26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

NASA 2021'de SpaceX'in roketini kullancak

NASA, 2021 yılında fırlatmayı planladığı bir uydu için SpaceX'in Falcon 9 roketine görev verdi.

28 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
NASA 2021'de SpaceX'in roketini kullancak

1 Eylül'deki patlamadan bu yana hala tam olarak toparlanamayan SpaceX'e NASA'dan güzel haberler var.

Uzay ajansı, 2021 yılında yörüngeye yerleştirmeyi planladığı SWOT isimli uydusunu uzaya fırlatmak için SpaceX'e görev verdi. Elon Musk'ın uzay şirketi böylece tam 112 milyon dolarlık bir kontratı da eline geçirmiş oldu.

NASA'nın Fransız uzay ajansı CNES'le birlikte geliştirdiği SWOT(Surface Water and Ocean Topography) uydusu okyanus ve yer üstü suların araştırılması alanında çok önemli bir yere sahip olacak.

NASA'nın, "Dünya üzerindeki neredeyse tüm yer üstü sularını global anlamda araştırabilen ilk uydu" şeklinde tanımladığı SWOT, Yeryüzü'ndeki su kütlelerinin zamanla ne tür değişimler gösterdiğine dair ölçümler yapacak ve çok önemli veriler toplayacak.

NASA-SpaceX iş birliği aynen devam ediyor

CEO Elon Musk'ın geçtiğimiz Eylül ayında düzenlediği Mars konferansında da belirttiği gibi SpaceX, bugünlere gelmesinde NASA'ya çok şey borçlu. 

Zira NASA, 2015 yılındaki patlama olsun veya geçtiğimiz Eylül ayındaki patlama olsun yaşanan tüm aksiliklere rağmen SpaceX'le güven tazelemeye devam ediyor. 

NASA'yla birlikte bugüne kadar toplam 9 farklı kargo taşıma görevine çıkan SpaceX, ayrıca geçtiğimiz Ocak ayında da ilk kez bir NASA uydusunu yörüngeye taşımıştı(Jason-3).

Önümüzdeki yıllar içerisinde kargo ve uydu taşıma görevlerine aynı şekilde devam edecek olan şirket herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde 2017 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot taşımaya da başlayacak. 

Uzay Mekiği programının 2011'de iptal edilmesinden bu yana kendi astronotlarını uzaya kendisi gönderemeyen ABD için de bu görevlerin büyük önemi var.