24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Arter mahalleliye komşu oldu

Eski yerinden taşınan Arter’in yeni binası Dolapdere’de açıldı. Bir mahallenin tam ortasına konumlandırılan bina, mahalleye komşu olmuş durumda. Öyle ki komşuluk görevini de yerine getirecek ve tüm bölge sakinlerine ücretsiz üyelik sağlayacak.

ALİ DEMİRTAŞ7 Eylül 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Arter mahalleliye komşu oldu

Vehbi Koç Vakfı’na bağlı bir kurum olarak 2010 yılında İstiklal Caddesi’nde açılan Arter, vakfın 50. kuruluş yıldönümünü kutladığı 2019 yılında, Dolapdere’deki yeni binasına taşındı. Arter’in, İngiliz mimarlık ofisi Grimshaw Architects imzasını taşıyan yeni binası, şehrin önemli kültür yapıları arasında yer almaya aday. Çünkü hem bina tasarımı hem de konumlandırıldığı yer itibariyle, farklı ve özgün özellikler taşıyor. Arter’in yeni binasının mimari projesi için sanatı keşfetmek, sanattan keyif almak, sanatla yakın ilişki kurabilmek üzere açıklık ve akışkanlık kavramlarından yola çıkılmış. Öyle ki binanın dışa dönük konumu, etrafıyla yani mahalleyle bağ kurması Arter’i sanatsal ve sosyal bir buluşma noktası yapmış durumda. Ayrıca bina duvarlarla çevrilmemiş. Onu çevresinden soyutlayacak her şeyin önüne geçilmiş. Böylelikle Arter konumlandırıldığı bölgenin bir parçası haline gelmiş. Bulunduğu mahalleye komşu gelen Arter bu durumu her açıdan ifade etmeye hazır. Öyle ki Arter, Dolapdere’de yaşayan ve çalışan bölge sakinleri için ücretsiz üyelik uygulayacak. 

MEKAN DIŞARISIYLA DİYALOG HALİNDE  

Ziyaretçilerine, şehirle olan bağlantılarını koparmaksızın farklı mekânsal ve sanatsal deneyimler sunan bina, keyifli vakit geçirmek için dinamik bir “mekânlar dizisi” gibi. Grimshaw Architects’ten Kirsten Lees, Arter’i şöyle tanımlıyor: “İzleyicinin bakış açısına göre sürekli değişkenlik gösterebilen, çok katmanlı, iç içe geçmiş, bir kamusal yapı. Müzenin zengin programı ise çeşitli sanat dalları arasında yeni sinerjilerin geliştirilmesi, çağdaş sanatla fiziksel ve entelektüel ilişkilendirmelerin yapılması için yeni bir odak noktası olacak.” Binanın içine odaklandığımızda ise mekânlar sergilerin önüne geçecek detaylar barındırmıyor. Tümüyle beyaz rengin hakim olduğu iç mekânda her an dışarıyı gösteren camlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca katlar arasındaki görünürlük de tek başınıza olmadığınzı size hatırlatıyor.

MEKÂNIN HER NOKTASINDA SANAT  

Herkes için erişilebilir bir kültür ve yaşam platformu olmayı hedefleyen Arter, sergiler, etkinlikler, öğrenme, film ve yayınlardan oluşan programıyla 13 Eylül Cuma günü kapılarını açıyor. Arter’in açılış programında toplam yedi sergi yer alıyor. Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Saat Kaç? başlıklı sergi, bellek, zaman ve mekân kavramları etrafında şekilleniyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’in yaptığı Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı koleksiyon grup sergisi, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor. Altan Gürman retrospektif sergisi, 1976 yılında hayatını kaybeden sanatçının tüm üretimini bir araya getiriyor. Ayşe Erkmen’in Arter’in açılış programında yer alan sergisi Beyazımtırak, sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi sanatçının 2010–2015 yılları arasında müze depolarında çektiği üç filmden oluşuyor. İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini bir araya getiriyor. Céleste Boursier-Mougenot’nun offroad, v.2 başlıklı yerleştirmesi, dışarıdaki rüzgârın hızı ve yönüyle etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyanodan oluşuyor. Arter 13 Eylül’den 2020’ye kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. 2020’den sonra ise 24 yaş altı herkes için ücretsiz kalmaya devam edecek. 

BİRÇOK SANAT DALINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK 

Arter’in sahne sanatları, klasik, çağdaş ve elektronik müzik, film, performans sanatı ve dijital sanatlar gibi pek çok disiplinin yenilikçi örnekleri ve nitelikli yorumlarına yer verecek Etkinlik Programı kapsamında ilk dört ay içinde Arter’de yer alacak sanatçılar arasında Aydın Esen, Portrait and a Dream, Elif Çağlar Quartet, Can Çakmur, In Hoodies, Emin Fındıkoğlu Beşlisi ile Tolgahan Çoğulu ve Sinan Ayyıldız Duo bulunuyor. Meggy Rustamova, Noé Soulier, Gizem Karakaş ve Etem Şahin, Kate McIntosh ise özgün performanslarıyla Arter’in programına dâhil olacaklar. 22 Ekim’de Jonas Mekas Retrospektifi’yle başlayacak Film Programı, bir hafta boyunca sanatçının neredeyse tüm üretimini izleyicilerle buluşturacak. Jonas Mekas toplu gösteriminin ardından Arter’in koleksiyon sergilerine paralel olarak hazırlanan bir içerikle devam edecek olan Film Programı, Agnes Varda, Chantal Akerman, Alain Resnais, Chris Marker, Laurie Anderson, Apichatpong Weerasethakul gibi yönetmen ve sanatçıların filmlerinden örnekleri bir araya getirecek. 

Öğrenme Programı kapsamında kamuya açık olarak düzenlenecek konuşmalar, atölye çalışmaları, seminerler ve sergi turlarıyla beraber, Gençlik Konseyi ve Arter Araştırma Programı adıyla iki uzun soluklu program hayata geçirilecek. İçinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunacak olan program, herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlıyor. Arter, sergi programı etrafındaki tartışmaları beslemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan yayınlar sunmayı da sürdürecek. Yeni binadaki yayın programı, sanatçılara ve sergilere odaklı yayınların yanında Arter Koleksiyonu’na odaklanan Arter Yakın Plan ve Arter Arka Plan başlıklı iki yeni kitap dizisiyle başlıyor.