Tüm Yazarlar
Murat Aslan Yazıları
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Murat Aslan
Maurice Duverger Siyasi Partiler isimli klasikleşmiş kitabında siyasi partilerin kriz döneminde kuruluş dönemlerindeki reflekslerine döndüğünü söyler. AK Parti'nin kuruluş dönemlerinde bürokrat ve teknokratlardan ziyade farklı toplumsal kesimlere ve siyasetçilere dayanarak siyaset arayışıyla kendine ve Türkiye'ye çözüm yolu aradığı hatırlanırsa, AK Parti'nin yapması gereken ve yapabilecekleri de bir kez daha söylenmiş olacaktır.
Barış koridoru ve ötesi
Murat Aslan
Türkiye ve ABD, Suriye’nin kuzeydoğusu için uzun dönemli amaç ve beklentileri dahilinde farklı jeo-politik seviyelerde davranış modelleri geliştirmektedir. Türkiye, daha çok kendi güvenliği ve ‘mikro-bölgesel’ çıkarlarına yönelik strateji geliştirirken ABD Ortadoğu politikalarını ve küresel rekabet kaygılarını ön plana çıkartmaktadır.
ABD ve İsrail’in Kudüs kumpası
Murat Aslan
ABD, İsrail’in kuruluş günü olan 14 Mayıs 2018 tarihinde, Tel Aviv’deki büyükelçiliğini, üç semavi dinin kutsalı olan Kudüs’e taşıdı. Aynı gün, Gazze’de ‘mahkûm’ edilmiş Filistinliler, protestolar düzenleyerek demokratik haklarını kullanmak istedi.
Seçim arefesinde Türkiye’yi çevreleyen güvenlik sorunları
Murat Aslan
Türkiye’de, seçim takvimi işletilirken, bir yandan da ‘güvenlik gerginliklerini’ aşamamış uluslararası siyasette, tehdit ve fırsatlar barındıran sorunlara yoğunlaşılmalıdır. Suriye, İsrail, Irak, Ermenistan ve Yunanistan merkezli risk ve belirsizlikler titizlikle analiz edilmelidir.