26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tarihi restoranın ‘Ata Salon’u müze özelliğiyle korunuyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dostlarıyla buluşup, yemek yediği lokantadaki ‘ATA Salon’, aynı zamanda müze özelliği taşıyor.

16 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Tarihi restoranın ‘Ata Salon’u müze özelliğiyle korunuyor

Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) tarihi Merkez Lokantası, Ankara’nın sosyal yaşamında mihenk taşı olan mekanlarının arasında yer alıyor. 1925’te, Gazi Mustafa Kemal’in dostlarıyla bir araya geldiği bir lokanta olarak kurulan tarihi mekan, 1930 yılında restorana dönüştürüldü, AOÇ yönetimi tarafından da 1961’de özel işletmeye verildi. 2013’te mahkeme kararıyla boşaltıldıktan sonra geçen yıl ihaleye çıkarılan restoranı, İstanbul’un Güneydoğu mutfağıyla ünlü kebapçısı Kaşıbeyaz Lezzet Grubu aldı. 

DEVLET BÜYÜKLERİNE AÇILIYOR

Geçmişten bu yana siyasetçilerin ve bürokratların uğrak mekanı olan restoranda, Atatürk’ün farklı arşivlerden alınmış fotoğraflarının yanı sıra, 24 kişilik yemek masası ve cam kenarında oturma köşesi olan bir de ‘ATA Salon’ bulunuyor. Müze özelliği taşıyan salon yalnızca devlet büyükleri ve bürokratlara açılıyor. Restoranı bir yılı aşkın süredir işleten Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’nun ortaklarından Murat Ağcabağ, ‘ATA Salon’u bugüne kadar sadece iki kez çok değerli isimlere açtıklarını söylüyor. Ağcabağ, ATA Salon’u restoranın saygı duruşu olarak tanımlıyor. 

KENT MERKEZİNDE GİZLİ BİR VAHA 

Merkez Restoran ve çevresinde yapılan düzenlemelerde doğal özelliğinin bozulmamasına özen gösteriliyor. Doğayla iç içe olan mekanda yenileme çalışmaları yapılırken, özellikle ağaçlara hiç dokunulmamış. İşletmeci Murat Ağcabağ, ses geçirmez yemek salonları, locaları ve çocuk oyun alanının bulunduğu restoranı “Kent merkezinde bir vaha” olarak nitelendiriyor. Hem içerde hem de dışarıda çocuk oyun alanın bulunduğunu söyleyen Ağcabağ, “Çocuklara su oyun parkı yapmayı planlıyoruz. Çocuk, ıslansa bile problem değil, fön makinesi gibi bir kurulanma alanı olacak kurulanıp çıkacak” diye konuştu.