26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Balkonda meyve sebze bahçesi

Limondan patlıcana, çilekten domatese, taze, lezzetli en önemlisi de organik meyve sebzelere özlem duyan metropol insanı balkonlarını seraya dönüştürüyor. Rengarenk ve doğal dünyaya adım atmak isteyenlerin evdeki hobi bahçeleri için yapılması gerekenleri uzmanlar anlatıyor.

12 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Balkonda meyve sebze bahçesi

Eli toprağa değsin, dalından kopardığı meyve ve sebzeleri sofrasında yer açmak isteyenler balkonda bahçelerini kurdu. Son dönemin en keyifli hobilerinden biri balkon bahçeciliği. Yemek.com, bu rüzgara kapılmak isteyenlere yol gösterecek ipuçlarını ve önerilerini derledi.

İlk bilmeniz gereken: Saksı ve toprak seçimi

İlk adım, doğru saksı ve doğru toprağı seçmek. En az 40 santimetre genişliğinde bir saksı almaya, saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına ve saksının konulabileceği yüksek bir yer olmasına özen göstermek gerekiyor. Saksının plastik olması hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutması sayesinde bahçecilerin işini kolaylaştırır. Toprak seçerken de, poşetlenerek satılan ve sebze yetiştirmeye uygun özel topraklardan tercih etmek gerekir.

Domatesler salkım salkım

Domatesin içindeki çekirdekleri nemli bir bezde bir gün kadar bekletin. Aldığınız toprağı saksıya koyun, üzerine organik bir toprak türü olan torf ekleyin ve çekirdekleri serpiştirin. Yeniden torf ekleyin ve sulayın. Çimlendikten sonra saksıya her gün düzenli olarak su verin ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan alanda domateslerinizin yetişmesini bekleyin. 

Şıkır şıkır biberler

Biber tohumlarını da tıpkı domates çekirdekleri gibi toprağa ekebilirsiniz. Daha hızlı bir çimlenme yakalamak istiyorsanız ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık hatta sıcak olmasına da özen gösterin. Çimlenme sonrasında ise kesinlikle güneşin doğrudan etkisi altında olmayan bir yerde tutmalısınız.

Saksıda süslü çilekler

Tohum ya da fide olarak bulabileceğimiz çilekleri saksılara tıpkı diğer ekimlerdeki gibi ekin. Toprağın sürekli nemli olmasına, ancak çürümemesi için altında fazla su birikmemesine dikkat edin. Güneşini de esirgemeyince misler gibi çilekleriniz dallardan sarkmaya, kıpkırmızı olmaya başlayacak.

Mutfağın Baş Tacı soğan ve sarımsak 

Taze sarımsak ve soğanları alıp filizlendirerek ya da doğrudan filizlenmiş hallerini kullanarak bu lezzetleri evde yetiştirebilirsiniz. Toprağa ektikten sonra suyunu eksik etmemeyi ve güneş gören ama çok da sıcak olmayan ortamlarda tutmanız gerektiğini unutmayın, yeter.

Kütür kütür salatalık

Çeşit çeşit salatalıklar evde kök salmaya başlayınca, ister turşu yapın ister kütür kütür yiyin, seçim sizin. Tohumlarını toprağa koyduktan sonra üzerlerini eşit olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile kapatın. Sulamasını yağmurlama şeklinde yapın. 

Saksıda karpuz bile olur

Yazın evin her köşesinden fırlayan karpuz çekirdeklerini toprakla buluşturun. Karpuzun bol su istediğini unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ettiğinizde, karpuzlarınız büyüyüp serpilecektir. Fakat sonuçta saksıda olduğu için dışarıdan aldıklarınız kadar kocaman olmasını da beklemeyin. Yine de leziz ve yaza yaraşacak tazelikte!

Yemeye kıyamayacağınız limonlar

Hiçbir limon evde kendi yetiştirdiğiniz gibi olmaz. Limon çekirdeklerini çıkarıp nemli pamukta tıpkı çocukluğumuzda fasulyelere yaptığımız gibi filizlendirin. Ardından filizlenen limon çekirdeklerini saksıya taşıyın. Saksının yerini çok değiştirmeyip suyunu da toprak hep nemli kalacak şekilde vermeyi unutmayın.

Patlıcanlar balkondan

Patlıcan tohumlarını alıp toprağa ektikten sonra 10 gün kadar oda sıcaklığında bekletin. Çimlendiğini gördükten sonra saksıyı daha aydınlık ve serin bir yere taşıyın. Arada toprağını havalandırın ve suyunu düzenli olarak verin. Patlıcanlarınız yakın zamanda yemek olmaya hazır hale gelecektir.