Canlı bombacıdan ‘kahraman’ üreten anlayış

Adnan Boynukara / AK Parti Adıyaman Milletvekili
5.03.2016

Siyasi partinin düzenlediği dayanışma yemeği için salona PKK bayrakları ve terör faaliyetlerine karışmış kişilerin fotoğrafları asılıyor. Konuşmacılar arasında Selahattin Demirtaş da var... Siyasi mücadele verdiğini söyleyen bir partinin, Türkiye’deki ilk canlı bomba terör saldırısını gerçekleştiren teröristi ‘yüceltmesini’ nasıl okumak lazım?


Canlı bombacıdan ‘kahraman’ üreten anlayış

Tarih, 30 Haziran 1996.

Silahsız askeri bando takımı, Tunceli Cumhuriyet Meydanı’nda, bayrak töreni için hazırlık yapıyor. Hamile olduğu izlenimi veren bir kadın askerlere yaklaşıyor. Bir anda büyük bir patlama oluyor ve meydan alev topuna dönüyor. Olay, bir canlı bomba terör saldırısı...

Saldırıda dokuz asker şehit olurken, 29 asker yaralanıyor. Bu saldırı, resmi kayıtlara göre Türkiye’de gerçekleşen ilk canlı bomba saldırısı. Saldırıyı gerçekleştiren canlı bomba, Zeynep Kınacı isimli PKK’lı bir terörist... Kod isimi Zilan.

Bu terör saldırısını farklı kılan üç temel unsur var. Birincisi; Öcalan’ın olaydan hemen sonra BBC Türkçe servisine yapmış olduğu açıklamadır. Dönemin başbakanı Erbakan’ı kastederek “Direkt veya dolaylı yoldan bir mesaj göndereceğini, yeni hükümetin programını ve uygulamalarını bekleyeceklerini, mesajına olumlu yanıt verilmemesi halinde Kürt halkının önündeki barajı kaldıracağını ve intihar eylemlerini yoğunlaştıracağını” söyler..

İkincisi; PKK terör örgütü ve türevi yapıların 21 Eylül 1996 tarihinde Köln’de yaptıkları festivali terörist Zeynep Kınacı’ya adamış olmasıdır. Üçüncüsü ise, PKK terör örgütü ve türevi örgütlerin Zeynep Kınacı’yı ‘şehit’ olarak kabul etmeleri ve düzenli olarak anma toplantıları yapmalarıdır. Bu katliamı yücelten ve sahiplenen PKK terör örgütü canlı bomba eylemlerini sürdürür. 

25 Ekim 1996’da Adana’da, PKK tarafından gerçekleştirilen ve polisleri hedef alan, ülke tarihindeki ikinci intihar saldırısında, ilk kez siviller hayatını kaybetti.

1 Aralık 1998’de Lice’de, PKK’ya mensup bir eylemcinin markete düzenlediği saldırıda ilk kez sivillerin yoğunlukta olduğu bir yer hedef alındı.

24 Aralık 1998’de bir PKK mensubunun Van’da düzenlediği saldırıda, ilk kez çocuklar hayatını kaybetti.

Vahşet organizasyonu

Yani; gerçekleştirdiği ilk 7 canlı bomba saldırısında kadın teröristleri ve 20 Mart 1999’da Başkale’deki terör saldırısıyla birlikte, bu tür saldırılarda erkek teröristleri de kullanmaya başlayan terör örgütünden bahsediyoruz... Birçok terör eylemi gibi canlı bomba saldırılarını da coğrafyamıza taşıyan ilk vahşet organizasyonu...

Hastaları canlı bombacı yapan gerici anlayış... Coğrafyamızda yaşayan insanların arasına ‘kan davası’ sokmaya çalışan karanlık çete...Çocuklardan katil üreten Stalinist anlayış... Şiddetti ve terörü, “zorun gücü” kavramıyla meşrulaştırmaya çalışan savaş baronlarının örgütü... Bu tür kirli cinayetlerle ‘intikam’ duygusunu gelecek nesillere taşımayı hedefleyen faşist örgütü... Motivasyonunu, küresel güçlerin tarihsel hesaplaşmasından alan eli kanlı katiller güruhu...

Maşa örgüt

Evet, PKK terör örgütünü bu anlamlarıyla not etmekte yarar var. PKK, terör örgütüdür ve terör örgütünden her şey beklenir...Vahim olan,’siyasi’ mücadele verdiğini söyleyen bir partinin, bu tür terör eylemlerine destek vermesi, terörü ve teröristleri yüceltmesidir! Bir siyasi parti; canlı bombacıyı yüceltiyorsa... Kongre ve dayanışma toplantılarının yapıldığı salonlara fotoğrafını asıyorsa... Bu fotoğrafların önünde konuşuyorsa...Ve tüm bunlara rağmen demokrasi, barış gibi kavramları kullanıyorsa, bu vahim durumu nasıl yorumlamamız gerekir?

İşte birkaç örnek:

Yıl 2007, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, 25 Kasım’da düzenledikleri “Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü” nedeniyle, canlı bombacının katliam yaptığı yerde, canlı bombacıyı anma toplantısı yapıyor.

Yıl 2011, Sur’da düzenlenen canlı bombacıyı anma etkinliğine dönemin milletvekili Sebahat Tuncel katılıyor ve kitleye hitap ediyor.

Yıl 2014, Bingöl Ahmet Dursun Spor Kompleksi Salonu...  Siyasi partinin düzenlediği dayanışma yemeği için salona PKK bayrakları ve terör faaliyetlerine karışmış kişilerin fotoğrafları asılıyor. Bu fotoğraflardan birisi de Zeynep Kınacı’ya, yani intihar bombacısı olan Zilan’a ait. Konuşmacılar arasında Selahattin Demirtaş, Altan Tan ve İdris Baluken de var... Bu olaydan, İdris Baluken adına düzenlemiş sosyal medya hesabı vasıtasıyla haberdar oluyoruz. Siyasi mücadele verdiğini söyleyen bir partinin, Türkiye’deki ilk canlı bomba terör saldırısını gerçekleştiren teröristi ‘yüceltmesini’ nasıl okumak lazım? PKK terör örgütünün yapmış olduğu canlı bomba terör saldırılarını yücelten bir söylemden siyaset çıkar mı? 

Bu bir şekli ile ‘ölüsevicilik’ değil midir? Canlı bombacıdan ‘kahraman’ üreten anlayışın teröre karşı olduğunu, barış, demokrasi ve özgürlük yanlısı olduğunu kabul etmek mümkün mü? Her şey bu kadar açıkken maske takmaya gerek var mı?

Dostoyevski boşuna; “Maske takmak insana yüktür, hem takana hem anlamaya çalışana” dememiş!

[email protected]