26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Estetikte istekler doğal ötesi

Teknoloji çağının estetik ve güzellik dayatmalarından çoğumuz payımıza düşeni alıyoruz. Basın ve sosyal medyanın empoze ettiği güzellik algısı tek tip insanlar dönemini başlattı. Sokaklarda aynı kardeş gibi birbirlerine benzeyen insanlar görüyoruz. Elmacık kemikleri çıkık, burnu kalkık, ön dişleri iri, dudaklarıdolgulu, sıfır beden kadınlar ve saç kesimi, kaş şekli ve beden yapıları aynı erkekler. Medyanın güzel olarak dayattığı portreye uyma derdinde herkes. Geçen hafta genç bir oyuncunun kör olmak pahasına lazerle göz rengini maviye döndürdüğünü okuduk. Sıfır beden olmak için aneroksiya olan da var belini inceltmek için kaburgasını kestiren de. Estetik için planlar ise sonbaharda start alıyor. Estetik ve Saç Ekim Merkezi’nde burun ve göğüs estetiğinden ultrasonik liposuction’a pek çok cerrahi ve medikal güzellik yöntemlerini uygulayan Op. Dr. Gülay Boztosun’un kapısını çaldık.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 21 Ekim 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Estetikte istekler doğal ötesi

- Estetik yaptıran herkes birbirine benzer hale geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Sosyal medya ve selfielerin bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Operasyon öyle tabi durmalı ki kimse hastanın güzellik için bıçak altına yattığını anlamamalı. Ama pratikte öyle olmuyor ne yazık ki. Kemerli burnu olan biri Nicole Kidman’ınki gibi küçük ve ucu kalkmış burun istiyor. Bir yandan da operasyonu gizleyip çevresine “Burnumdan et aldırdım” diyor.Burun yüzün merkezinde.Yapılan işlem her halükarda anlaşılır. Hastalarımla operasyon öncesi en az iki kez görüş, isteklerini dinler, anatomiye en uygun biçimler, operasyonun öncesi ve sonrası hakkında detaylı bir bilgiler veririm. Ütopik beklenti içinde olanları ikna edemiyorsam hastayıkabul etmem.

DOĞAL ESTETİK YANLIŞ ANLAŞILIYOR

- Doğal estetik nedir?

Kişinin yüz ve vücut şekline en uygun estetik uygulamalarıdır. Doğal değil de küçük rötuş ya da doğala yakın estetik demek daha doğru olur. Doğal sözcüğünü öğrenemedik bir türlü. Hastalar, “Doğal görünen silikon istiyorum” diyor ama kendi vücut ölçülerine göre en az iki beden büyük silikonlu insanları beğeniyor. Hayaller doğal ötesi ama yine de inatla “Doğal olsun” diyebiliyor. 

GÜZELLİK TEKNOLOJİSİ OLUŞTU

- Bir de son yıllarda neştersiz güzellik denilen medikal estetik girdi hayatımıza. Cilt gerdirmeden, sarkmış kollara ve basen, bacak gibi neredeyse tüm vücuda uygulanıyor. Medikal estetik, cerrahinin başarısına yetişebildi mi? 

Teknoloji çağındayız. Tıp ve estetik de bu gelişmelerden nasibini fazlasıyla alıyor. Medikal estetiğin başarısından söz edebilmek için hekimin ya da kliniğin kullandığı cihazları bilmek lazım. Bu alan sürekli yenileniyor. Başarılı bir hekim ve son teknoloji cihazlarla geçmişte neşterle yapılan pek çok işlem acısız, kansız  uygulanıyor, oldukça etkili sonuçlar veriyor. Örneğin HIFU yöntemi yanak ve gıdığı geriyor. Fraksiyonel-CO2 lazer tekniği sarkmış göz kapaklarını topluyor. Çatlaklar, sarkmış karın, kol ve yüz  altın iğneli cihazla tedavi ediliyor. Enerjik görümüne kavuşan hastanın cilt bakımı da yapıldığında merkezden en az 10 yaş gençleşmiş çıkıyor. 

uBir de botoks ve dolgu konusu var. Son dönemde etkisinin daha az sürdüğü söyleniyor? 

Tamamen doktorun becerisi ve ürünün kalitesine bağlı. Botoksun ortalama kalıcılık süresi altı aydır. Hastalar düzenli yaptırırlarsa süreç uzar. Dolguda ise süre yapılan bölgeye göre değişir. Örneğin dudak dolgusunda altı ayın sunucunda bariz bir azalma görülür. O nedenle ilk dudak dolgusunda kısa etkili ürünlerle başlayıp sonradan kalıcılık süresi uzun olana geçmeyi tercih ediyorum. Her yaştan kişinin ortak sorunu olan gözaltı halkaları, morluklar ve çökük ifadeler bir uygulamayla yok oluyor. Yanak, çene, kaş altı dolguları ise bir yıldan dört yıla kadar kalabiliyor. Bu dolgu uygulamaları daha uzun sürelidir ve daha statik bölgelerdir.

- Estetik uygulamalar magazinel isimlerle hayatımıza girdi. Bugün ise 18 yaşında estetik müdahale yaptıranları biliyoruz. Estetik için nasıl bir prosedür işletiyorsunuz? 

18 yaş sembolik. Bazen erkeklerde gelişim devam edebiliyor ama önemli olan kemik yaşı ve şikayetin hayatı tehdit eden boyutu olup olmaması… En önemlisi psikolojik boyutu. Bu durumlarda 18 yaşı beklemeye gerek yok. Probleme ve doktor deneyimine göre hastayı yönlendiriyor. Çocuk cerrahisi gibi bir cerrahi dalı var, bebeklikten itibaren estetik cerrahi yapıyor.

ERKEKLER KADINLAR GİBİ GİZLEMİYOR

- Güzelliğe kadınlar daha düşkün ancak günümüzde erkekler de estetiğe yoğun ilgi gösteriyor. Erkekler en çok hangi uygulamaları talep ediyorlar? 

Saç ekimi, karın kası, botoks, dolgu fiks zaten. Jinekomasti (erkeklerde göğüs küçültme ameliyatı) talepleri de oluyor. Üst gelir grubundan yönetici erkekler bu operasyonu sık yaptırıyor. Erkekler estetik operasyonlarını kadınlar gibi gizlemiyor. 

- Sonuç itibariyle vücut üzerinde düzeltmeler yapıyorsunuz. Kendinizi mimar gibi hissettiğiniz oluyor mu? 

Mimaride olduğu gibi sanat ile ilgili bütün bölümlerde bakan göz önemlidir, yani vizyon ince bir çizgidir… O zaman estetiği oluşturursunuz. 

Bir tarafta sosyal medyanın selfieleri ve magazinel isimlerle pompalanan yeni güzellik algısı, diğer tarafta hayaller ve bu düşlerin mimarı doktorlar var. Kimi ‘herkes birbirine benzedi’ diye karşı çıkıyor kimi ise birine benzemek için neşter altına yatmayı göze alıyor. Estetik için sonbaharın gelmesini iple çekenler, Op. Dr. Gülay Boztosun’un uyarılarını dikkate alın.