26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Fazla alınan her bir kilo bin hastalığın nedeni

Sigaradan sonra ölümcül hastalıkların gelişmesinde ikinci sıraya yerleşen obeziteye karşı acil harekete geçmek gerekiyor. Bilimsel araştırmalar fazladan alınan her kiloda gelişebilecek sağlık sorunlarını ortaya koyuyor. Bu hastalıkların gelişmesine engel olmak ve tedavi etme konusunda ise yapılacak en doğru hamlenin kilo vermek olduğu vurgulanıyor.

MURAT TOPOĞLU25 Şubat 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Fazla alınan her bir kilo bin hastalığın nedeni

Tansiyonun yükselmesinin yüzde 26 oranında kilo ile büyük alakası vardır. Fazla kilo alırsanız, kalbiniz katrilyonlarca yağ hücresine daha fazla oksijen ve şeker   göndermek için daha fazla ve kuvvetli bir şekilde çalışacaktır. Atardamarlar da buraya daha fazla kan gönderebilmek için yeni dallara ayrılacaktır.  Dolayısıyla tansiyon yükselecektir. Çoğu hipertansiyon kilo verilince normale iner.

1. Enfarktüs: Kalp ve damar hastalıkları yüzde 70 oranında şişmanlıktan oluşur. Kolesterol kalp damarlarını tıkayarak kan akışına engel olur. Ağır vakalarda kalbin durması ve ani ölüm kaçınılmazdır.

2. Damarların tıkanması:  Yine kolesterol ve diğer yağ oranlarının kanda artmasıyla vücudun herhangi bir yerinde atardamarı tıkaması veya az kan gidecek şekilde daraltması sonucu damarın altında kalan hücrelerin yeterli beslenemeyerek ölmesine neden olur. 

3. Varis ve Tromboemboli:  Toplardamarların  içinde kanın geri gitmesini önleyen küçük kapaklar şişmanlıkta bozulmaya başlar. Bu da varis adını verdiğimiz hastalığa neden olur. Tromboemboli ; toplardamarlarda kolesterol seviyesinin artmasına bağlı buralarda birikerek damarı tıkayan bir durumdur.

4. Osteoartroz:  Vücut iskelet-kas sistemi de belirli bir kiloya göre hareket ederler. Eğer kilonuz fazla olursa kemikler arasında bulunan kıkırdaklar daha fazla basınç altında kalırlar. Kireçlenme oluşmaya başlar. Şiddetli ağrılara neden olur. Kireçlenme vücudun her ekleminde olabilir. Her bir kilo fazlamız diz kapaklarına binen 20 kg  gibi algılanır. Yinene her 1 kg fazlamız yüzde 10 oranında kireçlenmeyi artırır.

5. Kanserler: Fazla kilo, erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme ve üreme organlarında kanser olma riskini artırır. Göğüs ve kolon kanserlerinin 42’sinin şişmanlarda görüldüğünü söyleyebiliriz. Şişmanlık aynı zamanda böbrek kanserler için de risktir.

6. Şeker hastalığı: Tip II Diabetes Mellitus’un yüzde 80 nedeni şişmanlıktır.

7. Safra Kesesi Hastalıkları: Özellikle halk arasında çamur veya taş adını verdiğimiz durumların oluşmasına neden olur. Safra kesesi hastalıklarınının yüzde 30’undan fazla kilo sorumludur.

8. Psikiyatrik Hastalıklar: Stres ve depresyon beraberinde oluşur. Bu durumda negatif fevri davranışlar, sürekli sıkıntı ve üzüntü daha fazla gıda alımına neden olur. 

9. Gut Hastalığı: Özellikle şişmanlama ve fazla protein (et, süt, yumurta) ile beslenme protein türü gıdaların atık maddesi olan ürik asitin eklemlerde toplanmasına gut adı verilir. 

10. Karaciğer hastalıkları: Fazla miktardaki glikoz (şeker) karaciğerde depo edilir. Bu hücreler aktif olan karaciğerin kendi hücrelerinin çalışmasını önlemeye başlar ve bu durum sonunda karaciğer hastalıklarına zemin hazırlar. Hatta siroza kadar da gidebilir.

11. Solunum Sistemi Hastalıkları: Kilonun artışı kalbin işgücünü yoğunlaştırdığı gibi akciğerlerin yükünü de artıracaktır. Dolayısıyla bir takım akciğer hastalıklarına (bronşit amfizem v.b) daha çabuk yakalanma durumu oluşacaktır. Uyku apnesi uyku sırasında geçici solunum durması da oluşabilir.

12. Genital-üriner sistem hastalıkları: Fazla kilo sancılı adet görme, adet günlerinin uzaması, adet görme sıklığının azalması, bazen de hiç adet görmemeye neden olabilir. Hamilelik döneminde gebelik toksemisine (zehirlenmesine) de neden olabilir. 

13. Böbrek hastalıkları:  Fazla kilolu olmak da böbreğin çalışma fonksiyonlarını yavaşlattığı gerçektir.

14. Ödem: Kilolu kişilerde özellikle alt bacaklarda aşırı su toplanması görülür. 

15. Enfeksiyonlara yatkınlık:  Kilo sorunu varsa çok sık üst solunum yolları enfeksiyonları (bademcik iltihabı, farenjit v.s) görülebilir.

16. Ameliyat riskinde artış: Aşırı kilo ayrıca yaranın geç kapanmasına da yol açar.

17. Dermatolojik hastalıklar: Kilolu kişilerdeki aşırı terleme mantar, egzama gibi hastalıklara zemin hazırlar.

18. Ani ölüm: Sigaradan sonra ölüme neden olan ikinci faktör obesitedir.

19. Beyin kanaması

20. Diğer kalp hastalıkları: Şişmanlığa bağlı kalp yetmezliği, ani kalp durması, göğüs ağrısı(Angina pectoris) ortaya çıkabilir.

21. Gebelik ve doğumda zorluklar: Şişmanlık hem anne hem de bebeğin ölüm oranını yükseltir. Bu durum yüksek kan basıncı ile kendini gösterir. Bu durum normal kilolu olan kişilere nazaran on kat daha risklidir. Spina bifida (halk arasında bel açıklığı) olma riskini arttırır.