18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Metrolara sıkı takip

Kızılay-Batıkent,Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-OSB arasında hizmet veren 34 istasyon ile 46 bin 611 metre uzunluğundaki metro hatları, 1065 kamera ile saniye saniye denetleniyor.

24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Metrolara sıkı takip

Başkent’in kent içi toplu taşımacılığının en önemli araçlarından biri olan metrolar, saniye saniye kontrol ediliyor. Denetsel Kumanda ve Veri Toplama Sistemi ( SCADA)  merkezindeki ekranlara aktarılan görüntülerle hatların, 7/24 saat kesintisiz şekilde takip edilerek denetimi sağlanıyor.

Başkent’in kuzeybatı ve güneybatı akslarında hizmet veren metro ağında bulunan 34 istasyon ile 46 bin 611 metre uzunluğundaki hat, 1065 kamerayla 24 saat gözetlenerek, sistemin beyni olan SCADA Merkezi’nde  denetim altında tutuluyor. 

EGO Genel Müdürlüğü’nün, Macunköy Metro İşletme Merkezi’nde,  son teknolojiyle donatılan SCADA Merkezi, metro sisteminin güvenli  ve aksamadan çalışmasına olanak sağlıyor.        

GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ

Metro işletmelerinin kesintisiz olarak kontrol ve gözetim altında tutulmasını sağlayan personelin, konusunda uzman kişilerden oluştuğunun altını çizen Genel Müdür Gündoğdu, “Başkentlilerin güven içinde seyahat etmeleri için en gelişmiş teknoloji kullanılarak, sistem tamamen kontrol altında tutuluyor. SCADA’da işlemleri yürüten İşletme Merkezi personeli de konusunda uzman, deneyimli kişiler tarafından oluşuyor” dedi. 

Gündoğdu, Ankara Metrosu’nun sistem güvenliğinin, kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) ile sağlandığını kaydederek, tüm istasyon platformlarının, yürüyen merdivenlerin ve ücret toplama alanlarının izlenmesini sağlamak üzere 34 istasyonda toplam 1065 kamera bulunduğunu söyledi.

ANINDA MÜDAHALE

 Sistem içindeki kameralarla kaydedilen tüm görüntülerin dijital ortamda kaydedilip, belirli süreyle depolanarak saklandığını belirten Gündoğdu,  metroların, enerji ve güvenlik noktalarının da SCADA’dan takip edildiğini anlattı. Gündoğdu, "Gerekli durumlarda istasyon ve bakım personeline bilgi verilerek, meydana gelen arıza veya olaylara da anında müdahale edilmesi sağlanıyor” diye konuştu. Gündoğdu, istasyonlarda yapılan bilgilendirme anonslarının da İşletme Merkezi SCADA’nın kontrolü altında gerçekleştirildiğini kaydetti.