5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Almanya ARD televizyonunda ilginç bir film

Alman birinci kanalı ARD'de, devlet televizyonlarında pek alışılagelmiş olmayan ilginç bir film denemesi yayınlandı.

19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Almanya ARD televizyonunda ilginç bir film

Farazi bir olaya dayanan filmde, içinde 164 yolcu bulunan Lufthansa'ya ait Airbus A 320 yolcu uçağını Berlin-Münih seferini yaparken kaçıran teröristler, uçağı 70 bin kişinin bulunduğu Münih Arena Futbol Stadyumu'na düşürmeyi planlıyor.

Pilot uçağı düşürüyor

Airbus A 320 uçağını, Eurofighter savaş uçağı ile inişe ikna etmeye çalışan Binbaşı Lars bunu başaramıyor.

Ancak teröristlerin uçağı Münih Arena'ya düşürmelerine ramak kala havadan havaya füzeyle Airbus'ı içindeki 164 yolcuyla birlikte düşürüyor.

Bağlı bulunduğu merkezden bu yönde bir emir almadan kendi inisiyatifi ile karar olması aslında Binbaşı Lars'ı suçlu duruma düşürüyor. Ancak Binbaşı Lars stadyumdaki 70 bin kişinin hayatını uçaktaki 164 kişinin hayatına tercih ederek yargılanmasının da gerekçesini oluşturan bir inisiyatif kullanıyor.

Kamuoyu anayasa mahkemesi gibi düşünmüyor

Bir tiyatro eserinden esinlenerek yapılan film Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir karara dayanıyor.

Anayasa Mahkemesi 11 Eylül olaylarından sonra aldığı bir kararda bir yolcu uçağının teröristler tarafından silah olarak kullanılması halinde, uçakta teröristlerden başka yolcuların bulunması durumunda düşürülemez şeklinde bir karar almıştı. Bu karar o yıllarda da kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Almanların en büyük korkusu terör

ARD'nin yayınladığı bu farazi olaya dayanan film izleyici kaybeden televizyonlar için alternatif olabilecek interkaktif bir deneme olmasının ötesinde Almanya'daki en önemli bir olgunun da altını çiziyor: Terör saldırısı korkusu.

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre Almanların yüzde 73'ünün en büyük korkusu olası terör saldırıları.

Bu korkuyu yüzde 68 ile aşırı siyasi görüşler ve ülkeye yabancıların gelmesiyle yaşanabilecek gerilimler (yüzde 67) takip ediyor. Aslında bu film Alman halkının terörle mücadelede hukuki sınırları konusunda da bir fikir veriyor.

Binbaşını suçsuz buldular

Film Almanya'nın yanında Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya'da da yayınlandı.

Buradaki izleyiciler de Alman izleyiciler gibi yüzde 87 oranından Binbaşı Lars'in teröre karşı şahsi inisiyatif kullanmakla suçlanamayacağını düşünüyor. İzleyicilerin büyük oranda binbaşıyı suçsuz bulması üzerine, mahkemenin binbaşıyı suçsuz ilan ettiği bitiş versiyonu da ARD televizyonunda yayınlandı.