26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çabasız şıklık olu mu?

Yeni neslin hamurundan mıdır bilinmez moda her geçen gün ‘daha rahat’ olana doğru yön alıyor. 2018’in trendi normcore denilen ‘çabasız şık’ kombinler bunun kanıtı. “Stil sahibi olabilmek önemli” diyen Renk ve Stil Danışmanı Canan Yolaç’la hem normcore akımını hem de şık olmanın sırlarını konuştuk.

BÜŞRA UĞRAŞ13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çabasız şıklık olu mu?

Gardıroplar için kış detoksu, 2018 trendleri, renklerin gücü, doğru proporsiyon, cilt tonuna uygun kıyafet seçimi… Moda ve stil denince aklınıza ne gelirse hepsini Renk ve Stil Danışmanı Canan Yolaç’a sorduk. O da bize anlattı. Yolaç “Trendler geçicidir, baki kalan stildir” diyor… 

- Stil sahibi olmak modayı takip etmeyi mi gerektirir?

Trend olan en iyisidir düşüncesinden sıyrılarak, beden tipi ve cilt alt tonumuza göre hareket etmeliyiz. Stil sahibi olmak, modadan kopmadan da özgün olmayı başarabilmekte saklı. Moda bize çok şey öneriyor fakat biz proporsiyonumuza uygun olanları seçip kullanmalıyız. Moda her an değişiyor fakat stil değişmez.  

- Ne gibi hatalar yapılıyor?

İşe vücut ölçülerimizi tanıyarak başlamalıyız. Eğer vücudunuzu iyi tanımadan stil oluşturmaya başlarsanız, hata zincirleri de birbirlerini izler. Türk kadınlarının en sık yaptığı yanlış, beden tipini dikkate almadan kıyafet seçimi yapmak. Örneğin çok dar pantolonlar sizi kilolu gösterebilir. Düşük belli pantolonları, göbek bölgesi geniş olanlar kullanmamalı. Cilt alt tonu belirlenmeden yapılan renk seçimleri basit bir siluet meydana getirir. Aksesuar, çanta ve ayakkabı seçiminde de çok dikkatli olunmalı. Ayrıca pahalı olan güzeldir ve bana yakışır algısı da çok yaygın. Özellikle son dönemde markalar bir koleksiyonu fazla adette üretmeye başladı bu da bir aynılık oluşturdu. Artık sokaktaki hemen hemen herkes aynı görünüyor. 

- Ayakkabı, çanta ve aksesuar seçerken dikkatli olun diyorsunuz...

Kombinlerinizin vazgeçilmez parçası olan aksesuarlar, vücut tipinizden hatlarınıza, boy uzunluğunuzdan tercih ettiğiniz kıyafetlerin rengine kadar her şeyi etkiliyor. Şık bir saat, dikkat çekici bir çanta, zarif küpeler ya da bileklikler kombini tamamlayacak en önemli detaylardan. Görüntü karmaşası oluşturmamak adına kullanılan aksesuarların da kendi içinde tutarlı olmasına dikkat edilmeli. Gözlük tercihinde dikkate alınması gereken en önemli unsur ise yüz şekli ve oranı. Kişi öncelikle nasıl bir görüntü yakalamak istediğine karar vermeli.

- Bir de proporsiyon konusu var. Birkaç örnek alabilir miyiz?

Sürekli değişen moda endüstrisinde proporsiyonunuza ve cilt alt tonunuza uygun kıyafet seçimleri yapmak hataların önüne geçer. Gardırobumuzun kalabalık olması zengin olduğu anlamına gelmez. Her sezon başında gardırop düzenlenmeli. Doğru parçalar her dönem kullanılabilir. Dikkati vücudun sorunlu bölgeleri yerine kişinin ortaya çıkarmak istediği yere çekmeliyiz. Alt bedende kilo problemine sahip olan insanlar, dikkatleri üst bedene çekecek kombinler oluşturmalı.  

- Kendimiz cilt alt tonumuzu belirleyemez miyiz?

Mutlaka cilt alt tonunuzu belirlemek için özel renk analizi yapılmalı. Sıcak, soğuk olarak iki kategoride değerlendiriyoruz. Cilt altı tonumuza göre, kıyafet, saç ve makyaj renklerimizi belirliyoruz.

“Pahalı olan güzeldir algısı çok yaygın. Markalar benzer şeyler üretiyor. Marka takıntısı olan herkes birbirine benziyor.”

DOĞRU RENGİ SEÇMEK ÖNEMLİ

- Kıyafetlerimizdeki renkler mesaj verir mi?

Tercih ettiğimiz giysiler sadece bizi örten ve koruyan kumaşlar değil, karakterimizi yansıtan, zevklerimizi ortaya koyan bir ifade biçimi. Renkler mesaj vermesi için giyilmez fakat psikolojik olarak insanlarda algı oluşturur. Kıyafetlerimizde bulunan kırmızı renk bazen otoriteyi vurgular bazen ise aşkı ve sevgiliyi. İşimizdeki başarımız, yetilerimiz ise kullandığımızdan renklerden daha önemli. Renkler, kültürden kültüre de değişiklik gösterebilir. 

- İkna yeteneğine katkısı olur mu peki?

Aslında birer tamamlayıcı görevi görürler. Örneğin baştan aşağı kırmızı giyseniz bile otoriter bir yapıda değilseniz bu renk otoritenizi artırmaz. İkna konusunda renklerin sizi desteklemesini istiyorsanız sadece renklere takılıp kalmamalısınız. Kendi yeteneklerinizi artırmalı, onlardan sadece destek almalısınız. Neyi nerede giydiğiniz ve kullandığınız yani stiliniz renklerden daha önemli. Doğru parçaları bir araya getirerek karşınızdakini ikna etme konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

ABARTISIZ GÖRÜNÜM YENİ TREND

- 2018 kreasyonları insanların beğenisine sunulmaya başlandı. Neler olacak?

Bu sezon kot ceket, kot pantolon ve kot gömlekler çok ön plana çıkıyor. Özellikle de feminenliği gösteren, bele vurgu yapan kemerli elbiseler ve paltolar trend. Volümlü ve sahte kürkten oluşan kol detayları sezonun favorileri arasında. Her kış sezonunda kendini gösteren kadife kumaş yine popülerliğini koruyor. Trendin değişken ve çabuk tüketilen olduğunu fakat oluşturduğunuz stilin her zaman güncelliğini koruduğunu unutmamalısınız.

- Bu kış gardıropları nasıl yenilemeliyiz?

Size yakışan renk ve modelleri belirleyerek kışı şık geçirebilirsiniz. Bol kesimli kazaklar sizi rahat gösterirken sıcak tutacaktır. Son yıllarda birçok dünya yıldızının günlük yaşamında uyguladığı normcore, yani çabasız şıklık, kadınların adeta imdadına yetişti. Spor ve sade kombinlerinizle şık olabilmenin mümkün olduğunu gösteren bu akım, her mevsim rahatlıkla uygulanabiliyor. Amaç abartıdan uzak durmak olduğu için sade kıyafetlerinizde siyah, beyaz, gri renkler başta olmak üzere neon renkler de ağırlıklı olarak kullanılıyor. Kış ayında, sade bir kazak ve üzerine de minimal bir palto kullanılabilir. Ayakkabı konusunda tercihiniz tabii ki spor ayakkabı olmalıdır. 

İŞ HAYATININ KURTARICI KOMBİNİ: SİYAH-BEYAZ

- Çalışan kadınlara tavsiyeniz var mı?

İşimizin ne olduğu ya da iş yerindeki konumumuz kıyafetlerimizi haliyle etkiliyor. Günün büyük bir bölümünün geçirildiği iş yerlerinde hem şık hem de rahat parçalar seçmelisiniz. İlk olarak gardırobunuzu iş yerinde giyebileceğiniz şekilde düzenleyin. Özellikle yeni aldığınız kıyafetleri ya da aksesuarların konforundan emin olun. Siyah ve beyaz kombinler her zaman kurtarıcınız olacaktır. Gün boyu topuklu ayakkabıları kullanıyorsanız, ayaklarınızı dinlendirmek için iş yerinizde ayağınıza uygun formda düz ayakkabılar bulundurun. Klasik parçaların genelde kullanıldığı iş yerlerinde minimalist takılarla kombinlerinize hareketlik kazandırabilirsiniz.