26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ATO İran’a açılan kapı olmak istiyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ATO İran’a açılan kapı olmak istiyor

Türkiye- İran Yatırım, Ticaret ve İşbirliği İmkanları Toplantısı, ATO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.      

ATO Başkanı Gürsel Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin Odanın ev sahipliğinde ele alınmasının kendileri açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Baran, Türkiye ve İran’ın, bölgelerinin en güçlü ülkeleri konumunda bulunduklarını dile getirerek, “Dost iki ülke arasında derin tarihi bağlar ve siyasi ilişkiler mevcut. Bölgedeki durum nedeniyle hassas bir dönemden geçiyoruz. Ekonomide güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var. Bu hassas dönemde ilişkilerin güçlenmesi, bölgemize istikrar, barış ve huzur gelmesi açısından da önem taşıyor” diye konuştu. İran’a yönelik geçmişte uygulanan ambargo nedeniyle azalan ekonomik ilişkilerinin yeniden ivme kazanması için 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefini yakalamaları gerektiğini ifade eden Baran, “Ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz” dedi. 

ATO’nun, Ankara’nın İran’a açılan kapısı olmasını istediklerini belirten Baran, taraflar arasında iş birliği imkanlarının geliştirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.      

BÜYÜKELÇİDEN ‘KARDEŞ’LİK MESAJI   

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard ise ‘Kardeş ülke’ olarak gördükleri Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi çok istediklerini söyledi. Türkiye ile İran arasındaki sınırın 600 km olduğuna işaret eden Fard, “Bu sınır, dostluk ve kardeşlik sınırı olmuştur. Bölgedeki sorunlara rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiler gelişiyor. Bu tip oturumlar ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunabilir” dedi. MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal da İran’ın eski Ankara Büyükelçisinin kendilerine binlerce ilmekle dokunmuş çok değerli bir İran halısı gösterdiğini belirterek, “Büyükelçi, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin de ilmek ilmek dokunması gerektiğini ifade etmişlerdi.