27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Girişimciler dik durarak yatırımlara devam etmeli

ABD’nin Türkiye ekonomisine saldırısını değerlendiren Aydeniz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aydeniz, “Girişimciler yatırımlarına hız kesmeden devam etmeli. Türkiye bu krizi de güçlü bir şekilde atlatacak” dedi. 

25 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Girişimciler dik durarak yatırımlara devam etmeli

Türkiye'nin krizlerle yaşamayı her boyutuyla öğrendiğini belirten Aydeniz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aydeniz, ülkenin her krizden güçlü bir şekilde çıktığını söyledi. Global piyasa kaynaklı yaşanan ekonomik sıkıntıyı da ülkenin birlik ve beraberlik içinde güçlü bir şekilde atlatacağına inandıklarını belirten Aydeniz, bu tür spekülasyon veya hareketlerde girişimcilerin daha dik durarak, yatırımlara devam etmesi gerektiğini dile getirdi.   

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) 7. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı da olan Aydeniz, sorularımızı yanıtladı.

Döviz üzerinden Türkiye’ye yönelik yapılan saldırılar dövizin artmasına ve ülke ekonomisini olumsuz etkilemesine neden oldu. Bu konuda neler düşüyorsunuz? 

Ben, Amerika’nın tutumunu yanlış olarak değerlendiriyorum. Amerika’dan daha önce de Türkiye’ye yapılan baskılar vardı. Papaz olayını bir oyun olarak düşünüyorum. Türkiye bu oyuna düşmemeli. Bu konuda Hükümetimizi destekliyoruz ve Hükümetimizin yanındayız. Amerika ile ilişkilerimiz her zaman inişli çıkışlı olmuştur.  Bu olayların diplomasi yoluyla çözüleceğine inanıyoruz. Ekonominin en kısa sürede toparlanacağına inancımız tam. Hükümetin attığı önemli adımlar var. Bu adımlar piyasaları rahatlamaya başladı. 

TL’nin değer kaybetmesi karşısında, dövizin bozdurulması, her türlü ticarette TL’nin kullanılması, başta sanayi olmak üzere yerli malının tüketilmesi sizce ne kadar önem taşıyor? 

Bu süreçte, Türkiye’nin yapabileceği en önemli adım ihracatı arttırmak olmalıdır. Milli değerlere sahip çıkmak gerekiyor. Türkiye ekonomisini düzeltecek adımlar atılması şart. En önemlisi ise dışa bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor.     

TÜRK LİRASI’NA SAHİP ÇIKMALIYIZ 

Sizin destek amaçlı yaptığınız uygulamanız var mı?  

Hepimizin yapmamızı gereken şeyler var. Tabii ki TL’mize sahip çıkmamız gerekiyor. Biz de TL’ye dönüş yaptık. Bayramda planladığımız yurt dışı tatillerimizi erteledik. Dövizle işimiz yok artık. 

Ekonomine de yaşanan bu sıkıntıların dış odaklı komplo olduğuna inanıyor musunuz?    

Bu zaten açıkça ortada. Bu sürecin Amerika’nın değil, ABD Başkanı Donald Trump’un kendi politikası olarak düşünüyorum. 

Son birkaç yıldır Türkiye’nin güçlenmesiyle birlikte hem sosyal hem de ekonomik darbeler yaşıyoruz. Türkiye bunlarla yaşamayı öğrenecek mi sizce? 

Bence Türkiye, krizlerle yaşamayı her boyutuyla öğrendi. Ülkemiz her krizden güçlü bir şekilde çıkmıştır. Bunu da güçlü bir şekilde atlatacaktır. Dünya, Türkiye’nin büyümesini istemiyor ve ülkenin güçlenmesinden rahatsız. Birlik ve beraberlik içerisinde bunu da atlatacağız. 

Bu süreçlerde sivil toplum kuruluşları ile derneklere önemli işler düşüyor. Derneklerin bu dönemde yapması gerekenler nelerdir? 

Hükümetin yanında olup, hükümete destek vermemeleri gerektiğini düşünüyorum. Türk Lirası kullanımı konusunda özendirici olmalılar. Sivil toplum kuruluşlarının bu dönemde kenetlenerek, yapıcı ve kararlı olmaları gerekiyor. Daha çok seslerinin çıkarması lazım. Dik durmaları ve eleştiriden çok yapıcı olmaları gerekiyor. 

YERLi ÜRETiM PRESTiJi ARTIRIR  

Yerli üretim hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Yerli üretim ülkemiz için çok büyük önem arz ediyor. İçinde bulunduğumuz durumda bunu destekliyor. Yerli üretim kadar yerli tüketim de şart. Bu süreçte başlayan yerli tüketim atacağını devam ettirebilmek çok önemli. Yerli üreticilerin yaşayabilmesi için öncelikle tüketimin de yerli olması gerekiyor. Yerli üretim kullanımına yönelik teşviklerin çoğaltılmasını bekliyoruz.  Hükümetin bu yönde çalışmalarını geliştirmesi şart. Ulusal üretimin ekonomiye katkısı kadar ülke prestijine katkısının büyük olduğunu unutmamalıyız. 

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYiN 

Ankara ekonomisi, sanayileşmeyle birlikte büyümeye devam ediyor. Bu döviz krizi, Ankaralı iş adamlarının yatırım yapmasını durdurmalı mı? Girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir? 

Girişimci ruhu hiçbir zaman kaybetmemeliler. Bu tür spekülasyon veya hareketlerde girişimciler daha dik durmalı, boyun eğmemeli ve mücadele etmelidir diye düşünüyorum. Ve tabii ki de yatırımlarına devam etmelidir. 

Murat Aydeniz olarak, Ankara’yı nasıl değerlendirirsiniz?  

Ankara sanayi açısından büyük bir atılım yaptı. Buna bağlı olarak da iş imkanları daha da arttı. Eskiye göre Ankara’nın çok geliştiğini söyleyebiliriz. Yapılaşma konusunda da büyük bir gelişim gösterdi. Ankara göç alan bir kent haline geldi. Sürekli nüfus artıyor. Tabi ki, siyasetin, bakanlıkların Ankara’da olması, aynı zamanda Ankara’nın Başkent olması da kente büyük değer katıyor.  

“Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’a geri dönülmesidir” deniyor. Siz bu söze katılıyor musunuz? Sizin gözünüzde Ankara nerede? 

Ankara’da sadece deniz eksik. Benim için ayrı bir güzel, ayrı bir yaşam şekli var. Daha mütevazı, daha sakin ve daha farklı bir şehir. Ankara’yı yaşamak lazım. 

Bundan sonra ANGİAD’da farklı görevlerde yer almayı düşünüyor musunuz? 

Ben ANGİAD 7’nci Dönem Yönetim Kurulu Başkanı’yım. Aynı zamanda ANGİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Onursal Üye’yim. Asker disipliniyle, her zaman yeni yönetimlere, yeni başkana, yeni ekibe deneyimlerimizi fikirlerimizi aktarmaktayız. Yüksek İstişare Kurulu’nda da fikirlerimi sunmaktayım. Yine bir görev verilirse seve seve yapmaya her zaman hazırız. 

İş hayatınızda kuralcı biri misiniz?  

Başarıda, dürüstlüğün ve çalışmanın çok önemli rol oynadığına inanıyorum. Aldığımız kararlar, izlediğimiz tutumlar başarımıza yön veriyor. Yaşamımda dürüstlük hep ön planda olmuştur. Dürüstlükten asla taviz vermedim. Eğer bir insan dürüst değilse hep kaybeder. Hayatın her alanın da bir duruşunuzun olması gerektiği inancıyla hareket ediyorum. Eğer bir duruşunuz yoksa ilerleyemezsiniz. Bunun yanında çalışkan olmak çok önemli. Başarı, tesadüflerle elde edilmez. O yüzden çalışmak ve yeniliklere açık olmak gerekiyor.