Tüm Yazarlar
Zekeriya Kurşun Yazıları
Katar krizi ve Türkiye’nin pozisyonu
Zekeriya Kurşun
Medyada da geniş yankı bulan maddelerin özü Katar’ın egemenliğinden feragat etmesi ve 2012 ve 2014 yıllarında Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın ortaya koyduğu şartlara uyması. Katar tarafından bütün şartların kabul edilmesi aynı zamanda “terörü desteklediği” ithamını kabul etmek anlamına gelecektir. Bu da 1995’ten beri ilmek ilmek ördüğü uluslararası meşruiyetini tamamen kaybetmesi anlamına gelecektir.
Devlet-tarikat çatışması ve mücadelenin güçlükleri
Zekeriya Kurşun
Tarikatın devlete ve topluma sızmış olmasından kaynaklanan güçlüklerin en önemlisi, bir tarikata karşı yapılacak olan mücadelenin siyasi, idari ve askeri kadrolarca yürütülmesi zorunluluğuna karşın buralara sızan müritlerin söz konusu politikaların uygulanmasını zorlaştırması, sulandırması veya tümden baltalamasıdır.
Devlet ve tarikat-cemaat ilişkilerinin tarihsel zemini
Zekeriya Kurşun
Devlet, hâkim olduğu toplumsal ve mekânsal düzlemde ondan bağımsız bir hiyerarşiye, öğretiye, inanç ve zihin dünyasına sahip başka bir örgütlü yapıya karşı zaman zaman sıkıntıya düşmüştür. Devleti tarikat karşısında otoritesini teminde zora sokan, kaygı ve korkulara sebep olan hususların başında, şeyhe biatın, devlete olan bağlılıktan öte olması meselesi gelir.