27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

İş kazalarına karşı fon önerisi

2014 Yılında 301 madencinin Soma'da yaşanan facia ve sürekli artan iş kazaları oranı sonucunda çalışanın hakları bakımından gerekli adımların atılması konusu kamuoyunda zaman zaman tartışmalara neden olmuştu.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İş kazalarına karşı fon önerisi

O dönemde bazı sivil toplum kuruluşları tarafından tavsiye edilen, ancak bir süre sonra gündemden düşen 'iş kazası sonrası mağdur olan çalışanların haklarını elde edilebilmesi adına yeni bir fon kurulması' önerisi 'İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası' nedeniyle yeniden gündeme taşındı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İş Hukuku Avukatı Oğuzhan Kara, "2017 yılının ilk çeyreğinde sadece Başkent Ankara’da kapanan işletme sayısı 585. İşletmeler çok hızlı şekilde kapatılabiliyor ya da iflas edebiliyor. Bir iş kazası davası ise yaklaşık iki yıl sürüyor. Bu durumda dava sonuçlansa dahi çalışan hakkını alamıyor. İş kazaları sonucunda mağdur olan ve hakkını alamayan binlerce çalışanın olduğu bir ortamda bu fon, işçinin güvencesi olacak" dedi. Kara, SGK verilerine göre her yıl artan bir oranla yaklaşık 2 bin çalışanın iş kazası sonucunda hayatını kaybettiğinin altını çizerek, "Bu çok ciddi bir rakam. 

Trafik kazaları sonucunda doğan tazminatlar için kurulan “Güvence Hesabı” bu konudaki ihtiyacı bir nebze karşılamaktadır. Ancak iş kazalarından doğan tazminatlar için böyle bir fon olmaması büyük bir sorundur. Kurulacak fon ile sadece işçinin değil, ölümle sonuçlanan kazalar sonrasında yakınlarının da hakları güvence altına alınacaktır. İş kazası yaşanmayan işletmelere çeşitli indirimler uygulanarak da bu süreç teşvik edilebilir" ifadelerini kullandı.