Tüm Yazarlar
Zafer Çelik Yazıları
Eğitimi konuş(ama)mak
Zafer Çelik
Yeni bir Türkiye tasarlamak için eğitim daha çok konuşulmalıdır. Yapılması gereken, yapısal güçlükleri ve sorunları aşmak ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için, toplumun tüm kesimlerinin asgari müştereklerde bir araya geldiği yeni bir eğitim sistemini düşünmektir.
PISA sonuçları ne anlatıyor?
Zafer Çelik
PISA, müfredatı ve eğitim sisteminin performansını ölçmemektedir. Açıkçası bu tür değerlendirmeler, eğitim sisteminin başarılı ya da başarısız yönlerini göstermekten uzaktır. Bu eksikliklerine rağmen PISA sonuçları bize oldukça anlamlı veriler sunmaktadır.
Dershanelerin dönüşümü için yol haritası
Zafer Çelik
Kaliteli eğitimi eşit şekilde sunmak kadar öğrencilere asgari standartları sağlayacak destek eğitimleri sunmak da sosyal devletin asli görevlerindendir. Bunun için etüt merkezlerine dönüşmüş kurumlardan faydalanılabilir.
Eğitimde sorun sınav mı sistem mi?
Zafer Çelik
Sınav yapısı değişmesine rağmen sınavların neden olduğu baskının devam etmesi, sorunun bizatihi sınavlardan kaynaklanmadığının açık delilidir. Ortaöğretime geçiş sınavlarının neden olduğu baskıyı azaltmanın yolu, bu sorunun asıl kaynağını iyi tespit etmek ve mevcut sorunlara çözüm önerileri getirmekten geçmektedir.