Belediye, AVM ve otele ‘Sıfır Atık’ zorunluluğu

Çöpe giden atıklar nedeniyle yaşanan çevre kirliliği ve ekonomik kaybı önlemek için başlatılan Sıfır Atık Projesi yaygınlaşıyor. Yeni sisteme 2019 sonuna kadar belediyeler, AVM’ler ve oteller dahil olacak.

13 Kasım 2018 Salı 07:00
Ekonomi Haberleri


Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen ‘Sıfır Atık Projesi’ Tüm Türkiye’ye yayılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanarak görüşe açılan ‘Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı’na göre birçok kurum bu projeye dahil olacak. Düzenlemeyle belediyeler, alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100’den fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları, 100 üzeri çalışanı olan iş yerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarına 2019’da Sıfır Atık Sistemi’ne geçerek, Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getirilecek.  

ATIK MERKEZİ ŞARTI 

Bunun yanı sıra 500 ile 1000 arası çalışanı bulunan kamu kurum ve kuruluşları, 100 ve daha az öğrencisi olan eğitim kurumları okullar, üniversiteler, yurtlar 100 ve daha az çalışanı olan iş yerleri, sanayi kuruluşları, hızlı yemek işletmeleri, turizm işletme belgesine sahip  yerler 2020’de, 500’den az çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları 2021’den itibaren sisteme dahil olacak ve belge alacak.      

Taslakta, kurum ve kuruluşların Sıfır Atık Sistemi’ne geçişine ilişkin planlanan takvime de yer verildi. Buna göre, yönetmelik uygulamaya geçerse başta belediyeler olmak üzere havalimanı, liman, marina, otogar, tren garı, alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100’den fazla öğrencisi olan eğitim kurumları okullar, üniversiteler, yurtlar, 100’den fazla çalışanı olan iş yerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşları 2019’da Sıfır Atık Sistemi’ne geçecek ve belge alma zorunluluğu getirilecek. Belirtilen tarih öncesinde belge almak isteyenler ile diğer yerler ise talep etmeleri halinde Sıfır Atık Belge müracaatında bulunabilecek. 

SORUMLU BELEDİYE

Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni uygulayan büyükşehir ilçe belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri atıkların toplanması veya toplattırılmasından sorumlu tutulacak.

KÜLLİYEYE ÇÖP KAMYONU GİRMİYOR

Çevre dostu Sıfır Atık Projesi, Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülüyor. Emine Erdoğan bir süre önce yaptığı açıklamada “Uzun süredir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çöp kamyonu girmiyor. Personelimizi eğittik, sistemimizi kurduk. Tüm atıklar kaynağında ayrıştırılarak azami geri dönüşüm sağlanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

HER ATIK İÇİN AYRI DEPOLAMA SİSTEMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi’nin hayata geçmesiyle önemli kazanımlar elde edildiğini vurguladı.  Projeyi, yayımlanacak olan Sıfır Atık Yönetmeliği ile bütün ülkeye yaymayı hedeflediklerini belirten Kurum, “Sıfır Atık Projesi’ni başarıya götürecek en önemli konu, yerel yönetimlerin projeyi sahiplenmeleridir” dedi. Belediyelerin atıkların kaynağında ayrı toplanması için vatandaşlara gerekli altyapıyı sağlamakla yükümlü olduğunun altını çizen Kurum, şunları kaydetti: “Artık belediyelerimizin sadece evsel atıkları toplaması ve düzenli depolaması yetmez. Belediyelerimizin kağıt-karton, plastik, metal cam gibi geri kazanılabilir atıklar için ayrı bir toplama sistemi kurmaları gerekmektedir.