Ramazan ayı her sene İslam alemi tarafından heyecanla bekleniyor. Hicri takvimin 9. Ayı olan Ramazan, 2017 yılında 27 Mayıs’ta başladı. Müslümanlar 26 Mayıs’ta ilk teravihi kıldılar ve ilk sahura kalktılar. Yardımlaşmanın arttığı, akrabalık ve kardeşlik bağlarının güçlendiği bu ayda Müslümanlar daha çok ibadet ederler. Oruç tutmak bu ayda daha çok yapılan bir ibadettir. Aynı zamanda Ramazan deyince aklımıza belli başlı yiyecekler gelir. Pide, ramazan şerbeti, hurma ve güllaç bu yiyeceklerin başında gelir. Güllaç sütlü ve hafif bir tatlı olduğu için iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Yeni dönemde farklı şekillerde güllaçlar yapılmaktadır. Siz de bu tatlı ile misafirlerinize hem görsel bir şölen sunabilir hem de lezzetli bir tatlı yemelerini sağlayabilirsiniz. Güllaç nasıl yapılır, güllaç tarifi püf noktaları ve çeşitlerini sizler için derledik.
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR
GÜLLAÇ MALZEMELERİ
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu
Üstüiçin:
File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi
GÜLLAÇ YAPILIŞI
Öncelikle Süt, şeker tencereye alarak ısıtılır, bu şekilde şekerlerin tamamen erimesi sağlanır. Süt oda sıcaklığında bırakılır. Süt kaynar olursa tatlı hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlı tepsiye alınır. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyulur. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökülür.
Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlanır ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpilir ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serilir. Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirilir. Tatlı buzdolabında muhafaza edilir. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edilir.
ÇİKOLATALI GÜLLAÇ
3 adet güllaç yaprağı
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
1 paket çikolata 80 gram
Yarım limon kabuğu rendesi
Süslemek için; ceviz, Hindistan cevizi ve nane
ÇİKOLATALI GÜLLAÇ YAPIMI
Süt ve toz şeker kaynatılır. Kaynadıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve bir paket çikolata içine parçalar halinde atılır ve eritilir.
Güllacın yapılacağı kaba bir miktar güllaç parçalanarak konur.Bunun üzerine bir miktar çikolatalı süt dökülür.Güllacın yarısı ve sütün yarısı ile bu işlem sırayla yapılır.
Sonra ara kata dövülmüş ceviz ve rende limon kabuğu konur. Üzerine yine bir kat güllaç ve bir kat çikolatalı süt şeklinde kalanlar sırasıyla dökülür.
Dolaba girecek ılıklığa geldikten sonra buzdolabına konur ve en az 3-4 saat soğutulur.
LAVANTALI GÜLLAÇ
6 adet Güllaç yaprağı
4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı lavanta
2 yemek kaşığı lavanta
Yarım su bardağı dövülmüş fındık
14 -15 adet kuru kayısı
LAVANTALI GÜLLAÇ YAPILIŞI
Süt, toz şeker ve lavanta kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve 5 dakika kadar bekletilir. Sonra süzülerek lavanta kokulu süt elde edilir.
Labne , dövülmüş fındık ve robottan geçirilen veya ince kıyılan kuru kayısılar karıştırılır ve bir kenarda bekletilir.
Bir borcama bir kepçe sıcak süt konur.Güllaç yaprağı ikiye bölünür ve sütün içinde ıslatılır.İkiye katlanır.Ortasına labneli karışım konur ve sigara böreği sarar gibi sarılır.
6 adet güllaça aynı işlem yapılır. Bir borcama dizilir ve kalan süt üzerine dökülür. Buz dolabında soğuduktan sonra servis edilir.