26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Meme kanserine genetik tarama

Meme kanseri olgularının yüzde 5 ile yüzde 10’unun kalıtsal olduğunu belirten Prof. Dr. Ajlan Tükün, “Aile içerisinde bu tür hastalığı bulunanlar, genetik danışmanlık alması gerekiyor” dedi.

22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Meme kanserine genetik tarama

Yaşamı boyunca yaklaşık 8 kadından biri meme kanseri olmakta, 30 kadından biri de meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yaşla birlikte meme kanseri riski artar. Bazı hızlı büyüyen nadir tümörlere rağmen, meme dokusu tümörleri genel olarak başlangıç evresinde yavaş büyür. Tümörün 1 santimi bulması yaklaşık 1-2 sene sürer. Bu nedenle erken tanı ölüm oranını azaltmak açısından çok önemlidir.

 Bu alanda çalışmalar yapan Düzen Laboratuvarlar Grubu Genetik Birimler Koordinatörü Prof. Dr. Ajlan Tükün, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen tümördür ve korunmanın en etkili yolu kolayca tedavi edilebilecek düzeyde iken erken tanı konması için gerekenlerin yapılmasıdır. Meme kanseri olgularının yüzde 5 ile yüzde 10’unun kalıtsal, yani ebeveynden çocuğa geçen hasarlı genler nedeniyle oluşmaktadır” dedi.

GENETİK DANIŞMANLIK ŞART

Genetik kaynaklı olma olasılığını anlamak için bazı sorular sorulduğunu belirten Prof. Dr. Ajlan Tükün, aile içerisinde bu tür hastalığı bulunanlarda, meme kanserine yol açabilecek bir genetik değişime (=mutasyon) sahip olma ihtimalinin bulunduğunu ifade etti. Tükün, bu durumda risk değerlendirilmesi ve bu değerlendirmeye bağlı olarak gerekiyor ise yapılacak doğru genetik testleri belirlemek için genetik danışmanlık alınmasının uygun olacağını  belirtti.