Trump'ın tarife kararlarının Amerikan iç ve dış politikasındaki etkileri
Bekir İlhan/ Türkiye Araştırmaları Vakfı
-
17.04.2025
ABD, 1945 sonrası kurulan düzende birçok müttefikini ekonomik olarak destekliyordu. Bu anlamda birçok ülkeye kendi iç pazarını açmıştı. Örneğin Japon otomotiv sektörü savaş sonrası dönemde bu sebeple güçlenebilmişti. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken nokta ABD'nin dünyaya verdiğinden fazlasını katbekat geri aldığıdır. ABD, sistemin merkezindeki hegemonik ülke olarak mevcut sistemin hem kurucusu hem de imtiyaz sahibi olma özelliğini taşıyor. Bu sebeple ABD, sistemde daha çok politik etki üretebiliyor, kendi çıkarları aleyhine gelişmelerin de önüne daha kolay geçebiliyor.
İsrail ve Yunanistan neden Türkiye'nin F-35 alımına karşı?
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
-
17.04.2025
İsrail, sadece F-35 konusundaki gelişmeden değil, Türkiye'nin elindeki Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin akıbetine ilişkin belirsizlikten de rahatsızdır. Ankara'nın S-400'leri Suriye içindeki güvenli bölgelere kaydırabileceğine dair endişeler, İsrail'in bölgedeki hava operasyonlarını doğrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak algılanmaktadır. ABD tarafı ise F-35 sürecine dönüşün ön koşulu olarak S-400 sistemlerinin ya üçüncü bir ülkeye devrini ya da tamamen devre dışı bırakılmasını istemektedir. Ancak bu konuda net bir çözüm üretilememesi, Washington'daki İsrail ve Yunanistan lobilerinin Türkiye karşıtı pozisyonlarını güçlendirmektedir.
Şiîliğin teşekkül ve kurumsallaşma süreci
Murat Güzel
-
17.04.2025
Maşallah Nar'ın elim ölümü nedeniyle tamamlanamayan tezinin merhumca yazılmış halini içeren “İran'da Şiîliğin Kurumsallaşma Süreci: Tarihsel Arkaplan ve Doktrinel Altyapı” başlıklı kitap, İran ile neredeyse özdeş olarak andığımız Şiîliğin tarihsel olarak bu coğrafyadaki teşekkül ve kurumsallaşma sürecini içeriyor.
Mahremiyetin metalaşması, utancın pazarlanması
Mehmet Kırtorun/ Yazar
-
16.04.2025
Gündüz kuşağı programlarında sıkça görülen diz çöküşler, ağlama sahneleri ve af dilemeler, James Ferguson'un “performative shame” kavramıyla açıklanabilir. Katılımcılar sahnede utancını sergiler, izleyici ise bu utanç üzerinden kendini temize çeker. “Ben onlar gibi değilim” düşüncesi, bireysel olarak bir tür narsistik rahatlama sağlar. Ancak bu sahneler, katılımcılar için derin psikolojik izler bırakır.
Bir Türkiye hikayesi: Turkuaz halıdaki Sarı Mercedes
Emin İleri/ Yazar
-
16.04.2025
İmamoğlu'nun, geçersiz bir yazıyla ve ‘ince' bir hamleyle İstanbul Üniversitesine yaptığı geçiş, yıllar sonra Türkiye'nin en büyük şehrine başkan olmasının ilk basamağı olmuştur. CHP'nin İstanbul'u kazanmak için seferber olduğu süreçte, dönemin CHP İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu gibi isimlerin emeğiyle yükselmiş, ancak sonra o isimleri siyasi kulislerde bir bir tasfiye etmiştir.
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
Erdoğan'ın Trump ile kurduğu kişisel yakınlık, Ankara'nın stratejik ağırlığını daha da görünür kılarken, İsrail ve Yunanistan'ın korkuları, Türkiye'nin bölgesel liderlik kapasitesine duyulan saygının bir yansıması. İsrail'in Ortadoğu'daki hava üstünlüğü, Yunanistan'ın ise Ege ve Akdeniz'deki denge arayışı, Türkiye'nin olası bir F-35 alımıyla ciddi şekilde sınanabilir.
15.04.2025
Vakıf medeniyeti
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
Vakıf, mehabetli bir insanlık binasıdır. Hür iradenin açtığı yolda, vicdanî sorumluluğun merhamet ve muhabbetle yerine getirilmesi çabasıdır. Bu çabanın tezahürleri olarak merkezinde Mâverâünnehir'in yer aldığı Türkistan'dan başlayarak en uzak diyarlara kadar her yerde pek çok hayır eser yapılmış ve vakıfla kayıt altına alınmıştır. Çağlar boyunca, medenî bir hayır kurumu olan vakıf, her ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel hayatında son derece etkili olmuştur.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
27.03.2025
Peki ya iptal edilen Ezher diplomaları?
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin A
30.03.2025
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
28.03.2025
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar
16.04.2025
F-35 diplomasisi ne getirecek?
Faruk Önalan/ Yazar
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönet
28.03.2025
Terörsüz Türkiye: Kardeşlik, demokrasi ve adaletin inşası
Zeki Korkutata/ AK Parti Bingöl Mil
7.04.2025
2 Nisan şakası kıvamında boykot
Engin Özekinci/ Yazar
7.04.2025
Çağlar üstü bir ötekilik: Roman olmak
Prof. Dr. Mustafa Öztürk / Mardin Artuklu Üniversitesi
Belki çoğu romanın bile haberdar olmadığı bir gündür 8 Nisan. Birlikte yaşadıkları toplumların ötekisi olan romanların karşılaştıkları sorunlara farkındalığın oluşturulmaya çalışıldığı ve Roman kültürünün yâd edilmesinin amaçlandığı bir gündür.
4.04.2025
Sokağın kuralları, gösterilerin hukuku
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Olay yerinde olmayanların “göstericileri savunması” ile “kolluğun hata yapmayacağı” bağlamında meseleyi tartışmak bizi bir amaca vasıl kılmaz. Sokak olaylarında kolluğun kamera kayıtları, medya görüntüleri kadar toplumsal olayların tabiatı gereği “kolluğun tecrübesi” üzerinden meseleye bakmak gerekiyor. Yüzünü kapatma şeklinden tutun da taşıdığı pankarta kadar meseleyi gözlemleyen “kolluk” ile protestolarını “hukuka uygun biçimde dile getiren kitle” arasındaki sorunlu alan meseleyi provoke etmek isteyenlerin bulunduğu zemindir.
2.04.2025
Boykotun psikolojisi üzerine: Zincirleme boykot
Elif Aydın/ Yazar
Boykot etmeyenleri boykot etme şeklindeki hareketler, bireylerin doğal ve spontane oluşlarını kısıtlama ve onları kontrol altında olmaya zorlayan bir güce dönüşebilir. Boykota katılmayanlar, sanki toplumsal normlara aykırı davranıyormuş gibi bir baskı hissedebilir. Bu durum modern toplumun birey üzerindeki kontrol mekanizmalarına dair yapılan gözlemlerle örtüşmekte. Performans toplumu, sürekli hareket talep eder. Bekleyiş ve sorgulama neredeyse bir suç gibi algılanır.
1.04.2025
Söz konusu İsrail ise ABD'de haksız tutuklamalar ne ilk ne de son..
Dr. Abdulhamit Yağmurcu/ Kamu Yönetimi ve e-devlet uzma
Konu, terör devletinin ve Siyonistlerin zulmünü protesto etmek olunca, ABD'de iktidarda kimin olduğu fark etmeksizin yabancılara maalesef hiçbir hak tanınmaz. Teoride yargı özgür, devlet başkanı bile, hakime değil baskı yapmak, reyini dahi ihsas edemez. Ama uygulamada ne demokratik değerler, ne insan hakları ne de hukukun üstünlüğü söz konusudur.
30.03.2025
Konut fiyatları neden yükseliyor?
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
30.03.2025
Vicdanın hafızası olarak bayram
Cennet Öztürk/ Yazar
Bir başkası tarafından hatırlanmak, bu dünyada bir yerimizin olduğuna dair bir güvencedir. Varlığımızın hala birileri için bir anlam ifade ettiğini hissetmektir. Bayram, modern hayatın getirdiği bireyselleşme ve yabancılaşma olgularının gölgesinde, bu temel insani ihtiyacımızı, hatırlanma ihtiyacımızı adeta yüzümüze vurur.
Bayram: Deliye her gün, yurtta iki kez, gurbette hiçbir zaman mı?
Kudret Bülbül/ Yazar
AB-ABD'nin istediği Rusya'dan, ABD-Rusya'nın istediği AB'ye
Ömer Ekrem Keçeci/ Yazar
Kıbrıs müzakereleri neden sürekli başarısız oluyor?
Dr. Hacı Mehmet Boyraz/ İstanbul Medipol Üniversitesi Ö
Bir küçük İstanbul masalı
Burak Örkün/ Yazar