'OHAL kaldırılacak TMK değiştirilecek'

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı CHP seçim bildirisinde terörle mücadele genel ifadelerle geçiştirilirken, FETÖ ve PKK’yı aklama vaadi yer aldı. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi görülmezken, örgütle mücadele için çıkarılan OHAL darbe diye tanımlandı.

27 Mayıs 2018 Pazar 07:00
Politika Haberleri


24 Haziran Seçim Bildirgesi’ni açıklayan CHP, Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden ‘proje örgütler’ FETÖ, PKK, DHKPC ve DEAŞ’a yer vermedi. Türkiye’nin verdiği beka mücadelesine ve terör örgütlerine karşı mücadelesine hiç değinmeyen CHP,  aksine terör örgütlerine dönük vaatlerde bulundu. Terörle Mücadele Kanunu’nu değiştirmeyi vadeden CHP, bildirgesinde, “Terör suçlarını demokratik ilkeler çerçevesinde yeniden tanımlayarak keyfi suçlama aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz” dendi.

DARBE DİYE 20 TEMMUZ VAR

CHP’nin seçim beyannamesi dün JW Marriott Otel’de düzenlenen toplantıda açıklandı. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin de katıldığı toplantıda milletvekili aday tanıtımı da yapıldı. HNayata geçirilmiş pek çok icraatın yapılacağı vaadinde bulunulan 240 sayfalık seçim beyannamesinde ‘darbe’ diye anlatılan bölümde 15 Temmuz kalkışması değil, tam aksine darbeci FETÖ’cülere karşı mücadele için OHAL’in çıkarıldığı 20 Temmuz tarihi yer alıyor. Kılıçdaroğlu, açıkladığı bildirgede “...Siyasal iktidar, 20 Temmuz darbesiyle birlikte, temel hak ve özgürlükleri askıya almış, bir tek adam rejimi kurmuştur. 20 Temmuz dahil tüm darbelerin izlerini silecek, yürürlükte olan darbe yasalarını kaldıracağız….” 

TERÖRLE MÜCADELE YOK 

CHP’nin seçim bildirgesinde Türkiye’nin yaklaşık 35 yıldır mücadele ettiği bölücü terör örgütü PKK, 15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye aleyhine her durumun aktörü olan FETÖ’nün adının anılmaması dikkat çekti. Bildirgede yapılan incelemede FETÖ, PKK, DEAŞ terör örgütlerinin adı hiç geçmezken, 93 yerde terör ifadesi yer aldı. AK Parti beyannamesinde ise 11 yerde FETÖ, 11 kez PKK ve 11 defa da DEAŞ ifadesi yer aldı. 93 yerde de “terör” kelimesi geçti. 

ÖRGÜTÜ KURTARMA VAADİ

Bildirgede, “Terör suçlarını demokratik ilkeler çerçevesinde yeniden tanımlayarak keyfi suçlama aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz” vaadi yer aldı. Bildirgede, “İfade özgürlüğünü kısıtlayan veya ortadan kaldıran yasakları ve cezaları kaldıracak, Türk Ceza Kanunu’nu ve Terörle Mücadele Kanunu demokratik ve özgürlükçü bir reformdan geçireceğiz” de denildi. 

GENEL İFADELERLE GEÇİŞTİRME

CHP bildirgesinde terör konusunda “Sınır bölgelerimiz başta olmak üzere, terörle mücadelede uluslararası işbirliği içinde hareket edecek, akılcı bir güvenlik politikası benimseyeceğiz. Terörün finans kaynaklarını engellemek için ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele edeceğiz. Terörden zarar gören yurttaşlarımızın mağduriyetlerini gidereceğiz. Terörle mücadelede başta BM sözleşmeleri olmak üzere, taraf olduğumuz tüm uluslararası antlaşmaları esas alacağız” değerlendirmeleri yapıldı.  

Eski sisteme dönüş yok!

Başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm CHP’lilerin her fırsatta dile getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden dönüş vaadi bildirgede yer almadı. CHP Seçim Bildirgesi’nde ‘Parlamenter sisteme dönüş’ ile bir bölüm bulunmadı.