Rus garantörlüğünde Esad katliamı

Esad, 5 yıldır Doğu Guta’da ablukada tuttuğu 400 bin sivili katlediyor. Şam rejimi Rusya’nın garantörlügünde olan Doğu Guta çatışmasızlık bölgesinde son iki günde çoğu çocuk ve kadın 190 kişiyi katletti. Son iki günde bölgedeki 5 hastane de bombalandı.

21 Şubat 2018 Çarşamba 07:00
Dünya Haberleri


Suriye’deki Beşşar Esad rejimi, 2013’ten beri abluka altında tuttuğu Doğu Guta’daki 400 bin kişiyi yavaş yavaş katlediyor. Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilen ve Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği Doğu Guta’da rejimin son iki gündeki saldırılarında 190 sivil hayatını kaybetti. Esad rejimi ve destekçileri önceki sabah saatlerinden itibaren Doğu Guta’daki sivil yerleşimlerden Duma, Haresta, Hammuriye, Misraba, Merc, Sakba, Cisrin, Kefer Batna, Ayn Terma, Şifoniyye ve Beyt Sava beldelerine hava ve kara saldırıları düzenledi.   

KONTROLDEN ÇIKTI

BM son saldırıların ardından bölgedeki durumun “kontrolden çıktığını” belirterek Doğu Guta’da ateşkes çağrısında bulundu. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Doğu Guta’da 15 Şubat’tan beri saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu pek çok kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Saldırılar nedeniyle bölgeye insani yardım yapılamadığını ve gıda sıkıntısı yaşandığını aktaran Haq, ‘’69 kişi aşırı derecede yetersiz beslenme ile karşı karşıya ve 127 çocuğun hayati tehlikesi bulunuyor” dedi.       

UNICEF: SÖZ BİTTİ

Haq, son kullanma tarihi geçen anestezi kullanımı nedeniyle de 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, ‘’Tüberküloz, tifo ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar görülmeye başladı ve aşıların tükenmesi nedeniyle 600 çocuk da tehlike altında’’ diye konuştu.  Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Doğu Guta’da başta çocuklar olmak üzere sivillere yönelik saldırıları protesto etmek için “içi boş” basın açıklaması yayımladı. UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere imzasıyla yayımlanan açıklama, “Hiçbir kelime ölen çocuklara, annelerine, babalarına ve sevdiklerine adalet sağlamayacak” ifadesiyle başladı. İngilizce ve Arapça dillerinde yayımlanan açıklamada, sayfadaki çift tırnak işaretiyle başlayan 10 sütun protesto için boş bırakıldı.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Doğu Guta’da hizmet veren beş hastanenin vurulduğuna dair bilgi aldıklarını söyledi.Lindmeier, ölen ve yaralanan sivil sayısı her geçen saat arttığı için ellerinde net bir rakam olmadığını belirterek sağlık kuruluşlarına düzenlenen saldırıların acilen durdurulması çağrısında bulundu.      

Sivillerin cenazeleri morglarda yer kalmadığı için koridorlarda bekletiliyor.