Muharebede oyun değiştirici güç
Faruk Önalan/ Yazar
-
29.04.2025
Türkiye, ABD ve Avrupa ürünlerine kıyasla maliyet etkin çözümler sunarken, Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna'daki saha deneyimiyle sistemlerinin güvenilirliğini kanıtlamıştır. Bayraktar TB2'nin Ukrayna'daki başarısı, ANKA'nın Afrika'daki operasyonları ve Atmaca'nın deniz hedeflerindeki hassasiyeti, Türk ürünlerinin küresel talebini artırmıştır. Avrupa'nın Türkiye ile savunma iş birliğini güçlendirme isteği, NATO'nun Türkiye'yi kritik bir ortak olarak görmesi ve Afrika ülkelerinin Türk sistemlerine ilgisi, Türkiye'nin stratejik etkisini artırmaktadır.
Polonya'da Türkiye algısı: Güven, yardımlaşma ve ortak hafıza
Zeki Korkutata-AK Parti Bingöl Milletvekili
-
29.04.2025
Polonya'nın tarihsel hafızasında ülkesinin Rusya ve Batılı güçler arasında parçalanabileceği algısı hâlâ canlıdır. Bu nedenle Türkiye, Polonya için çok önemli ve güvenilir bir güvenlik partneri ve Avrupa'nın güvenlik mimarisinin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmektedir.
Afete dayanıklı sosyal zemin nasıl kurulur?
Prof. Dr. Celalettin Yanık/ Bursa Uludağ Üniversitesi
-
29.04.2025
Depremin toplumsal ve psikolojik artçıları yıllarca sürebilir. Bu yüzden depremleri sadece jeolojik değil, aynı zamanda sosyolojik bir olgu olarak görmek zorundayız. Çünkü depreme dayanıklı şehirler, mühendislik temelli çalışmalar ile birlikte gönüllülüğe dayalı dayanışmacı kültür ve güçlü bir toplumla inşa edilir.
Dün “zirai don”, bugün “kuraklık”
Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar/ YEKAV (Yeşill Kalkınma
-
26.04.2025
Ülkemizde 2025 yılı başında; şubat, mart ve nisan aylarında yaşanan ani sıcaklık değişimlerinin tetiklediği zirai don vakaları geniş bir alanı etkisi altına almış, yalancı bahar olarak addedilen mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden sıcaklıklar sonrası yaşanan aşırı soğuklar tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkilere yol açmıştır. Gündemde her ne kadar zirai don varsa da ülkemiz için asıl tehlike, daha geniş bir coğrafyada ve daha uzun bir süredir etkisini gösteren kuraklıktır.
Bir diriliş tasavvuru olarak Türkiye'de yerli bir eğitim anlayışının inşası
Prof. Dr. Bayram Özer/ Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğiti
-
25.04.2025
Türkiye'de eğitimin evrensel normlar dışlanmadan yerlileşmesinde en önemli engel Batı'dan ithal edilen ve evrenselmiş gibi sunulan kavramların hâkimiyetidir esasen. Psikoloji, pedagoji, sosyoloji gibi disiplinlerle ilgili tarihe mal olmuş onca yerli kaynak ve bilginin reddedilmesi aslında bu disiplinlerin sadece Batı literatürüyle mümkün olabileceği yönündeki sığ bir inancın ürünüdür.
25.04.2025
Dijital obezite: Bilgi çağının görünmeyen salgını
Prof. Dr. Erol Koçoğlu/ İnönü Üniversitesi
Dijital obezitenin temel sebebi olarak açıklanan dijital bağımlılık beraberinde birçok davranışsal bozukluk getirmektedir. Mesela FoMO (Fear of Missing Out): Bir şey kaçırıyorum korkusu. Ya da Nomofobi: Telefonsuz kalma fobisi. En acısı ne biliyor musunuz? Bu bozukluklar çocuklarda değil, çoğu zaman biz yetişkinlerde daha belirgin.
24.04.2025
İnsanlık beşten büyüktür
Doç. Dr. Merve Suna Özel Özcan/ Kırıkkale Üniversitesi
Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği “İnsanlık beşten büyüktür” ifadesi, uluslararası sistemde büyük güç kavramının tanımlanış biçiminde insani ve vicdani boyutların göz ardı edildiğine dikkat çeken güçlü bir eleştiridir. Bu söylem, mevcut sistemin ahlaki meşruiyetinin sorgulanması gerektiğini ifade etmektedir.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
29.04.2025
Polonya'da Türkiye algısı: Güven, yardımlaşma ve ortak hafıza
Zeki Korkutata-AK Parti Bingöl Mill
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
18.04.2025
İrrasyonel aktör, aşırı talepler: İsrail'in Suriye'de ‘makul' olabilmesi mümkün değil
Ahmet Arda Şensoy/ Türkiye Araştırm
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
7.04.2025
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
16.04.2025
Mahremiyetin metalaşması, utancın pazarlanması
Mehmet Kırtorun/ Yazar
17.04.2025
İsrail ve Yunanistan neden Türkiye'nin F-35 alımına karşı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararas
17.04.2025
İsrail ve Yunanistan neden Türkiye'nin F-35 alımına karşı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
İsrail, sadece F-35 konusundaki gelişmeden değil, Türkiye'nin elindeki Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin akıbetine ilişkin belirsizlikten de rahatsızdır. Ankara'nın S-400'leri Suriye içindeki güvenli bölgelere kaydırabileceğine dair endişeler, İsrail'in bölgedeki hava operasyonlarını doğrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak algılanmaktadır. ABD tarafı ise F-35 sürecine dönüşün ön koşulu olarak S-400 sistemlerinin ya üçüncü bir ülkeye devrini ya da tamamen devre dışı bırakılmasını istemektedir. Ancak bu konuda net bir çözüm üretilememesi, Washington'daki İsrail ve Yunanistan lobilerinin Türkiye karşıtı pozisyonlarını güçlendirmektedir.
17.04.2025
Şiîliğin teşekkül ve kurumsallaşma süreci
Murat Güzel
Maşallah Nar'ın elim ölümü nedeniyle tamamlanamayan tezinin merhumca yazılmış halini içeren “İran'da Şiîliğin Kurumsallaşma Süreci: Tarihsel Arkaplan ve Doktrinel Altyapı” başlıklı kitap, İran ile neredeyse özdeş olarak andığımız Şiîliğin tarihsel olarak bu coğrafyadaki teşekkül ve kurumsallaşma sürecini içeriyor.
16.04.2025
Mahremiyetin metalaşması, utancın pazarlanması
Mehmet Kırtorun/ Yazar
Gündüz kuşağı programlarında sıkça görülen diz çöküşler, ağlama sahneleri ve af dilemeler, James Ferguson'un “performative shame” kavramıyla açıklanabilir. Katılımcılar sahnede utancını sergiler, izleyici ise bu utanç üzerinden kendini temize çeker. “Ben onlar gibi değilim” düşüncesi, bireysel olarak bir tür narsistik rahatlama sağlar. Ancak bu sahneler, katılımcılar için derin psikolojik izler bırakır.
16.04.2025
Bir Türkiye hikayesi: Turkuaz halıdaki Sarı Mercedes
Emin İleri/ Yazar
İmamoğlu'nun, geçersiz bir yazıyla ve ‘ince' bir hamleyle İstanbul Üniversitesine yaptığı geçiş, yıllar sonra Türkiye'nin en büyük şehrine başkan olmasının ilk basamağı olmuştur. CHP'nin İstanbul'u kazanmak için seferber olduğu süreçte, dönemin CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu gibi isimlerin emeğiyle yükselmiş, ancak sonra o isimleri siyasi kulislerde bir bir tasfiye etmiştir.
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
15.04.2025
Vakıf medeniyeti
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
Vakıf, mehabetli bir insanlık binasıdır. Hür iradenin açtığı yolda, vicdanî sorumluluğun merhamet ve muhabbetle yerine getirilmesi çabasıdır. Bu çabanın tezahürleri olarak merkezinde Mâverâünnehir'in yer aldığı Türkistan'dan başlayarak en uzak diyarlara kadar her yerde pek çok hayır eser yapılmış ve vakıfla kayıt altına alınmıştır. Çağlar boyunca, medenî bir hayır kurumu olan vakıf, her ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatında son derece etkili olmuştur.
Trump 2.0 dünyasında Rusya ve AB'nin ikilemi
Talha Yavuz/ Yazar
İki farklı kutuplaşma alanı: Boykotun psikopolitik analizi
Dr. Ali Ruhan Çelik/ Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniver
Azerbaycan-Ermenistan barışı yakın mı?
Mehmet Yahya Çiçekli/ Yazar
Ticaret savaşları ve Türk imalat sanayi 2.0
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi