26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Adı market kendi bakkal

Moda’da adı her ne kadar market olsa da mahalle bakkalı sıcaklığında bir dükkan... Kapıdaki çocuktan kasadaki görevliye herkes güleryüzlü ve canayakın... Kozyatağı’nda bir mağaza... Bebek temizlik malzemeleri, biberon, mama gibi bebeklere dair ne varsa bulmak mümkün. Üstelik her zaman bir üründe kampanya var.

TARIK SİPAHİ - [email protected] / KENTLERİN GİZLİ HALLERİ2 Şubat 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Adı market kendi bakkal

GECE MAMASI

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin acil kapısının karşısında. Bebek maması da satılıyor. Mekandan sorumlu Filiz Hanım işinde titiz, bilgili ve güleryüzlü. Bebek temizlik malzemeleri, alt silme bezi, biberon... Her zaman bir üründe kampanya var. Bebek arabalarının üzerini örten şeffaf yağmurluk ve rüzgarlık örtü 10 TL. Her yerde bulunmayan cam biberon mevcut. Tahılı biraz daha yoğun, bebeğin uykusunu bölmeyen gece maması da bulunuyor. Adı: Biberon. Tel: (0216) 369 95 55, Kozyatağı.

ŞADIRVAN PASAJI

Kadıköy’den Altıyol’a çıkarken solda Akbank. Onun yanından girip yukarı yürüdüğünüzde bir dört yol ağzı... Mini meydana bakan bir pasaj. Adı: Şadırvan Pasaj. İçeride Papatya adlı hediyelik eşyalar satan bir dükkan. Çok renkli bir mekan...

FERAH MEKAN

Belediyeden Ahmediye yönüne yürüdüğünüzde... Yunus Emre Hastanesi’nin karşısında bir mekan. Eskiden daha küçük, dört masalı bir balık lokantasıydı. Teyzeler hemen yandaki aynı adı taşıyan balıkçıdan getirdikleri balıkları pişiriyordu. Artık yan taraftaki balıkçı yok. Mekan tertemiz, ferah, aydınlık... Daha büyümüş, masaları da artmış durumda. Her zaman taze balıklar. Kapıdaki mönü yazısının bazı satırları şöyle: Hamsi 8 TL. Buzhane balığı yoktur. Adı: Koparan Balık Evi. Tel. (0216) 492 66 41, Üsküdar.

DUVAR TAKVİMİ

Her zaman kalabalık bir ortam. İskeleye yakın Kadıköy- Üsküdar dolmuş durağından Haydarpaşa yönüne doğru biraz ilerde sağda... Dört masalı bahçesi, geniş iç salonu ve ayrıca üst katı da hizmette. Lezzetli çaylar var. Satın da alabilirsiniz. Girişte sağda naylon torba içinde ücretsiz dağıtılan 2013 duvar takvimi... 2 Şubat cumartesi 2013 takvim yaprağındaki son satırlar şöyle: Japonya zelzelesi (200 bin ölü / 1703)-Fırtına. Türk Eczacılar Birliği kuruluşu (1956) Adı: Çaykur Çay Evi. Tel: (0216) 414 23 53, Kadıköy.

TAZE BÖREK

Sahilde, meydanda... Çayı çok güzel. Karşısında sabahları saat 09.00 civarında station vagon otomobille gelen bir börekçi. Çınarcık böreği satıyor. Taze ev yapımı. Gül böreği şeklinde büyük ve tanesi 2.25 TL. Limana bakıyor. Çok büyük bir yer, 150 civarında masa var. Birçok çınar ağacı... İçeride elektrikli soba mevcut. Adı: Kaktüs Kahvesi. Tel: (226) 245 53 31 Çınarcık, Yalova.

BAKKAL HAVASI

Moda’da bir bakkal var. Adı her ne kadar Umut ‘Market’ de olsa, artık soyu tükenen ya da tüketilen bakkallar sıcaklığında. Sahiplerinin içtenliği dükkanının her köşesine sinmiş sanki. Süpermarketlerin insan sıcaklığından yoksun ortamından sonra kapıdaki çocuktan kasadaki görevliye, manav bölümündeki dost yüzün sebze, meyve seçerken sizi yönlendirmesi ya da hava sıcaksa “Bir soda ikram edeyim mi size?” demesine kadar. Öyle bir hava estiriyorlar ki ekmek teknelerinde, “Ya gelirken de elim boş geldim bu insanlara ayıp oldu” duygusuna kapılıyor insan bir yakının evine konuk olmuşçasına. Adı: Umut Market. Tel: (0216) 336 45 75, Moda.

GÜVERCİN ADRESLERİ

1. İskele meydanında... Güvercinler yerde olmadıkları zaman iskele binasının damında dinleniyorlar. Kanlıca

2. Şenol Güneş Parkı’nın girişinde. Havuzlu, fıskiyeli bir ortam.Fatih.

3. Caminin yanında... Bol merdivenli... Abide-i Hürriyet ve Büyükdere Caddesi arasında. Şişli.

4. Talimhane’den aşağıya doğru Dolapdere’nin bitimindeki ışıkların civarında, caddenin kıyısında. Dolapdere.

5. Kuyubaşı Parkı. Güvercinler sık sık ‘anne ve çocukları’ heykelinin başına konuyorlar. Göztepe.

6. Moda İlköğretim Okulu’nun karşısında. Tramvay yolu kenarı. Beş yol ağzında, bol manolya ağaçlı ortadaki park. Bahariye.

7. Cami ile otobüs durağı arasındaki park. Çocuk parkı kısmı arkadaki pasajın girişine yakın. Yeniköy.

8. Barbaros Heykeli’nin bulunduğu meydan. Kaykaycıların olmadığı zamanlarda, demir döküm toplarının civarında. Beşiktaş.

9. Tren istasyonun yanında. Havuzlu park. Güvercinlerin su içme imkanı var. Özgürlük Meydanı. Bakırköy.

10. Dört minareli merkezdeki caminin tam karşısındaki parkta. Güvercin yemi satan teyzenin civarında. Maltepe.

HAYAT BİLGİSİ

EDEBİYAT Kitap: Zorba. Yazar: Kazancakis. Sayfa 316: Çiçek açmış, dikenli bir kekik dalını parmaklarımın arasında ufalayıp duruyordum.

KÖPRÜ Otomobillerin de geçtiği tren yolunu aşan bir köprü. Levhası şöyle: Drama Köprüsü. Maltepe.

MÜZİK Bugünlerde sessiz okul bahçelerinin önünden geçerken dinlemek için Franz Schubert’ten Impromptu opus 90 No. 2.

ATLET Her cuma, pazarın kurulduğu caddenin girişinde. Garanti Bankası’nın karşısında, sol tarafta bir dükkan. Vitrinde bir yazı: Hileli atlet gelmiştir. Adı: Dizem Mayo Çamaşır. Üsküdar.

GÜL Bir parça pamuk yardımıyla yüzünüzü gülsuyuyla temizleyebilirsiniz. Gülsuyunun aynı zamanda cildi sıkılaştırıcı özelliği vardır.