26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Akreple yelkovan arasına takılan bir ömür

Öyle bir adam düşünün ki, her sabah işine ıslık çalarak değil şarkı söyleyerek gidiyor, mesleğini tutkuyla yapıyor, anı yakalarken, zamanı durduruyor.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Akreple yelkovan arasına takılan bir ömür

Ali Rıza Balcı, 42 yıldır, İstanbul Kapalıçarşı’daki küçücük dükkanında geçmişin tik tak’ları arasında ilk sahibinin yasını tutan antika saatleri hayata döndürüyor. Dile kolay Balcı’nın elinde 300 yaşından büyük binlerce saatler var. Bazısı kırık, bazısı yüzlerce yıldır çalışmıyor. Uygun malzeme bulunmadığından saatlerin tamirini sadece hünerli elleriyle yapıyor. Sanatçı, hem okullu hem de alaylı bir isim. Tarih eğitimi alırken bir saat tamircisinde çalışan Balcı, kısa sürede işin ustası olduğunu anlatıyor. 

PADİŞAH SAATLERİNİ TAMİR ETTİ

Bugün ünü Türkiye sınırlarını aşan ustanın müşterilerinin büyük bölümü Avrupalı antika tutkunları oluşturuyor. Balcı, “Beş Osmanlı padişahına ait saat tamir ettim. Ayrıca Avrupa kraliyet ailelerinin aile yadigarları ve koleksiyonları da elimden geçti” diyor. 

ZAMANLA YARIŞAN KAYBEDER

Antika saat tamirini sabır işi olarak tanımlayan Balcı, şöyle devam ediyor: Sabırsız, öfkeli kişi geçmişin ritmiyle uyumlu çalışamaz. Bu saatlerin bir hikayesi var. Mana aramayan dijital saat tamir etsin.