İran-İsrail-ABD savaşı, yeni bir bölgesel güvenlik kompleksi mi doğuruyor?
Abdullah Zerrar Cengiz / Yazar
-
4.07.2025
IMEC, yalnızca ekonomik bir koridor değil; Çin'i çevreleme, İran'ı dışlama ve İsrail-Hindistan eksenini meşrulaştırma projesi olarak da okunmalıdır. İsrail'in normalleşme sürecinde BAE ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleriyle iş birliği geliştirmesi, IMEC üzerinden somut bir zemine oturmuştur.
Yardım kuyruğuna kurşun: Gazze'de insanlığın çöküşü
Cihad İslam Yılmaz/ GÜVENSAM Genel Koordinatörü
-
3.07.2025
Bosna'da, Ruanda'da, Srebrenitsa'da, Halepçe'de yaşanan katliamlar sonrasında, hep geç gelen bir pişmanlığın izlerini görürüz. Oysa Gazze'de yaşananlar “daha sonra” öğrenilen şeyler değildir. Her şey gözümüzün önünde oluyor. Kurşun sesiyle birlikte yankılanan en ağır çığlık, bugün artık insanlığın sessizliğidir.
Çaresiz zamanların mirası: İçimizdeki yargıç
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
-
3.07.2025
Kendimize şefkat göstermek, “kusursuzum” demek değildir. Kusurlarımız yokmuş gibi davranmayı denemek te değildir. Aksine, insani kusurlarımızı tanımak ve onlara merhametle yaklaşmak demektir. O merhametin kılavuzluğunda ilerlemektir.
Ortadoğu söz konusu olunca coğrafya kederdir
Burhanettin Kapusuzoğlu/ Yazar
-
3.07.2025
Türkiye'nin sunduğu medeniyet diplomasisi, bütün bölge ülkeleri için yeni bir başlangıçtır. Çünkü bu modelde sadece ortak akıl, müşterek tarih ve insanca bir gelecek vardır. Tâlihin önünü açan tarihî sorumluluk herkesin omuzlarındadır. Ortadoğu'un geleceğinde, savaşları çıkaran ve haritaları çizen güçler değil, barış ve adaleti merkeze alan ve insanlığın vicdanını temsil eden yeni esaslı aktörler belirleyicidir.
Bilim ve teknolojinin ışığı Sivas'ta yükseliyor…
Prof. Dr. Turan Karataş/ Ankara Sosyal Bilimler Ünivers
-
1.07.2025
Sivas'a hemen her gidişimde, şehrin 2 Temmuz karanlığına nasıl, niçin, kim tarafından sürüklendiğini düşünürüm. Arkasındaki sinsi hesapları, kara oyunları akletmeden, böyle aydınlık ve mütevekkil bir şehre bulaştırılan o meş'um kara lekeye üzülürüm. Belki de bu lekeyi silecek aydınlık şafağı bir kurumdan bahsetmek niyetim…
1.07.2025
Küresel şoklar karşısında Türk ekonomisi
Dr. Deniz İstikbal/ Medipol Üniversitesi
Deprem bölgesinin yeniden inşasının tamamlanması, enflasyon rakamlarının normalleşmesi, cari açığın bir problem alanı olmaktan çıkarılması, kamu harcamalarında yaşanılan dengelenme ve yabancı yatırımcı algısının düzelmeye başlaması, Türk ekonomisi için olumlu gelişmelerdir. Fakat küreselde yaşanan kriz ve şoklar Türk ekonomisini ciddi şekilde etkileyebilir.
30.06.2025
Savaşsız savaş ekonomisi: NATO'nun yeni dili, yeni harcamaları
Dr. Makbule Yalın/ TBMM AB Uyum Komisyonu, Araştırmacı
Lahey'de düzenlenen NATO Zirvesi, askeri olduğu kadar ekonomik açıdan da dikkat çekici bir dönüm noktasıydı. Zirvede alınan kararlar, NATO'nun klasik güvenlik anlayışının ötesine geçtiğini ve artık yüksek teknoloji, enerji altyapısı ve stratejik veri alanlarında kolektif yatırım planlarıyla hareket ettiğini açıkça gösterdi. Bu çerçevede ilk kez “sürdürülebilir caydırıcılık” kavramı, yalnızca askeri kuvvet değil, ekonomik direnç kapasitesiyle birlikte tanımlandı
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
1.07.2025
Bilim ve teknolojinin ışığı Sivas'ta yükseliyor…
Prof. Dr. Turan Karataş/ Ankara Sos
25.06.2025
Bir liderin savunma sanayisindeki öngörüsü
Engin Özekinci/ Yazar
10.06.2025
Jeopolitik hedefler, stratejik otonomi ve MİT'in yükselişi
Faruk Önalan/ Yazar
17.06.2025
İsrail'in savaşlarda nükleer silah kullanma imkan ve ihtimal doktrini: Şimşon Seçeneği
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/ Marmara Ün
20.06.2025
İsrail'in amacı İran'ı işgal etmek değil onunla müttefik olmak
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararas
24.06.2025
Ortadoğu'da istikrarlaştırıcı güç olarak Türkiye
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Akademisyen,
27.06.2025
İsrail'in İran saldırısının kutsal kitap kodları
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/Marmara Üni
23.06.2025
Türkiye–Ermenistan yakınlaşması: Dünü, bugünü ve yarın umudu
Oya Eren Özkan/ Yazar
20 Haziran 2025'teki Erdoğan–Paşinyan görüşmesi, sadece sembolik bir tokalaşma değil; Kafkasya'da yeni bir barış sürecinin başlangıcı olarak görülebilir. Ermenistan için İran'ın zayıflayan pozisyonu, Türkiye'ye daha yakın bir çizgiye yönelme zorunluluğu doğurdu. Türkiye ise bu süreci kontrollü, stratejik ve Azerbaycan'la tam uyum içinde yürütüyor.
22.06.2025
Hava sahasının yasaksız alanları
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
Konu balistik füzeler ve insansız hava araçları olunca ortaya “yasaksız” bir alanın çıktığını görüyoruz. Hukuken haklı olsanız bile havada güçsüzseniz, haklılığı savunacak bir ülkeniz olmuyor. Savunma sanayii meselesine bir de bu açıdan bakmak gerekiyor…
22.06.2025
Düşüncenin Kıyameti
Dr. Ali Sait Sadıkoğlu/ Marmara Üniversitesi
Bulunduğumuz tarihi momentte Batılı filozofların kabul ettiği gibi zaten felsefe büyük bir kriz içinde ve gelişen dijital çağ içinde felsefe git gide tamamen tükeniyor. Felsefenin ölümü aslında yine sanıldığının aksine tamamen kötümser ve hiçbir değeri kabul etmeyen bir olay olmayabilir: Hatta düşünce adına başka türden bir düşünceye imkân sağlayabilir ki bu Düşüncenin Kıyameti'nin de bu imkânın kapılarını açmaya zorlandığı söylenebilir.
20.06.2025
Aralıksız saldırı, sıfır diplomasi
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
İsrail'in İran saldırıları ile Ortadoğu'da birçok şeyin değişeceğine dair açıklamaları; durdurulmadığı ve sınırlandırılmadığı takdirde İsrail'in çatışma ve işgali olabildiğince yaymaya ve bölgede istikrarsızlık unsuru ve güvenlik problemi olmaya devam edeceğini göstermektedir. İsrail'in Gazze işgali ve soykırımında olduğu gibi İran'ın nükleer programı konusunda da diplomasiye alan açılmasını engelleyerek sürekli saldırganlık halini devam ettirmeye çalıştığı açık bir şekilde görülmektedir.
20.06.2025
İsrail'in amacı İran'ı işgal etmek değil onunla müttefik olmak
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararası Kriz Araştırmaları
19.06.2025
Çok vektörlü politika: Yeni jeopolitik akıl ve Türkiye'nin yükselişi
Ahmet Taha Yayman/ Stratejist, Mühendis
Türkiye'nin benimsediği ve başarıyla uyguladığı çok vektörlü dış politika, olaylara tepki veren reaktif bir tutumdan çok daha fazlasını ifade eden, geleceği şekillendirmeye odaklı proaktif bir stratejik hamledir. Bu strateji, Türkiye'nin köklü geleneksel ittifaklarını ve dostluklarını reddetmeden, onlara alternatif değil tamamlayıcı olacak yeni işbirliği alanları açma ve küresel sistemdeki güç ve etki boşluklarını yapıcı bir şekilde doldurma gayretidir.
Yerüstü hazinelerimiz: Üstün zekâlı çocuklar
Dr. Kemal Tekden/ TÜZDEV Genel Başkanı ve 25. Dönem Kay
İsrail'in savaşlarda nükleer silah kullanma imkan ve ihtimal doktrini: Şimşon Seçeneği
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/ Marmara Üniversitesi İlahiyat
Borsa açık, güven eksik: Suriye ekonomisinin sessiz soruları
Dr. Makbule Yalın/ TBMM AB Uyum Komisyonu, Araştırmacı
İsrail ne yapmak istiyor?
Prof. Dr. Muharrem EKŞİ / Kırklareli Üniversitesi Ulusl