İsrail’e inat, Mescid-i Aksa’da cuma

Filistinliler, İsrail’in tüm devlet terörüne rağmen Ramazan ayının ikinci cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa’ya akın etti.

26 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00
Güncel Haberleri


İsrail’in 40 yaş altı yasağı da dahil  çıkardığı zorluklar ve engellere rağmen yaklaşık 200 bin Filistinli Mescid-i Aksa’da cuma namazı kıldı. On binlerce Filistinli sabahın erken saatlerinden itibaren işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs arasındaki askeri kontrol noktalarını geçerek Aksa’nın yolunu tuttu. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi yakınlarındaki yolları trafiğe kapatan İsrail polisleri, otobüsler dışında hiçbir aracın geçişine izin vermedi. Saatler süren yolculuğun ardından yürüyerek Mescid-i Aksa’ya ulaşabilen Filistinliler, Ramazan ayının ikinci cuma namazı için Aksa’nın avlusunu hıncahınç doldurdu. Batı Şeria’da yaşadıkları için İsrail’in olağan günlerde Kudüs’e geçişlerine izin vermediği Filistinliler, Aksa ve Kubbetu’s Sahra önünde hatıra fotoğrafları çektirdi. Mescid-i Aksa’nın kapılarında ve Eski Şehir olarak bilinen Kudüs’ün sur içi bölgesinde yüzlerce İsrail polisi hazır bekledi.

40 yaş sınırı

İsrail, Ayrım Duvarı’yla (Utanç Duvarı) çevrili Batı Şeria’dan 40 yaş altı erkeklerin Kudüs’e girişini engellerken abluka altındaki yaklaşık 2 milyon nüfuslu Gazze’den ise Filistinlilerin girişine izin vermedi. İsrail olağan günlerde özel izinliler dışında Batı Şeria’daki Filistinlilerin Kudüs’e geçişine izin vermiyor.