Modaya uygun siyaset

MURAT GÜZEL
11.04.2015

Günümüzün siyasi ve ideolojik akımlarının tamamını reddetmesiyle ünlenen Baudrillard medya teorisi, kitle zihni, ekonomi-politik konularda yazdığı ve sıra dışı tezler içeren kitaplarla ünlendi.


Modaya uygun siyaset
Jean Baudrillard (1929-2007) postyapısalcı felsefe ve postmodernizm üzerine çalışmalarıyla öne çıkan bir Fransız filozof. Özellikle simülasyon ve simulakrlar etrafında yazdığı kitaplarla temsil etmenin sona erdiği bir çağda yaşadığımızı iddia etti. 
 
Günümüzün siyasi ve ideolojik akımlarının tamamını reddetmesiyle ünlenen Baudrillard özellikle medya teorisi, kitle zihni, ekonomi-politik konularda yazdığı ve sıradışı tezler içeren kitaplarla ünlendi. ününün artmasına neden olmuştur. Tüketim üzerine düşünceleri ve yapıtları ise onun ününe ün katmıştır. Medya ve kitle iletişim araçlarına dair eleştirileri de diğer düşünceleri kadar çarpıcıdır. Birinci Körfez Savaşı üzerine yaptığı açıklamalarla, Körfez Savaşı’nın oluşumunu ve etkilerini entelektüel bir açıdan farklı bir şekilde yorumlamıştır.
 
Baudrillard’a göre II. Dünya Savaşı sonrası sağ, solun işlevlerini yerine getirmeye başlamış; yâni, sosyal devlet ilkesi ortaya çıkmıştır. Ayrıca sanayi ve tarım sektörlerinin belirleyiciliği iletişim ve hizmetler sektörlerinin belirleyiciliğinin ardına düşmüştür. Bu veriler batıda bir çeşit durağanlığa sebep olmuş ve batı kendi ekseni etrafında dönmeye başlamıştır. Bu kendi etrafında dönüş süreci kavramların içlerinin boşaltılması sonucunu doğurmuştur. Artık her kavram televizyonlardan akmakta, insanlar teknolojinin onlara sağladığı bu rahatlık sayesinde herhangi bir şeyi derinlemesine düşünememektedir ve iletişimi sağlamak adına yaratılan cansız kitle iletişim araçları kendilerine yüklenen işlevden, yani aracı olma konumundan çıkıp bağımsız bir kendilik haline gelmiştir. Birey ise bu durumu çaresizlik içinde izlemektedir; her şeyin farkındadır, fakat rahatlığından da taviz vermek istememektedir. Baudrillard’ın örneğine bakacak olursak: Birey televizyonda Sudan iç savaşını, herhangi bir tuvalet kağıdı reklamıyla aynı duyarsızlıkla izlemektedir. Televizyonu kapattıktan sonra Sudan’daki iç savaş devam etse bile onun için bitmiştir. İşte bireyin yaşadığı bu evren simülasyon evrenidir. Her şey görüntülerden ibarettir ve cansızdır.
 
Baudrillard’a göre sorun artık temsil etmek değil modaya uymaktır. “Siyasetçiler” umarsız bir şekilde modaya uymaya çalışmaktadır. Yaptıkları konuşmalar önceden belirlenmiş özel efektler, ortam ve performanstan ibarettir. Yaymaya çalıştıkları ideoloji, sahip olduğumuz sağlam ve samimi inançlarda en ufak bir değişikliğe yol açmaz.
 
Baudrillard’a göre bu, bir gösteriye dönüşmüş siyaset ve medya profesyonellerin zaferidir. Kendini hâlâ “ilahi” özellikler taşıyan, şeffaf, erdemli ve ahlaklı, yerleşik değerlerle kesinlikle tarihe mal olmuş değerlerin temsilcisi olarak gören solun hezimete uğradığını belirten Baudrillard, bu durumda sol siyasetin kitlelerin ironik duyarsızlıklarına muhatap olmaktan başka seçeneğe sahip olamayacağını ileri sürüyor.
İlahi Sol, Jean Baudrillard, Çev. Oğuz Adanır, Boğaziçi Üniversitesi, 2015
 
Schmitt’i Schmitt’e karşı okumak
 
Özgürlükçü bir politik realizm mümkün müdür sorusuna cevap arayan Ertan Kardeş, yaygın politika felsefelerini eleştirirken, Schmitt’in eserlerinin sunduğu imkânlardan yararlanıyor. Schmitt’in; Machiavelli’den Hegel’e, Marx’tan Sorel’e kadar, önemli düşünürlerle ortak ve karşıt yanlarını ele alıyor. Devlet ve hukuk ilişkisi, iktidar sorunu, anayasa öğretisi, devlet düzeni, Avrupa kamu hukuku, liberalizm eleştirisi, yasallık-meşruluk karşıtlığı gibi geniş ölçekte birçok konuyu, Schmitt realizminin, politik felsefenin özgürlük problematiği ile hangi ölçülerde bütünleşebileceği bağlamında inceliyor. 
Schmitt’le Birlikte Schmitt’e Karşı, Ertan Kardeş, İletişim, 2015
 
Modern Türkçenin ilk felsefe sözlüğü
 
Türkçe’nin ilk modern felsefe sözlüğü İsmail Fenni Ertuğrul’un uzunca bir süreçte hazırladığı Lugatçe-i Felsefe. Hazırlanışı sürecinde klasik İslam felsefesinin temel metinlerine başvurduğu gibi dönemin Fransa’sında sürdürülen felsefe sözlüğü çalışmalarını da yakından takip etmiş İsmail Fenni Ertuğrul. Geç dönem Osmanlı’daki felsefe çalışmalarını yeniden kültür dünyamıza kazandıran bir serinin en önemli kitaplarından biri bu haliyle sözlük. Türkiye’de modern felsefi dilin oluşumu sürecinin en önemli tanıklarından. 
Lugatçe-i Felsefe, İsmail Fenni Ertuğrul, Ed. Recep Alpyağıl, Çizgi, 2015