19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Direnişin müzesi

Kahramankazan’da, 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığından kalkarak sivil halkı, TBMM’yi ve devlet kurumlarını bombalayan F-16’ları engellemeye çalışırken şehit düşen ve gazi olanlar için müze kuruluyor.

14 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Direnişin müzesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kahramankazan’da yapımı süren 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin gelecek yıl ziyarete açılması planlanıyor. Kahramankazan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini gerçekleştirdiği 15 Temmuz 2016’da 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkarak sivil halkı, TBMM’yi ve devlet kurumlarını bombalayan F-16’ları engellemeye çalışırken 9 şehit, 92 gazi veren Kahramankazan’a kurulacak 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi’nin yapımının hızla sürdüğü duyuruldu. 

2019’DA AÇILACAK

10 bin metrekare alanda inşası süren 3 bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip müzenin 15 Temmuz 2019 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor.  Açıklamada, “15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananların tüm gerçekliği ile anlatılacağı müzede, şehit ve gazilerin eşyaları sergilenerek, anıları yaşatılacak, interaktif uygulamalar, darbe girişiminin engellenmesi sırasında kullanılan araç lastikleri, saman balyaları gibi materyaller sergilenecek, görsel sunumlar yer alacak. Modern bir yapıya sahip olacak müze aynı zamanda bir kültür merkezini de içinde barındıracak. Yapıda kalıcı ve geçici sergi salonları ile konferans salonları, kütüphane, kafe, restoran, hediyelik eşya bölümü, sinevizyon gösterim alanı ve çocuk atölyesi gibi bölümler de bulunacak” denildi.  

ÇANAKKALE RUHU 

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de, 15 Temmuz gecesi yaşananların Türkiye ve dünya tarihine altın harflerle yazılan bir destan olduğunu söyledi. Kahramankazanlılar’ın ve Türk milletinin Çanakkale ruhuyla, hiçbir şey beklemeden canlarını ortaya koyarak verdikleri bu destansı mücadeleyi unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını dile getiren Ertürk, şehit ve gazilerin anıları ve yaptıkları kahramanlığın bu müze ile gelecek nesillere aktarılacağını aktardı. Ertürk, Kahramankazan bu müze ile 15 Temmuz gecesi milletin Türkiye’nin dört bir yanında sergilediği kahramanlığın ölümsüzleşeceği bir abideye kavuşmuş olacağını vurguladı. Ertürk, “Kahramankazanlılar o gece tüm Türkiye’de olduğu gibi yalnızca aziz milletimizin değil, tüm İslam aleminin ve mazlum milletlerin de umudu olan Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında, vatanımıza, bayrağımıza, devletimize ve demokrasimize sahip çıktı” diye konuştu.

ANGiAD

Türk Milletinin 2 yıl önce hain bir darbe girişimine maruz kaldığını hatırlatan Ankara Genç İş Adamları Derneği Başkanı (ANGİAD) Emre Altındağ, “Alçakça gerçekleştirilen girişimde halkımızın azim ve kararlılığı büyük bir destan yazdı. Türk Milleti, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere bir ders verdi” diye konuştu. Bu hain girişim ile ülke üzerinde oynan oyunların bertaraf edildiğini kaydeden Altındağ, Türkiye’nin o gece demokrasisine sahip çıktığını ifade etti. Altındağ, Türkiye ekonomisinin bu hain girişim sonrası çabuk toparlandığını söyledi. 

ALVES KABLO

15 Temmuz darbe girişimine karşı Türk halkının kahramanca mücadele ettiğini vurgulayan Alves Kablo Kurucusu Hikmet Alabıcak, “15 Temmuz, birlik ve beraberliğimizin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. O gün yaşananları hiçbir zaman unutmayacağız. Halkımız, demokrasiye ve ülkesine sahip çıkarak, dünyaya örnek olmuştur” dedi.  Demokrasimize gölge düşürecek her planın, her durumun karşısında durmaya devam edeceklerini belirten Alabıcak, 15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye ekonomisinin sekteye uğratılmaya çalışıldığını da dile getirdi.  

ATİD

2 yıl önce yaşanan hain darbe girişimine karşı yapılan savunmanın devrim niteliği taşıdığını ve Türk milletinin demokrasi adına bir zafer kazandığını belirten Anadolu, Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, Türk halkının kenetlenerek destan yazdığını kaydetti. 15 Temmuz destanının gelecek nesillere aktarımının önemli olduğunu belirten Akman, “Bizler dostluk, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın etrafında kenetlendiğimiz müddetçe hiçbir zorluğa yenilmeyiz” şeklinde konuştu. 

EMSİAD

Türk tarihinde kara bir leke olan 15 Temmuz hain darbe girişimini unutmamak ve unutturmamanın herkesin görevi olduğunu dile getiren Elektrik Malzemeleri Satıcıları İşadamları Derneği (EMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karamercan, Türk halkının unutulmayacak bir destan yazdığını kaydetti. Karamercan, “Türk Milleti, vatan sevgisinin ne demek olduğunu gösterdi. Birlik ve beraberlik içinde ortak bir ideal ile demokrasi zaferini yaşattı” dedi.  O günün hafızalara kazındığını belirten Karamercan, acı olayların bir kez daha yaşanmaması için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi. 

BASİAD

“15 Temmuz’da Türk halkı olarak cesaretimiz ve dik duruşumuzla gerekli mesajları verdik” diyen Başkent Sigorta Acentecileri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel, birlik ve beraberlik duygusuyla hain darbe girişiminin önüne geçildiğini belirtti. Yücel, “15 Temmuz gecesi canlarını ortaya koyan şehitlerimizi rahmetle anarken, bir daha ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşmaması için var gücümüzle çalışacağız” dedi. Demokrasi zaferi yaşanan 15 Temmuz’un aynı zamanda Türk ekonomisi için de büyük bir sınav olduğunu kaydeden Yücel, Türkiye’nin bu sınavdan alnının akıyla çıktığını bildirdi. 

1905 AGS

Ankara Galatasaraylı Yönetici ve İşadamları Derneği (1905 AGS) Başkanı Özgür Bayraktar, 15 Temmuz’da yaşanan hain girişimin, Türk halkının azim, birlik ve beraberlik duygularıyla hareket ederek bertaraf edildiğini ifade etti. 15 Temmuz’un yakın tarihe ‘demokrasi zaferi’ olarak kaydedildiğini belirten Bayraktar, “Vatanı uğruna canını feda eden şehitlerimizi her daim andık ve anmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. Türk halkının tüm dünyaya bir ders verdiğini dile getiren Bayraktar, “Halkımız birlik ve beraberlik içinde her daim yaşadı ve yaşamaya devam edecek.”