26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Engellilerin önündeki engeller kaldırılmalı

Engellilik Çalışmaları Güz Okulu’nun engellilerin her alanda hayatını kolaylaştıracak çalışmaların arttırılmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yılmaz, “Engelli haklarının insan hakları olduğu kabul edilmeli, engelli kişiler önündeki engeller kaldırılmalı ve engelli kişilerin hem kendilerini doğrudan ilgilendiren her konuda hem de genel ülke siyasetinde söz sahibi olabilmeliler” diyor.

25 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Engellilerin önündeki engeller kaldırılmalı

Engelliler için hayat çok da kolay değil. Günlük yaşantılarında birçok sorun ile karşılaşabiliyorlar. Onların yaşamlarını daha kolay hale getirmek ve sosyal hayatta aslında bir farkları olmadığını anlatmak gerekir. Bu konuda yürüttüğü çalışmalarla Yüksek Öğretim Kurulu tarafından bu yıl “Engelsiz Üniversite” ödülüne layık görülen Boğaziçi Üniversitesi yeni bir proje ile engelliler için çalışmalarını sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Raoul Wallenberg Enstitüsü ortaklığında ilk kez yapılacak olan Engellilik Çalışmaları Güz Okulu, 20-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Eğitimler, sosyal bilimlerde engellilik çalışmaları alanında araştırma yürüten ya da yürütmeyi planlayan lisansüstü öğrencilerinin bu alandaki yetkinliklerini artırmalarını ve bu alanda çalışan akademisyen adaylarının tanışıp bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak sağlayacak. 

Güz okulunun engellilikle ilgili hangi çalışmaları amaçlandığını ve nasıl bir eğitim verileceğini projenin koordinatörü Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yılmaz ile konuştuk.

HER ALANDA YAŞAMLARINI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ

Engellilik çalışmalarının hukuk, eğitim bilimleri, sosyal politika, siyaset bilimi, sosyoloji, mimarlık ve tıp gibi farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını gerektiren bir alan olduğuna değinen Yılmaz, bu 3 günlük eğitim sürecinin alanda çalışacaklar için önemli bir başlangıç olacağını vurguluyor. Güz okulunun temelde akademik nitelikli bir program olduğuna değinen Sosyal Politika Forumu Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yılmaz programa ilişkin şunları söylüyor: Üniversite olarak engellilikle alakalı bu tür akademik çabalara destek sunmaya çalışıyoruz. Programa kabul edilen katılımcılarımız örneğin; rehabilitasyon hizmetlerini, kentsel dönüşüm uygulamalarını ve sosyal bakım politikalarını engelli hakları açısından inceleyecek, engelli hakları kuruluşlarının etkisini, engelli kadın istihdamının kısıtlı kalmasının nedenlerini ve vergi sisteminde engellilerin yerini irdeleyecek araştırmalar yürütecek. 

SİYASETTE DE SÖZ SAHİBİ OLMALILAR

Engellilerin hayatını kolaylaştırmada bizlere rehberlik edecek üç fikirden söz eden Yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor: Birincisi, engelli haklarının insan hakları olduğunun kabul edilmesi. Engeli olmayan bir kişinin hangi hakları varsa, engelli bir kişinin de bu hakları vardır. İkinci fikir, hakların kullanımına ilişkin. Engelli kişilerin önünde toplumun geri kalanının maruz kalmadığı hangi engeller varsa bunların kaldırılması gerekir. Üçüncüsü ise engelli hakları hareketinin altını çizdiği “biz olmadan bizim için asla” ilkesi. Engelli kişilerin hem kendilerini doğrudan ilgilendiren her konuda hem de genel ülke siyasetinde söz sahibi olmaları gerekir. Ülkemizin de kabul ettiği Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi tüm bu ilkelere hukuki bir temel kazandırmış. 

Birleşmiş Milletler’in Türkiye dahil tüm üye ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmasını beklediği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde engellilerle alakalı önemli politika hedeflerinin konulduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu hedefler arasında; engellilerin eğitime eşit erişimlerinin sağlanması, engellilerin insan onuruna yakışır işlerde istihdam edilmesi, engellilerin siyasi karar alma mekanizmalarına dahil edilmesi ve kentlerin herkes için erişilebilir hale getirilmesi yer alıyor” diyor ve ekliyor: Güz Okulu’nun bu ilkelerin hayata geçirilmesine bu alandaki araştırmaların niteliğinin artırılması ve yaygınlaşmasını destekleyerek katkı vereceğini umuyorum. 

FARKLI ALANLARDA 3 GÜN EĞİTİM 

Güz Okulu’nda; engellilik kuramları ve modelleri, insan hakları yaklaşımı ve Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, kamu politikaları açısından engellilik, biyopsikososyal yaklaşım ve işlevsellik, yetiyitimi ve sağlığın uluslararası sınıflandırılması, engelliliğe kimlik yaklaşımı ve evrensel tasarım yaklaşımı temaları üzerinden oturumlar yapılacak. Eğitimin son gününde ise katılımcılar araştırma önerilerini sunacaklar. 

Programa; Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Dikmen Bezmez, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı’ndan Dr. Engin Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Göksenin İnalhan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İdil Işıl Gül, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Resa Aydın ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Volkan Yılmaz eğitimci olarak katılacak.