8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Gelecek bu ‘stüdyo’da şekilleniyor

Çoğu ebeveynin ortak kaygısı kısıtlı sürede çocuğuyla kaliteli vakit geçirmek. Bu fikirden yola çıkan Hedefe Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi, anne babaların imdadına koştu. Merkezin kurucusu Uzm. Psk. Nurten Sancak, ‘Stüdyo’ adlı programı hakkında bilgi verdi.

25 Şubat 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Gelecek bu ‘stüdyo’da şekilleniyor

Her ebeveynin amacı sağlıklı, mutlu, özgüvenli, vatanına faydalı çocuklar yetiştirmek. Ancak bu hayat koşuşturmacası ve bir yerlere yetişme durumu yüzünden anne babalara kalan süre o kadar az ki. Bir de yeni ebeveyn olduysanız çocuğunuzun geleceğiyle ilgili yüzlerce soru ve kaygıyla yüzleşme derdine çoktan düştünüz demektir. Gerçekten de zamane anne babalarının işi bir önceki nesilden daha zor. Misal; geçmiş yıllarda çocuğun yabancı bir dili çat pat konuşması yeterliydi. Bugün iş başvurularında birden fazla dili anadili gibi konuşması isteniyor. Sanat ve spor dallarında akademik alanda eğitim aranıyor. Tabii bir de kişisel gelişim konusu var... Bir önceki nesile ‘kişisel gelişim’ deseniz ‘komşu tavsiyelerini’ duyarsınız. Bu zamanda böylesine çetrefilli yolu aşmak için hepimize bir rehber şart. Bu hafta aileler ve çocuklara yol gösteren, bünyesinde uzman psikologlar ve eğitmenler barındıran müthiş bir ekibin kapısını çaldık. Hedefe Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin kurucusu Uzman Psikolog  Nurten Sancak, ‘Stüdyo’ adını verdikleri programlarını anlattı. Nurten Sancak’ın titizlikle kurguladığı sistem çocukların geleceğine dair, kaygılarımızı bitirdi, umutlarımızı yeşertti. Bakın merkez nasıl bir işe imza atmış.  

Hedefe Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nde bireysel ve kurumsal danışmanlığın yanı sıra ebeveynler, bebekler ve çocuklara yönelik rehberlik ve öğretici programlara imza attınız. Proje nasıl başladı, nasıl ilerledi? 

Yedi senedir psikolojik danışmanlık ve kurumsal çalışmalarımı ekip arkadaşlarımla yürüttüğüm çatı altında bir de tedavi amaçlı olmayan, ailelerin uzmanlar eşliğinde keyifli bilgilendirici zaman geçirebilecekleri, çocukların eğlenirken gelişimlerini destekleyici stüdyolar yapılandırdık. Özellikle ebeveynliğin ilk yıllarında anne babalar zorlanabiliyor, çocuklarıyla yaşadıkları sorunların sadece kendi başlarına gelip gelmediğini sorguluyor, bilgi ve desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Büyük şehirde yoğun bir hayat koşturması içerisinde olan, kısıtlı zamanlarını çocukları ile en etkili şekilde geçirmek isteyen anne-babaları, uzmanlarımızla merkezimizde buluşturmak istedik. 

Merkezinizde ‘Stüdyo’ adını verdiğiniz bebek ve çocuklar için de bir çalışma grubu kurdunuz. Stüdyolarınızı nasıl kurguladınız? 

Üç temel alan üzerine kurguladık stüdyolarımızı. Bunlar sanat, İngilizce oyun grupları ve psikolog eşliğinde duyusal gelişimi destekleyici oyun grupları. Bu üç alanı, erken dönemdeki çocukların ihtiyaçları ve ebeveynlerin arayışlarını göz önünde bulundurarak seçtik. Uzun yıllardır bebek, çocuk ve aileleri ile çalışan bir ekip olarak erken dönemde ikinci dil eğitiminin önemi, çocuk ve sanatın erken yaşlarda tanışmasının değeri ve elbette yeni ebeveynler ile bebeklerinin heyecanlı bekleyişleri bizleri bu stüdyoları yapılandırmaya teşvik etti. Psikologların yürüttüğü bebek- ebeveyn oyun gruplarımızda amaç, ebeveynlerin bebekleri ile sosyalleşebilmeleri için okul öncesi yılları beklemek zorunda kalmadan, benzer tecrübeleri yaşayan diğer anneler ile bir uzman eşliğinde bir araya gelmeleriydi. Grup içerisinde bebeklerini nasıl tanıyacakları, bebeklerin oyunları, hareketleri, çıkardıkları sesler ile neler demek istediklerinin nasıl anlaşılacağı, hangi oyun ve oyuncakların bebeklerin gelişimine nasıl katkı sağladığı ve bebeğin kendini ve dünyayı keşfetmesine ebeveyn olarak nasıl destek olunacağı ebeveynlere grup lideri tarafından küçük ipuçları ve keyifli oyunlar eşliğinde aktarılıyor. 

HENÜZ BEBEK ANLAMAZ DEMEYİN! OYUN ANNE KARNINDA BAŞLAR

Grup liderinin psikolog olması ebeveynler için büyük bir avantaj olmalı. 

Burada grup liderinin gelişim alanında uzman ve elbette oyuncu bir psikolog olması ebeveynlerin bebeklerinin gelişimi ve kendi tutumları ile ilgili akıllarına takılan soruları da o esnada sorabilmeleri ve yanıt alabilmelerine olanak tanıyor. Her oturum sonunda, grup lideri o günkü çalışma hakkında geri bildirim verip ev ortamına yönelik etkinlik önerileri paylaşıyor.

Kundaktaki bebeği ele alalım, oyundan ne anlıyor? Onlara oyun tasarlarken hangi kriterlere odaklandınız?

Oyun insan yavrusunun tek iletişim aracıdır. Yeni doğan bebeği bırakın, oyun aslında anne karnında başlar. Anne karnındaki tekme, ilk aylardaki farklı ihtiyaçlar sebebi ile olan ağlamalar, yavaş yavaş başlayan gülümsemeler hep oyunun öncülüdür.  Biz burada 6-18 ay arası bebekleri ele alıyoruz. 6-12 ve 12-18 aylık bebekleri iki ayrı kategori olarak sınıflandırıyor ve katılımcılarımızı bu kritere göre gruplara yerleştiriyoruz. Oyun gruplarında bebeğin yanında mutlaka anne veya babası oluyor. 

Peki çocuğa oyun kavramı zamanla kazandırılabilir mi? 

Oyun, normal gelişim gösteren bir çocuğa kazandırılacak bir kavram değildir. Çünkü çocuğun doğasında var. Oyun yolu ile dünyayı ve kendini keşfeder çocuk. Çocukların yeni uyaranlar ile karşılaşma, kendi bedenleri ve becerilerini keşfetme ve tanıma ve elbette sosyalleşmeleri oyun yolu ile mümkündür.

İki yaş üzerindekiler için beş farklı sanat stüdyosu var. Sanat öğretmenimize her oturumda bir psikolog eşlik ediyor. Psikolog çocukların gelişimsel özellikleri ve gelişim seyri hakkında aileleri bilgilendiriyor. 

MÜZİK VE DANSLA İLERİ DÜZEY İNGİLİZCE

“Bilim yabancı dil  ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi öğrenildiğine işaret ediyor. İngilizce stüdyolarımız, çocuğunun yaşı itibariyle tam gün ana okulunda eğitim almaya uygun görmeyen ancak yabancı dil öğrenimine erken başlamak isteyen ebeveynlere hitap ediyor. Burada  anadili İngilizce olan eğitmenler eşliğinde çalışmalar yürütüyoruz. İngilizce atölyelerimiz tecrübeli ve güler yüzlü  eğitmenler eşliğinde hikaye zamanı, müzik ve hareket etkinlikleri, bahçe ve iç mekan oyunları gibi bol hareket ve eğlence içeriyor. Erken yaşlarda eğlenerek, deneyerek ve yaşayarak öğrenmenin en etkili yol olduğunu biliyor ve program yapımızı bu bakış açısına göre şekillendiriyoruz. Çocuklar bu süreçte İngilizce öğrenmenin yanı sıra okula uyum sürecini tecrübe ediyor ve okul becerilerini kazanıyor. Bebek ve ebeveyn gruplarımız ise bebek işaret dili, anne ve bebeklerinin iletişimine yeni bir pencere açıyor. Bebek gruplarımızda, bebeklerin beş duyularının uyarılmasını sağlayan, gelişimlerini destekleyen oyun ve materyaller kullanılıyoruz.”

ÖĞÜT VERMİYORUZ SORUNU ÇÖZME BECERİSİ KAZANDIRIYORUZ

Ebeveyn Akademi’sine dönersek bu tema bireysel danışmanlığı da kapsıyor mu?

Bireysel danışmanlık gibi kesinlikle değil. ‘Ebeveyn Akademi’ çatısı altında her ay bir temamız oluyor ve o tema kapsamında anne babaların katılımları eşliğinde, uzmanımız ya da misafir uzmanların seminerleri gerçekleşiyor. Sonrasında anne babalar konu ile ilgili tecrübe ya da sorularını paylaşıyorlar. Ebeveyn akademisinde amaç didaktik anlatım ile öğüt vermek ve hataları bulup eleştirmek değil, yaşamsal örneklerden yola çıkarak, sıkıntıların sebebini anlamaya yönelik bakış açısı geliştirebilme becerisi ve dayanışma duygusu kazandırabilmek, çözüm önerileri sunmak. Anne ve babaların çocuklara arzu ettikleri davranışları kazandırmaları, öz denetimi ve özgüveni olan, çevresindekiler ile sağlıklı ilişkiler kurabilen, bağımsızlaşabilen, sahip oldukları potansiyeli açığa çıkarabilen bireyler olmalarını sağlayabilmeleri ancak çocuklarını tanımaları, onları içinde bulundukları gelişim dönemi ve bireysel farklılıkları dahilinde değerlendirmeleri ve sağlıklı bir aile içi iletişim ağı kurmaları ile mümkün.

Ebeveynler atölye, akademi, tarih ve saatlerinize nasıl ulaşabilir? Nasıl kayıt olabilirler?

Aylık atölye saat ve tarih bilgileri için web sitemizdeki iletişim bilgilerimizden irtibata geçebilirler. Çocuklar çok küçük olduğu için annelerin gelmeden sormak istedikleri sorular olabiliyor, telefonları bekliyoruz. 

PSİKOLOJİYİ DESTEKLEYEN SANAT EĞİTİMİ   

Sanat etkinlikleri, çocukların duygusal ve zihinsel gelişimlerinin desteklenmesi adına büyük bir nimet. Sanat stüdyolarımızın içeriklerini çocukların gelişimsel özelliklerine göre yapılandırdık. Entellektüel gelişimin yanı sıra zihinsel, fiziksel ve duygusal hedef kazanımları temel aldık. Sanat öğretmenimize her oturumda bir psikolog eşlik ediyor ve çocukların gelişimsel özellikleri ve gelişim seyri ile ilgili ebeveynleri bilgilendiriyor. Birbirinden farklı beş stüdyomuz var. Bunlar art studio, free drawing, action painting, çocuklar için sanat tarihi ve görme biçimleri ve sanat analizi. Stüdyolara katılım iki yaş itibari ile başlıyor. Stüdyolara farklı yaş gruplarının katılımları ise, stüdyoda yapılacak etkinliklerin çocukların gelişimsel özellikleri ile örtüşmesinden kaynaklanıyor.