26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İmar barışı büyük katma değer sağladı

Selçuklu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Serin, ‘İmar Barışı’nı değerlendirdi. Serin, “Maalesef ülkemizde çağdaş normlarda kent planlaması yok denecek kadar az” dedi.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İmar barışı büyük katma değer sağladı

Türkiye’nin önemli imar planlama firmaları arasında yer alan Selçuklu Grup, sosyal ve kültürel kentin ihtiyaçlarından hareketle projeler üretiyor. “İmara rant amaçlı değil, insan yaşamının ihtiyaçlarını karşılayan bir alan olarak yaklaşıyoruz” diyen Selçuklu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Serin, imar barışını değerlendirdi. İmar barışını ülke açısından faydalı olarak gördüklerini belirten Serin, devlete büyük bir katma değerin sağlandığını söyledi.. 

Kentsel dönüşüm ve imar planlamaları hakkında konuştuğumuz Serin, sorularımızı yanıtladı. 

Şirketiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Firmamız, Türkiye’nin 12 ilinde şehir planlamaları yapmaktadır. İstihdam yaratmak ve ekonomiye katkı sağlamak, kentin gelişimine, özellikle kültürel ve sosyal gelişimine ön ayak olmak en büyük amacımız. Dikey yapılaşmadan çok yatay mimariyi öne çıkarmayı amaçlıyoruz. Sosyal ve kültürel kentin ihtiyaçlarını kendimize hareket noktası alıyoruz. Uzun vadeli planlar ve programlar yaparak, bugünü kurtarmak yerine yarına dönük projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. İmara rant amaçlı değil, insan yaşamının ihtiyaçlarını karşılayan bir alan olarak yaklaşıyoruz. İmar dışında özel projeler üreten bir firmayız. Güneş enerjisi yatırımlarıyla da piyasada faaliyet göstermektedir.

KADROMUZU KURDUK

Türkiye kentsel dönüşüme önem veren ülkelerin arasında yer alıyor. Bu konuda firmanız neler yapıyor?

Bildiğiniz gibi dünyanın tüm ülkelerinde kent planlaması kentin gelişimi açısından çok önemlidir. Türkiye’de sadece barınma merkezli oluşan kentsel dokular, toplumun hiçbir ihtiyacına cevap veremiyor. Firma olarak, üniversitede ders veren hocalar ve kentte işin içinde olan mimarlarla kadromuzu oluşturduk. Bu kadro ile var olan yerlerin yeniden düzenlenmesinde ve yeni yerleşim yerlerinin yapılmasında fiilen çalışıyoruz. Ülkenin gerçekten buna ihtiyacı var. 

Yapılara sadece barınma amaçlı bakılmamalı. Spor, eğlence gibi kültürel aktivitelerin de yapılabileceği alanların oluşması gerekiyor. Maalesef ülkemizde çağdaş normlara göre yapılandırılan kent planlaması yok denecek kadar az. Biz genel olarak çalışmalarımızda dünya kentlerini, tarihsel dokusunu koruyan kentlerin hareket noktasını örnek alıp, ülkemizde bu doğrultuda tarihimizi, kültürümüzü, geçmişimizi yansıtacak yeni çalışmaların yapıyoruz.  

ÜLKEMiZ iÇiN FAYDALI OLDU

İmar barışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Devletin amacı sorun çözmektir. Orta ciddi bir sorun vardı ve imar affı ile bu sorun çözülmüş oldu. İmar barışını, ülke açısından faydalı olarak görüyoruz. Aşağı yukarı 10 milyon imar sorunu ve çözülmesi gereken konular vardı. İmar sorunu nedeniyle, devlet vergi alamıyordu. İmar barışını ile 10 milyon sorunlu yapı artık devlet bütçesine katkı sağlayabilecek. Bir katma değer oluştu. 

Toprağa yatırım yapacaklara ne önerirsiniz?

Toprak her zaman fayda sağlar. Burada rant kazanmak amacını düşünmemek önemli. Üretime dönük düşünmek gerekiyor artık. Tarımda, hayvancılıkta ithal ettiğimiz, eksik kaldığımız birçok noktadan hareket ederek toprağa yatırım yapmalıyız. Toprağa yatırım yapanlar gerçek üreticiler olmalı. Devlet bu şekilde teşvik etmeli. Ben ülkedeki tarım topraklarının yüzde 27’sinin ekilmediği biliyorum. Yeni bir yapılanma gerekli. Bu yapılanma ile tarım alanı nedir, orman alanı nedir, mera alanı nedir, bunların belirlenmesi gerekiyor. Üst ölçekle yeniden planlama yapılması gerektiğine inanıyorum. Ülke gerçeklerine göre şekillenmeliyiz. Mimari çalışmaları buna göre yapmalıyız. 

Kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kentsel dönüşüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde yer alıyor.  Ama, yerel yönetimlerin de değişik projelerle kentsel dönüşüme önderlik ettiğine şahit olabiliyoruz. Yerel yönetimin, sistemin içinde olmasını da doğru olarak görüyoruz. Çünkü yerelin ihtiyaçlarını o bölgenin yöneticileri bilir. Biz, bunun arkasında olduğumuzu her zaman söylüyoruz. Yerel yöneticiler, siyasi partinin temsilci gibi değil de kenti kucaklayan bir anlayışla yönetmeli. İyi kadro kurmak, planlamayı anlamak önemli hale geliyor. Kente sadece ulaşımı çözmek, elektrik- doğalgaz getirmek olarak bakmamak gerekiyor. Tüm bunların yanında insan yaşamının merkezinde olan konut yaşamında sosyal ve kültürel anlayışı karşılamak gerekiyor.