Tüm Yazarlar
Yasin Baş Yazıları
Alman solunda İsrail – Filistin anlaşmazlığı
Yasin Baş
Sol örgütlerdeki Filistin dostluk dernekleri ya da inisiyatifleri Almanya'da uzun bir geleneğe sahiptir. Fakat Alman solunun siyasi olarak örgütlü kesiminin bugünlerde neredeyse istisnasız bir şekilde İsrail'in yanında yer aldığı görülmektedir. Bu çevrenin neden Gazze'deki olaylara eleştirel baktığını önce tarihi olarak anlamamız gerekiyor.
Almanya'nın Çin politikası: Yeni bir soğuk savaşa doğru mu?
Yasin Baş
Çin'in Almanya Büyükelçisi Wu Ken, Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, Almanya'nın strateji değişikliğinin dünyanın ikinci ve dördüncü büyük ekonomileri arasındaki iş birliğini tehlikeye atabilecek bir "Soğuk Savaş" zihniyetini yansıttığına vurgu yaptı. Peki Yani Alman hükümeti 'cesur' strateji değişikliği ile neyi hedefliyor?
Alman İslam Konferansı ve yapısal reform tartışması
Yasin Baş
Markus Kerber, Kasım 2018’de yapılması öngörülen İslam Konferansı genel kurul toplantısına İslami teşkilatların yanı sıra Müslümanları temsilen bireylerin de davet edilmesinin planlandıkları açıkladı. Oluşturulmak istenilen yeni etnik aidiyete vurgu yapan Kerber’in ‘Almanya’ya ait’ yeni bir İslam tanımı yapılmasının uygun olacağını ve bunun da ancak ‘Alman İslamı’ olarak tanımlanabileceğini söylemesi önümüzdeki dönemde çok tartışılacağa benziyor.
PKK/PYD Almanya’nın güvenliği için de bir tehdit
Yasin Baş
DEAŞ, PKK/PYD veya başka terör örgütlerine katılarak Almanya’yı terk eden, çatışmalardan sonra geri dönen örgüt mensupları, Almanya için de yüksek bir güvenlik tehdididir. Bu nedenle şu an Almanya’da yürürlükte olan ve özellikle DAEŞ militanlarına yönelik uygulanan önleyici tedbirler terör örgütü PKK/PYD’yi de kapsamalıdır.