Kamala Harris rüzgarı tersine çevirebilir mi?
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/Eskişehir Osmangazi Üniversites
-
26.07.2024
Harris'in, Biden'ın yerine adaylığı her ne kadar Trump'ın önde götürdüğü seçim atmosferini bir nebze olsun Demokrat Parti lehine çevirme fırsatı sunmuş olsa da, onun güçlü bir başkan adayı olduğunu ve Trump'a karşı şansı olduğunu söylemek şimdilik güç.
ABD'nin prestij kaygısı neden yok?
Dr. Erkan Oflaz/ Akademisyen, Yazar
-
26.07.2024
ABD, Filistin soykırımını yok saymıştır. Netanyahu'nun temsilciler meclisinde konuşma yapmasını sağlamış ve bir prestij kaybına uğramıştır. Yargılaması devam eden bir ülkenin lideri, kendi meclisinde Amerika'ya “biz kaybedersek sırada siz varsınız” ve “bu savaşı vererek sizi koruyoruz” diyebilmiştir. ABD'nin “peace maker” iddiası çökmekte ve PAX Amerika hayali tarihe gömülmektedir.
Hukukun sembollerle imtihanı
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
-
25.07.2024
Her ifadenin, sembolün anlamı ve bağlamı ülkeden ülkeye değişebiliyor. Ama niteleme anlamında durum neredeyse aynı. Sanırım bu konunun uluslararası ölçekte iki istisnası var o da emoji dünyası ve grafiti…
İsrailli yerleşimci sorunu ve Batı Şeria'nın geleceği
Cihad İslam Yılmaz/ Yazar
-
25.07.2024
İsrailli yerleşimcilerin gelecekteki durumu, bölgedeki siyasi ve güvenlik dinamiklerine bağlı olarak şekillenecektir. Uluslararası toplumun baskıları artarsa yerleşimcilerin eylemlerinin azalması ve İsrail hükümetinin yerleşim politikalarında değişikliğe gitmesi mümkündür. Ancak, yerleşimcilerin terör eylemleri ve İsrail iç siyasetindeki dengeler, bu sürecin zorlu geçeceğini göstermektedir.
Bir suikast kime yarar?
Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş/ Siyaset Bilimci
-
25.07.2024
Asla cevaplanamayacak soru, suikast girişiminin Trump'ın seçilmesine mi yarayacağı yoksa asıl maksadın Biden'ın çekilmesini sağlamak mı olduğu. Aşikâr olan yegâne gerçek ise başka ülkelerde darbe benzeri yollarla siyasî iktidarı dizayn etme arayışlarını asla bırakmayan ABD rejiminin aynı alışkanlığı kendi yönetimi için de sürdürdüğü.
23.07.2024
50 yıldaki değişim 500 yıldakinin üzerinde
Murat Güzel
Richard Charkin yayıncılıkta elli yılda yaşanan değişimleri şöyle özetliyor: Anglo-Sakson yayıncılık dünyasında üst düzey yönetim kademelerinde neredeyse tamamen erkeklerden yüzde ellinin üzerinde kadınlara doğru yaşanan büyük değişim. İşe giriş bariyerlerini aşmada yaşanan büyük değişim. Teknolojik değişim. Artan okuryazarlık. Ulaşılacak pazarın giderek genişlemesi.
20.07.2024
Yediği ayazı unutmamak
Ufuk Batum/ Yazar
Her türlü riski göze alarak Kıbrıs Harekatı'nı yapan Ecevit-Erbakan ikilisi, bedeller ödemek zorunda kalmış ve uygulanan ambargo Türkiye'ye önemli bir ders olmuştur. İşte yaşanan bu gelişmeler ışığında Türkiye kendi savunma sanayisini neredeyse sıfırdan kurmayı ve bazı stratejik ürünleri yerelde üretmeyi öncelemiştir.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
29.06.2024
Değişim Kitabı'nın kodları
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
20.07.2024
Yediği ayazı unutmamak
Ufuk Batum/ Yazar
6.07.2024
13 yıl ağırlanan misafir döverek gönderilir mi?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
29.06.2024
Fransa'da iç savaş çıkar mı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma On
7.07.2024
Pezeşkiyan Özal olabilir mi?
Prof. Dr. Kudret Bülbül/Siyaset Bil
28.06.2024
PKK'nın FPV İHA teknolojisine ilgisi ve terörle mücadelede yeni dönem
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Ünive
26.07.2024
ABD'nin prestij kaygısı neden yok?
Dr. Erkan Oflaz/ Akademisyen, Yazar
15.07.2024
Avrupalı Türk'ün kimlik kaderi
Dr. Yılmaz Bulut/ Siyaset Bilimci
Mesut Özil olayı gibi Bozkurt işareti etrafında da alevlenen tartışma, ‘milli cemaatleşme ve cepheleşme' riskini doğuruyor. Türkler hakir görülme ve mağduriyet nedeniyle Türk kimliğinin altını çiziyor. Almanlar Türkleri yeniden ötekileştiriyor ve Almanya'ya aidiyetlerini sorguluyor. Kimlikler suni sınırlar içine kapanıyor ve toplulukların birbirine mesafesi artıyor. Tartışmalar Avrupa'da revaçta olan aşırı sağ hareketleri güçlendiriyor.
13.07.2024
Tarihi utandıran ihanet: 15 Temmuz
Ali Şahin/ Ak Parti Gaziantep Milletvekili
Üzerimize bombaların düştüğü o hain geceye dair hissettiğim üç utanç var: Eksiğiyle fazlasıyla Türk demokrasisi son 20 yılda önemli mesafeler kat etmişti ve böyle bir darbe utanç vericiydi. İkinci utanç, kendi uçaklarımızın kendi Meclisimizi bombalamasıydı. Üçüncü utanç ise; o gece ve takip eden gecelerde Avrupa'nın suskunluğuydu.
12.07.2024
Tarihin yanlış tarafına demir atmak
Prof. Dr. Cengiz Gül/ Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakült
Alman siyasal aklı, Holokost konusunda günah çıkartmak isterken, aynı günahı, bu kez kendisini borçlu hissettiği soykırımcı İsrail'e karşı sınırsız bir destek sağlamak suretiyle, tekrar işlemek gibi bir çıkmaza girmiş durumda. Gazze'deki tüm suçlarının asli ve fiili ortağı konumundaki ABD'nin yetkili makamları ise, UCM'yi, ilgili Siyonist katiller aleyhinde bir karar almaktan caydırmak için her yolu mübah gören bir arayış içine girdi.
10.07.2024
Kara Kıta'da yeni arayışlar: Sahel Devletleri İttifakı Konfederasyonu
Recep Yiğit/ Yazar
Uzun yıllardır Batı ülkelerinin sömürüsüne maruz kalan bölge ülkelerinin konfederasyon hamlesinin başarılı olması durumunda, ECOWAS içinde başka alt-bölgesel ittifakların oluşması ve yeni konfederasyonların kurulması muhtemeldir. Buradaki en önemli husus, Afrika ülkelerinin bölgesel sorunlarına yönelik yine bölgesel çözümler bulma arzusudur.
9.07.2024
Etnometodoloji: Failin düşündüğü gibi düşünebilmek
Murat Güzel
9.07.2024
Şansölye Scholz üzerindeki baskı artıyor
Yasin Baş / Siyaset Bilimci
"Trafik ışığı" partilerinin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki dramatik yenilgisinin ardından, özellikle Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) çevrelerinde erken seçim ya da güven oylaması yapılması çağrıları yükseliyor.
Petro-Dolar'ın sonu, küresel ekonomide yeni dönemin başlangıcı
Salih Kaya/ Yazar
Genişleyen ŞİÖ'de Türkiye'nin barış ve refah gündemi
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen Yazar
Pezeşkiyan Özal olabilir mi?
Prof. Dr. Kudret Bülbül/Siyaset Bilimci/Ankara Medipol
13 yıl ağırlanan misafir döverek gönderilir mi?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar