Ya mizahı kutsayacağız ya Hanzala'yı
Prof. Dr. Celalettin Yanık/ Bursa Uludağ Üniversitesi S
-
9.07.2025
Mizah, yüzü olan bir dildir. Alay ise maskedir. Mizahın kendine özgü bir ahlâkı vardır; bu ahlâk hem kırmaktan sakınır, hem de tevazuyla güldürür. Ama alayın ahlâkı yoktur; onun tek yasası hırs ve üstünlük ihtirasıdır.
Modern savaşın yeni yüzü: Yapay zekâ ve iletişim teknolojileri
M.Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
-
9.07.2025
Uydu ağlarından yapay zekâ destekli hedeflemeye kadar yeni teknolojiler, çatışmaların yürütülme şeklini yeniden tanımladı ve gerçek zamanlı veri aktarımı ile güvenli iletişimi operasyonel başarının temel unsurları haline getirdi. Teknolojinin güvenliği belirlediği bir çağda, Türkiye'nin geleceği bu kritik alanlarda liderlik etme ve yenilik yapma yeteneğine bağlıdır.
Savaş, âidiyet ve beka: Toplumların vâroluş imtihânı
Salih Şimşek/ Yazar
-
9.07.2025
Savaş ve âidiyet artık ne devlet buyruklarıyla ne de eski büyük anlatılarla izah edilebilir. ''Yekpâre'' toplum yerini katmanlı, çoğu zaman çelişkili ve sorgulayıcı bir yapıya terk etmiş; müşterek hikâyenin ve dayanışmanın yeniden inşâsı, günümüz toplumunun başat mes'elesi hâline gelmiştir.
Kaçan altın fırsat : Üstün zekalı çocuklar
Dr. Savaş Yılmaz/ Yazar
-
9.07.2025
Ana akım okullardaki müfredat, yüksek yetkinlikli öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun değildir, bu da yetersiz başarı veya ilgisizlik hatta disiplin gibi sorunlara yol açmaktadır. Dahi ve üstü seviyedeki çocuklar için de Türkiye'de bir tane olan, MEB bünyesinde çalışan yatılı yıllık 60 kişi kontenjanı bulunan ARGEM bulunmaktadır. Sayılarının artırılması düşünülmelidir.
Ahlâkın isyanı ve isyanın ahlâkı: Nurettin Topçu'yu yeniden düşünmek
Musa Kazım Arıcan / TYB Genel Başkanı
-
9.07.2025
Onu anlamanın yolu, sadece “İsyan Ahlâkı”nı ya da “Maarif Davası”nı okumaktan geçmiyor. Orhan Okay'la yaptığı mektuplaşmalarda, asıl Topçu ortaya çıkar. Orada ne akademik poz verir, ne kürsü diliyle konuşur. Orada bir fikir adamının yalnızlığı, sancısı, ruh çırpınışı vardır.
8.07.2025
Karınca ile cırlayık
Mustafa İsen/ Yazar
Konu basit, karıncayı haklı bulanlar işin akıl tarafını, cırlayıkı öne çıkaranlar ise kültür ve sanat tarafını öncelemiş oluyor. Belki de kuşun tek kanadıyla uçamayacağı gibi bunlar toplumsal yapının ihtiyaç duyduğu dengeler. İkisine de sahip çıkarak hem emeği hem de insanların sanat ihtiyacını karşılayacak bir denge kurmak ve ikisine de aynı şekilde önem vermek sağlıklı toplum modeli midir acaba?
8.07.2025
Yangınlarla mücadelede yeni bir model şart
Dr. Burak Kaplan/ Yazar
Orman yangınları yalnızca doğal afetler değil; zaman zaman insan eliyle kasıtlı biçimde çıkarılan birer sabotaj eylemi de olabiliyor. Son yıllarda Türkiye'nin farklı bölgelerinde özellikle eşzamanlı çıkan yangınlar, kamuoyunda bu şüpheyi güçlendiriyor. Bu nedenle sadece yangına müdahale kapasitemizi değil, istihbarat ve önleme sistemlerimizi de geliştirmemiz gerekiyor.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
1.07.2025
Bilim ve teknolojinin ışığı Sivas'ta yükseliyor…
Prof. Dr. Turan Karataş/ Ankara Sos
25.06.2025
Bir liderin savunma sanayisindeki öngörüsü
Engin Özekinci/ Yazar
17.06.2025
İsrail'in savaşlarda nükleer silah kullanma imkan ve ihtimal doktrini: Şimşon Seçeneği
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/ Marmara Ün
20.06.2025
İsrail'in amacı İran'ı işgal etmek değil onunla müttefik olmak
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Uluslararas
27.06.2025
İsrail'in İran saldırısının kutsal kitap kodları
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/Marmara Üni
24.06.2025
Ortadoğu'da istikrarlaştırıcı güç olarak Türkiye
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Akademisyen,
23.06.2025
Türkiye–Ermenistan yakınlaşması: Dünü, bugünü ve yarın umudu
Oya Eren Özkan/ Yazar
30.06.2025
Savaşsız savaş ekonomisi: NATO'nun yeni dili, yeni harcamaları
Dr. Makbule Yalın/ TBMM AB Uyum Komisyonu, Araştırmacı
Lahey'de düzenlenen NATO Zirvesi, askeri olduğu kadar ekonomik açıdan da dikkat çekici bir dönüm noktasıydı. Zirvede alınan kararlar, NATO'nun klasik güvenlik anlayışının ötesine geçtiğini ve artık yüksek teknoloji, enerji altyapısı ve stratejik veri alanlarında kolektif yatırım planlarıyla hareket ettiğini açıkça gösterdi. Bu çerçevede ilk kez “sürdürülebilir caydırıcılık” kavramı, yalnızca askeri kuvvet değil, ekonomik direnç kapasitesiyle birlikte tanımlandı
30.06.2025
Zihin yönlendiren güç: Medya
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Ailede “baba” figürünü ve kültünü şeytanlaştırmak ve toplumda “otorite ve egemenlik düşüncesini yok etmek en başta aileyi dağıtıyor ve ardından da köksüz bir birey inşa ediliyor. Kapitale, başarıya, rekabete ve zevklere tutunan ama temel kutsal değerlere karşı hoyratlaşan aktörlerden müteşekkil bir sosyoloji var karşımızda.
27.06.2025
Siyonist edebiyat nasıl şekillendi?
Murat Güzel
Peren Birsaygılı Mut, "İsrail'in Zihin Haritası: Siyonist Edebiyat" başlıklı kitabında, İsrail'in kurucu edebi ve düşünsel altyapısını ortaya koyuyor. Dönemin gazete, dergi ve yayınevlerinden yola çıkarak bir devlet olarak İsrail fikrinin oluşturulmasının ve İsrail'in fikir dünyasının derinlemesine incelendiği çalışma, Farabi Kitap tarafından yayımlandı.
27.06.2025
İsrail'in İran saldırısının kutsal kitap kodları
Prof. Dr. Nuh Arslantaş/Marmara Üniversitesi İlahiyat F
13 Haziran'da İsrail'in İran'a yönelik düzenlediği hava saldırısına verilen isim dikkat çekiciydi: “Yükselen Aslan Operasyonu” – İbranicesiyle “Mivtza ?Am ke-Lavi”. Bu ifade Tevrat'tan, Sayılar Kitabı 23:24 pasajından alınmıştı. İlginç olan ise, dinle yakın bir ilişki içinde olmadığı bilinen Başbakan Benyamin Netanyahu'nun, bu operasyonun başlamasına saatler kala söz konusu Tevrat pasajını kendi el yazısıyla yazıp Kudüs'teki Batı Duvarı'nın (ha-Kotel) bir çatlağına yerleştirmesiydi.
27.06.2025
İsrail'in yeni stratejisi bölgesel provokasyon
Doç. Dr. Hasan Bardakçı/ Harran Üniversitesi
25.06.2025
Bir liderin savunma sanayisindeki öngörüsü
Engin Özekinci/ Yazar
Türkiye'de savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 80'lere ulaşması, Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtararak bölgesel krizlerde daha bağımsız ve etkili bir aktör haline getirdi. Hiç şüphesiz Türkiye'nin savunma sanayisindeki atılımları, bir milletin kendi kaderini tayin etme iradesinin somut bir yansımasıdır.
NATO ve caydırıcılığın yeni dinamikleri
M.Emin Şimşek / İstanbul Üniversitesi
Ortadoğu'da istikrarlaştırıcı güç olarak Türkiye
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Akademisyen, Yazar
Türkiye–Ermenistan yakınlaşması: Dünü, bugünü ve yarın umudu
Oya Eren Özkan/ Yazar
Hava sahasının yasaksız alanları
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu