26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Alışveriş çılgınlığı tamamen duyusal

Psikolojiye etkisi araştırmalarla da kanıtlanan müziğin iyileştirici gücünü ilk Osmanlı fark etti. Sultan II. Bayezit, Edirne’de inşa ettirdiği külliyenin darüşşifa (akıl hastanesi) bölümünde hastaları müzikle tedavi ettiriyordu.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Alışveriş çılgınlığı tamamen duyusal

Müziğin pozitif etkisi günümüzde sağlık alanıyla sınırlı kalmayıp pazarlama tekniği olarak da kendisini gösteriyor. Mağaza içi müzik yayıncılığında hizmet veren RTP Medya Genel Müdürü Musab Aslan, araştırmaların tüketicilerin davranışlarının duydukları müzikle doğru orantılı olarak değiştiğini söylüyor. Mağaza, restoran veya markette ortamın atmosferini cazip kılan görsel şölenin yanı sıra müzik ve koku gibi uyarıcılarla da karşılaşıldığını belirten Aslan, tüketicinin duyuları, algıları ve satın alma kararlarının hedef alındığını, farkında olmadan zihninde marka imajı oluşturulduğunu dile getiriyor. Aslan, duyusal pazarlama yönteminin, bir ürünün kimliğini güçlendirmenin yanı sıra kişinin hisleri ile oynayarak satın alma davranışıyla bağ kurduğuna dikkati çekiyor. 

MÜZİĞİNİ KENDİN SEÇ

Musab Aslan, bu yıl oluşturdukları bir sistemle, tüketicilere alışveriş sırasında kendi istedikleri müziği dinleme imkânı getireceklerini söyledi. ‘Sen nerede müzik orada’ sloganı ile geliştirilen ‘Shadow Sound’ adlı projede, tüketici içinde bulunduğu AVM, mağaza, market vb. alanlarda çalınan müzik listelerini telefonlarına indirecekleri bir uygulama ile takip edebilecek. Böylece sistemin telefonuna göndereceği bildirimle kurum içinde çalacak bir sonraki müzik parçasını kendisi seçebilecek. 

Musab Aslan yeni geliştirilen sistemin mağazadaki müşterilere kendi istediği müziği dinleme fırsatı sunduğunu açıkladı.