tesadüfi olaylar olduğu söylenebilir.