26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi çeşitleri püf noktası nedir

Müslümanların heyecanla beklediği, Hicri takvimin 9. Ayı olan mübarek Ramazan ayı coşkuyla karşılandı. Tövbelerin kabul edileceğinin müjdelendiği bu ayda İslam alemi ibadet etmeye daha çok özen gösterirler. Oruç tutmak, teravih namazı kılmak ve Kur’an-ı Kerim okumak bu ayda en çok yapılan ibadetlerdendir. Ramazan ayı özgü bazı yiyecekler vardır. Bunlardan biri de güllaç tatlısıdır. Güllaç nasıl yapılır, güllaç tarifi çeşitleri ve püf noktasına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

17 Haziran 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi çeşitleri püf noktası nedir

Ramazan ayı her sene İslam alemi tarafından heyecanla bekleniyor. Hicri takvimin 9. Ayı olan Ramazan, 2017 yılında 27 Mayıs’ta başladı. Müslümanlar 26 Mayıs’ta ilk teravihi kıldılar ve ilk sahura kalktılar. Yardımlaşmanın arttığı, akrabalık ve kardeşlik bağlarının güçlendiği bu ayda Müslümanlar daha çok ibadet ederler. Oruç tutmak bu ayda daha çok yapılan bir ibadettir. Aynı zamanda Ramazan deyince aklımıza belli başlı yiyecekler gelir. Pide, ramazan şerbeti, hurma ve güllaç bu yiyeceklerin başında gelir. Güllaç sütlü ve hafif bir tatlı olduğu için iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Yeni dönemde farklı şekillerde güllaçlar yapılmaktadır. Siz de bu tatlı ile misafirlerinize hem görsel bir şölen sunabilir hem de lezzetli bir tatlı yemelerini sağlayabilirsiniz. Güllaç nasıl yapılır, güllaç tarifi püf noktaları ve çeşitlerini sizler için derledik. 

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR

GÜLLAÇ MALZEMELERİ

10 yaprak güllaç

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

Çekilmiş ceviz

2 yemek kaşığı gül suyu

Üstüiçin:

File Fıstık

Ceviz

Nar tanesi

 

GÜLLAÇ YAPILIŞI

Öncelikle Süt, şeker tencereye alarak ısıtılır, bu şekilde şekerlerin tamamen erimesi sağlanır. Süt oda sıcaklığında bırakılır. Süt kaynar olursa tatlı hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlı tepsiye alınır. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyulur. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt dökülür.

Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlanır ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpilir ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serilir. Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirilir. Tatlı buzdolabında muhafaza edilir. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edilir.

ÇİKOLATALI GÜLLAÇ

3 adet güllaç yaprağı

2 su bardağı süt

Yarım su bardağı toz şeker

Yarım su bardağı dövülmüş ceviz

1 paket çikolata 80 gram

Yarım limon kabuğu rendesi

Süslemek için; ceviz, Hindistan cevizi ve nane

ÇİKOLATALI GÜLLAÇ YAPIMI

Süt ve toz şeker kaynatılır. Kaynadıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve bir paket çikolata içine parçalar halinde atılır ve eritilir.

Güllacın yapılacağı kaba bir miktar güllaç parçalanarak konur.Bunun üzerine bir miktar çikolatalı süt dökülür.Güllacın yarısı ve sütün yarısı ile bu işlem sırayla yapılır.

Sonra ara kata dövülmüş ceviz ve rende limon kabuğu konur. Üzerine yine bir kat güllaç ve bir kat çikolatalı süt şeklinde kalanlar sırasıyla dökülür.

Dolaba girecek ılıklığa geldikten sonra buzdolabına konur ve en az 3-4 saat soğutulur.

LAVANTALI GÜLLAÇ

6 adet Güllaç yaprağı

4 su bardağı süt

2 su bardağı toz şeker

1 çorba kaşığı lavanta

2 yemek kaşığı lavanta

Yarım su bardağı dövülmüş fındık

14 -15 adet kuru kayısı

LAVANTALI GÜLLAÇ YAPILIŞI

Süt, toz şeker ve lavanta kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve 5 dakika kadar bekletilir. Sonra süzülerek lavanta kokulu süt elde edilir.

Labne , dövülmüş fındık ve robottan geçirilen veya ince kıyılan kuru kayısılar karıştırılır ve bir kenarda bekletilir.

Bir borcama bir kepçe sıcak süt konur.Güllaç yaprağı ikiye bölünür ve sütün içinde ıslatılır.İkiye katlanır.Ortasına labneli karışım konur ve sigara böreği sarar gibi sarılır.

6 adet güllaça aynı işlem yapılır. Bir borcama dizilir ve kalan süt üzerine dökülür. Buz dolabında soğuduktan sonra servis edilir.