20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

iÇGiAF’tan seferberlik çağrısı

Ülkenin içinde bulunduğu global piyasa kaynaklı ekonomik sıkıntının çözümünde herkese görevler düştüğünü belirten İç Anadolu Genç İşadamları Federasyonu (İÇGİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Semiz, başta işadamları olmak üzere tüccarlar, tacirler ve vatandaşlara Türk Lirası ile harcama yapma konusunda çağrıda bulundu.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
iÇGiAF’tan seferberlik çağrısı

15 Temmuz’da yaşanan birlik ve beraberlik ruhunu, bu ekonomik seferberlikte tekrar ortaya çıkarmak gerektiğini dile getiren Semiz, Türk halkını dövize endeksli ürün kullanmaması konusunda uyardı. ABD’nin dünyadaki Dolarları kendi ülkesine toplama adına operasyon yaptığını ifade eden Semiz, “Amerika kendi ülkesinde faiz artırımına gidiyor. Tüm Orta Doğu ülkelerine saldırarak, dünyadaki Dolarları kendi ülkesinde toplamak istiyor. Döviz kurunun dalgalanma sebebi bu yüzden. Dolar piyasadan çekildiği için bizim gibi ülkelerde Doları fiyatı artıyor. Dolar, Euro karşısında bile yükseldi. Bu yüzden Türkiye ekonomisi küresel piyasa kaynaklı sıkıntı yaşıyor” diye konuştu. 

HERKES DAHİL OLMALI

Bu sorunun, ticaret ve alışverişlerde Türk Lirası kullanarak aşılabilineceğine inandıklarını belirten Semiz, ekonomide topyekûn seferberlik çağrısında bulundu. Ülkedeki herkese Türk lirası kullanma konusunda çağrıda bulunan Semiz, “Bu durum arz talep meselesi. Başta işadamları olmak üzere ülke genelinde herkesin birlik olup bu seferberliğe dâhil olursa, döviz geriye gidecektir” dedi. Bu kadar yükselmesine rağmen halen otel, alışveriş merkezleri ve bazı ticari kuruluşların Dolar ile satış yaptığını belirten Semiz, bu durum fırsatçılık olarak değerlendirdi. Şu andan itibaren mecburi durumlar dışında Dolar ve Euro ile alışveriş yapılmamasını isteyen Semiz, vatandaşların da bu durumu desteklemesi gerektiğini vurguladı. Semiz, sözlerine şöyle devam etti: “Topyekûn ekonomide bir olağanüstü hal ilan edilip, 15 Temmuz ruhuyla vatandaşlarımızın hep beraber tek bir zihniyetle hareket etmesi gerekiyor. Bu zihniyet, Türkiye ekonomisini bulunduğu sıkıntıdan kurtarma zihniyetidir. Burada yalnızca devletten bir şey beklemek doğru değil. Her sektöre her kesime her vatandaşa görevler düşüyor. Hatta ülkemizde yaşayan ve ülkemizden para kazanan yabancı sermayenin bile bu seferberliğin içinde yer alması gerekiyor. Herkes bu amaç için bir olursa, Dolar ve Euro gevşer, ekonomik sıkıntının altından rahatça kalkarız” “Fabrikalarımızın çarklarını döndüreceğiz”