NASA'nın en yeni gezegen avcısı ilk test görüntüsünü gönderdi

Geçtiğimiz ay fırlatılan ve Dünya benzeri gezegenler için binlerce yıldız arayacak olan NASA’nın gezegen keşif uydusu, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), ilk test görüntüsünü gönderdi.

19 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00
Teknoloji Haberleri

Gökhan Ertaş / star.com.tr


Bu gördüğünüz şey, Centaurus ya da diğer adıyla Erboğa takımyıldızı'nın etrafındaki yıldız alanıdır. Bu iki saniyelik pozlamada 200.000'den fazla yıldız yakalandı. Ve bu görüntünün sağ üst köşesindeki yıldız kümesi Kömür Çuvalı Bulutsusu'na ait.
 
 
Tess Uydusu
Uydu, yörüngeye giren gezegenlerin yüzlerini değiştirdiklerinde ortaya çıkan parlaklıkta azalma işaretlerini yakalama umuduyla çok sayıda yıldız sistemini inceleyecek.
 
Tess uydusu'nun amacı, uzayda daha sonra farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceği yerlerin bir kataloğunu yapmak.
 
Projeye liderlik eden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) George Ricker "Tess'te neredeyde tüm gökyüzünü gözlemleyebilecek dört adet çok hassas kamera bulunuyor. Tess'in tespit edeceği türdeki gezegenler transit adı verdiğimiz bir süreçle ortaya çıkıyor. Ev sahibi yıldızını önünden geçince gezegenin gölgesini görebiliyoruz. " dedi.
 
NASA'nın yeni uzay teleskobu Geçtiğimiz ay SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılmıştı.

Gezegen keşfi yapacak yeni uydu 'Tess' bu gece fırlatılacak