20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ABD Ordusu'ndan B-1B açıklaması

NBC'ye bilgi veren ABD ordusundan kaynaklar, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik 'önleyici saldırı planı' hakkında bilgi verdi.

11 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD Ordusu'ndan B-1B açıklaması

Kaynaklara göre Pentagon'un planının kilit noktasını Kuzey Kore'nin tehdit ettiği Guam adasında konuşlu olan B-1B ağır bombardıman uçakları oluşturuyor.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre NBC, Pentagon'un Kuzey Kore'ye yönelik spesifik bir 'önleyici saldırı' planı hazırladığını ve planın gerçekleşmesi için ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına ihtiyaç duyulduğunu yazdı.

NBC'ye konuşan ikisi emekli 4 üst düzey askeri kaynağa göre, planın kilit noktasını Guam'daki Andersen Hava Üssü'nde konuşlu B-1B Lancet tipi ağır bombardıman uçaklarının olası saldırıda kullanılması oluşturuyor.

B-1B bombardıman uçakları mayıstan beri 11 deneme uçuşu yaptı. Bu uçuşların sonuncusu geçen pazartesi gerçekleşti.

Güncel plana göre, 'nükleer bomba taşımayan' uçaklar, uydular, İnsansız Hava Araçları, savaş uçakları, ikmal uçakları ve elektronik savaş uçakları ile desteklenebilir.

Ağustos 2016'da tarihte ilk kez B-1B, B-2s ve B-52s bombardıman uçakları aynı anda Guam'daki Andersen Hava Üssü'ne konuşlandırılmıştı. Yine 10 yılı aşkındır ilk kez B-1B uçağı ilk kez Guam'a gönderilmişti.

Neden B-1'ler seçildi?

Kuzey Kore'ye yönelik plana aşina olan ve NBC'ye konuşan üst düzey askeri yetkililerden biri de B-1B uçaklarının seçilme nedeninin uçakların nükleer silah taşıma kapasitesi olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Askeri uzmanlara göre böylece ABD, Rusya, Kuzey Kore ve Çin'e 'halihazırda kötü olan durumu daha da kızıştırmak istemediği' sinyalini verecek.

Ayrıca saldırı Kore yarımadası dışında yapılırsa Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye yönelik bir misilleme yapmama ihtimali de bulunuyor.

Guam'da ABD'ye ait 6 adet B-1B ağır bombardıman uçağı bulunuyor. Askeri kaynaklar son yıllarda bu uçakların modernize edildiğini ve kapasitelerinin 2 katına çıkarıldığını belirtiyor.

Kaynaklara göre  ABD'nin saldırabileceği hedefler arasında yaklaşık 20 adet füze fırlatma bölgesi, deneme alanları ve destek tesisleri bulunuyor.

"Durumu daha da kızıştırma olanağı var"

NBC'ye konuşan emekli amiral James Stavridis "Trump'ın dikkate alabileceği tüm askeri seçenekler arasında en azından durumu daha da kızıştırmama olanağı olan bu" dedi.

Ancak Stavridis'e göre Kuzey Kore'ye olası bir saldırı Guam ve Seul'e yönelik Kuzey'den gelecek bir misillemeye neden olabilir.

Stavridis "B-1 bombardıman uçaklarının kullanılması ve Kuzey Kore'nin alt yapısının yok edilip Kuzey Kore vatandaşlarının öldürülmesi, savaşı kızıştırmaya neden olabilir. Kim Jong-un yanıt vermeye zorlanabilir. Guam dahil uzun menzilli hedeflere ya da Güney Kore üzerine orduyu saldırtabilir. Bunlar şu anda bulunduğumuz noktadan kaynaklanabilecek kötü sonuçlar"  dedi.

Saldırının nükleer bomba taşımayan uçaklarca yapılmasının da etki yaratacağı ihtimalinden şüphe duyan Stavridis "Bizim birinci önceliğimizin Çin'e ya da Ruslara mesaj vermek olduğu konusunda emin değilim. Bombaları uçurduğunuz zaman ya da Kuzey'e kruz füzeleri yolladığınızda  saldırıyı nükleer ya da nükleer olmayan platformdan yapıp yapmamanızın Kim Jong-un üzerinde etkisi olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü ABD Savunma Bakanı James Mattis,  ABD ordusunun hem saldırı hem de savunma açısından hazır olduğunu vurgulamış ve "Bizim birleşik müttefik kuvvetlerimizin dünya üzerinde en isabetli, en hazır, sert savunma ve saldırı gücüne sahip olduğu bilinmelidir. Bizim eylemlerimiz Kuzey Kore'nin eylemlerine üstün gelmeye devam edecek ve Kuzey Kore başlattığı her silah yarışını veya çatışmayı kaybedecektir" demişti.

Bu arada NBC'ye konuşan iki ABD'li yetkili de B-1B uçaklarının seçenekler arasında olduğunu ancak 'tek seçenek olmadığını 'vurguladı.

Yetkililer saldırının havadan, karadan, denizden ya da siber saldırı şeklinde de gelebileceğini belirtti.